Na co se těšit na Metronome Prague: Vystoupí Nick Cave, Beck, ale i Mig 21, Mňága a Žďorp či Sunbrella syna Mira Žbirky

Vydáno 22.06.2022 | autor: redakce

Pražský kulturní festival Metronome Prague klepe na dveře. Návštěvníci se mohou těšit na více než padesát hudebních vystoupení na celkem osmi scénách. Hlavními hvězdami akce budou australský zpěvák Nick Cave a The Bad Seeds, elektroničtí klasikové Underworld, americký zpěvák Beck nebo britské indie-popové duo Oh Wonder. Zahrají ale také Mig 21 se symfonickým orchestrem, Lenny, Prago Union, Mňága a Žďorp, Sunbrella nebo Marpo.

Na co se těšit na Metronome Prague: Vystoupí Nick Cave, Beck, ale i Mig 21, Mňága a Žďorp či Sunbrella syna Mira Žbirky Na co se těšit na Metronome Prague: Vystoupí Nick Cave, Beck, ale i Mig 21, Mňága a Žďorp či Sunbrella syna Mira Žbirky

Hlavními hvězdami Metronome Prague Festivalu budou Underworld, americký zpěvák Beck nebo britské indie-popové duo Oh Wonder. Ty doplní například Britové Everything Everything, dream-popová Lola Marsh z Izraele, belgický projekt Oscar & The Wolf nebo řada Dj's.  

Páteční Metronome Prague Warm Up proběhl ve znamení elektroniky a DJů

Chybět nebude ani Nick Cave a The Bad Seeds, kteří se u českých fanoušků těší velké oblibě. Zpěvák v tuzemsku vyprodával koncerty již v devadesátých letech, pamětníci jeho návštěvy zmiňují jako silné zážitky „velkého devadesátkového mejdanu“. Na jeho albu Let Love In z roku 1994 se dokonce nachází píseň inspirovaná pražskou hospodou Žíznivý pes, jak se ostatně skladba v překladu jmenuje.

 Domácí část programu na Křižíkově fontáně posílí slavné a doslova legendární kapely jako jsou Mňága a Žďorp, Čechomor nebo znovuobnovená Alice s Danem Bártou. Aktuální sound domácí scény představí jeden z největších objevů poslední doby 7krát3 nebo zpěvačky Anet X a Lenny. Mezinárodně etablovaný elektronický producent Floex vystoupí ve vizuálně i hudebně velmi vděčném projektu s Robotem Josefem. Vizuální a hudební specialitou bude vystoupení Tata Bojs, kteří svoji show odehrají před objektivy televizních kamer České televize pro pozdější odvysílání záznamu koncertu. Návštěvníci koncertu se tak dostanou do vysílání společně s kapelou.

„Živá hudba je radost, zvlášť v téhle době. Proto máme pocit, že je důležitý dát lidem i sami sobě aspoň na pár chvil zapomenout a prostě se bavit. Věříme, že festival Metronome jako takový i naše vystoupení budou skvělou příležitostí,“ lákají na koncert Tata Bojs, kteří za své poslední řadové album Jedna nula (2020) získali Cenu Anděl v kategorii Skupina roku a hned dvě sošky ve fanouškovské anketě Žebřík.

Velký zájem na sebe poutá i festivalový blok kapely Sunbrella, kterou nevede nikdo jiný než syn Mekyho Žbirky, David. Se svým projektem přijede David Žbirka do Česka poprvé zahrát svoji vlastní hudbu.

Metronome Prague představí v roce 2022 také několik mimořádných projektů, které nebudou jinde ke slyšení. Již dříve ohlášený společný projekt SymfoMIG, který spojí kapelu Jiřího Macháčka Mig 21 se šedesátičlenným Orchestrem Národního divadla doplní v programové linii speciálních vystoupení, kterými Metronome Prague proslul už od prvního ročníku, například koncert rappera Marpa s Troublegangem, kteří na festivalu oslaví deset let společné dráhy. Součástí tohoto projektu bude i bezmála tříhodinová Troublegang Party v Křižíkově pavilonu.

Velký koncert, který se už nebude opakovat, nabídne také Lenka Dusilová. Vystoupí s tělesem Řeka Ansámbl. Repertoár bude těžit z posledního alba, za které zpěvačka získala ocenění ve třech kategoriích hudebních Cen Anděl 2020. „Nabídka Metronome na předvedení repertoáru s rozšířenou kapelou mi umožní více prohloubit prožitek a přiblížit předobrazy hudebních krajin Řeky ve velkorysejší hudební a vizuální formě. Podobné vystoupení jsme zatím, v trochu jiné sestavě, nastudovali pouze jednou, exkluzivně pro křest alba v rámci festivalu Spectaculare na Nové Scéně. Další takový koncert už neplánujeme," říká Lenka Dusilová.

Lenka Dusilová v hudebním tělese Řeka Ansámbl na festivale Metronome Prague propojí hudebníky z kapely Květy s druhým bubeníkem Michalem Daňkem, písničkářkou Alenou Pohlovou a dalšími muzikanty, kteří pomohli albu Řeka na svět, jako jsou trumpetista Oskar Török nebo producenti alba Petr Ostrouchov a Ondřej Mikula aka Aid Kid. Vizuálně koncert úzce naváže i na dlouhodobou spolupráci Lenky Dusilové s VJ Aeldrynem ze studia Lunchmeat.

TZ, foto: Kateřina Fialová, Dor Sharon
Témata: Metronome Prague, Lenka Dusilová, Mig 21, Čechomor, Mňága a Žďorp, Sunbrella

zavřít