LIVE: JazzFest v rytmu electrobeatu aneb Gogo Penguin poprvé v Brně

Vydáno 06.04.2019 | autor: redakce

Letošní osmnáctý ročník JazzFestu Brno se přehoupl do své druhé poloviny. Akce je tento rok ve znamení premiér. Tentokrát zahráli v Sono Centru poprvé britští (post)jazzmani Gogo Penguin.

LIVE: JazzFest v rytmu electrobeatu aneb Gogo Penguin poprvé v Brně LIVE: JazzFest v rytmu electrobeatu aneb Gogo Penguin poprvé v Brně


GOGO PENGUIN
SONO CENTRUM, BRNO
5. 4. 2019

Toto klavírní trio z Manchesteru patří k tomu nejlepšímu, co v poslední době britská jazzová scéna vyprodukovala. Není tedy divu, že jejich vystoupení bylo již několik týdnů beznadějně vyprodané a že si tedy jakožto jedna zhlavních hvězd letošního festivalu muzikanti celý večer zabrali jen pro sebe.

LIVE: JazzFest Brno zahájil v Sono centru Branford Marsalis

Koncert se od začátku až do konce nesl v duchu autorských skladeb. Repertoár kapely zdaleka nenadchl jen jazzové posluchače, díky prvkům moderních lámavých beatů v kombinaci s akusticko-elektrickým zvukem potěšil i mainstreamové publikum. To od začátku reagovalo velmi vřele a každou gradaci ve skladbě a náznak sóla odměnilo bouřlivým aplausem.

Typicky jazzových sól bylo ke slyšení vskutku pomálu, nicméně tento hudební organismus vynikal spíše celistvou sehraností než nějakými individuálními exhibicemi. To ovšem nesnižuje kvalitu jednotlivých členů kapely, která je beze sporu na vysoké úrovni, jednotlivé nástroje si však poněkud prohodily své role.

Nejvíc v sólových partech vynikal kontrabasista a evidentní lídr Nick Blacka podporován často minimalistickými zajímavými plochami a melodickými linkami klavíru Chrise Illingwortha. Elektrickými lámavými beaty vše zastřešoval bubeník Rob Turner, což tomuto uskupení dodávalo velmi moderní zvukový drajv. Této skutečnosti také napomohla akustika jako taková, která byla v Sono centru zvládnutá opět k dokonalosti.

Specifické pojetí tohoto tria je něco, co na minimálně evropské jazzové scéně citelně chybělo. O tomto uskupení ještě do budoucna hodně uslyšíme.

text: Tomáš Vrtek, foto: Martin Zeman

Témata: Gogo Penguin, JazzFest Brno

4,00

čtenáři

hlasuj
zavřít