Metallica slaví 30 let Černého alba, desku vydá v reedici

Vydáno 26.05.2021 | autor: redakce

Od vydání jedné z nejúspěšnějších desek Metalliky, které fanoušci neřeknou jinak než Black Album, uplyne letos už třicet let. A zdá se, že se kapela rozhodla výročí oslavit speciální reedicí nahrávky, které bylo dosud prodáno přes 30 milionů kopií.

Metallica slaví 30 let Černého alba, desku vydá v reedici Metallica slaví 30 let Černého alba, desku vydá v reedici

Metallica na svém Instagramu 21. května zveřejnila video z roku 1992 z jejího vystoupení se songem Wherever I May Roam v San Diegu. Na tom by možná nebylo nic zvláštního, kdyby post neotagovala slovy „#BlackAlbum2021?“.

Metallica a San Francisco Symphony vydají živé album S&M2. Fanouškům poslali ochutnávku Nothing Else Matters

Fanoušci formace tak okamžitě začali spekulovat, zda Metallica nechystá reedici své páté studiovky. Nahrává tomu i fakt, že skupina již v minulosti znovu vydala zásadní thrashové opusy z 80. let Kill Em All, Ride The Lightning, Master of Puppets a …And Justice For All.

The Black Album (oficiálně však bezejmenné LP), šlo 12. srpna 1991. Bylo nahráno pod vedením Boba Rocka a zaznamenalo obrovský komerční úspěch, když se už první týden po vydání vyhouplo na čela hitparád. Časopis Rolling Stone je v roce 2003 vyhlásil 252. nejlepším albem všech dob. Celkem ho Metallica prodala přes 30 milionů kusů a obsahuje notoricky známé singly Enter Sandman, Sad But True The Unforgiven, Wherever I May Roam a Nothing Else Matters.

red, foto: archiv iREPORT, Universal Music
Témata: Metallica, Black Album, reedice

zavřít