Prague Sounds startuje už v listopadu, láká na Benjamina Clementina, Angélique Kidjo i Bert & Friends

Vydáno 12.10.2023 | autor: iREPORT

Africká zpěvačka Angélique Kidjo s osobitým pojetím kultovního alba Remain in Light kapely Talking Heads, legendární jazzový basista Ron Carter na svém vůbec posledním evropském turné, průkopník elektronické hudby a spoluautor soundtracku k filmu The Revenant Alva Noto a soubor Ensemble Modern se speciálním audiovizuálním projektem nebo přední americké smyčcové kvarteto JACK Quartet s poctou Johnu Zornovi. To je jen několik lákadel z programu festivalu Prague Sounds, který 1. listopadu začíná v pražském Rudolfinu koncertem uhrančivého britského zpěváka a klavíristy Benjamina Clementina.

Prague Sounds startuje už v listopadu, láká na Benjamina Clementina, Angélique Kidjo i Bert & Friends Prague Sounds startuje už v listopadu, láká na Benjamina Clementina, Angélique Kidjo i Bert & Friends

27. ročník festivalu dříve známého jako Struny podzimu nabídne do 18. listopadu devět zahraničních hvězd té nejaktuálnější a nejzajímavější hudby mnoha žánrů - elektroniky, jazzu, soudobé hudby nebo hip hopu. Vedle již zmíněných jmen vystoupí nebinární zpěvák a hudebník Owen Pallett, britský elektronický mág Nathan Fake, vycházející hvězda britské hip hopové scény Kofi Stone a navíc také domácí kapela Bert & Friends se svými netradičně klavírně pojatými písněmi. Koncerty proběhnou vedle Rudolfina například ve Veletržním paláci, prostoru DOX+, La Fabrice, Foru Karlín, Kasárnách Karlín nebo CAMPu.

Na Prague Sounds zavítají Bert & Friends, Benjamin Clementine, Ron Carter, Alva Noto, JACK Quartet, Owen Pallett a další

„Letos se nám podařilo sestavit žánrově velmi rozkročený program - od hudebního solitéru jako Benjamin Clementine, přes jazzovou legendu Rona Cartera, avantgardní poctu Johnu Zornovi s JACK Quartet, jednu z největších afrických zpěvaček Angélique Kidjo až po vlivná jména elektronické hudby. Společné je ale všem koncertům to, že si z nich odnesou diváci výjimečné hudební zážitky," říká na úvod zakladatel a ředitel festivalu Marek Vrabec.

Prague Sounds zahájí 1. listopadu v Rudolfinu klavírista, zpěvák a držitel prestižní Mercury Prize Benjamin Clementine. Osobitý hudebník označovaný jakoNina Simone v mužském hávu“ začínal jako busker na pařížských ulicích, jeho uhrančivá vystoupení na pomezí klasické hudby, šansonu i jazzu mu však přinesla celosvětovou slávu. Nyní je zažije poprvé i Praha.

Vůbec poslední šanci vidět naživo legendárního amerického basistu Rona Cartera budou mít diváci 3. listopadu opět v Rudolfinu. Ron Carter absolvoval světová turné mimo jiné po boku hvězd typu Milese Davise, Herbieho Hancocka, Waynea Shortera nebo Joea Hendersona. S neuvěřitelným počtem 2 222 nahraných alb se dostal do Guinessovy knihy rekordů. „I ve věku 86 let díky neuvěřitelné muzikantské kondici jsou jeho koncerty stále obdivuhodné, inspirativní a plné energie,” láká dramaturg Vilém Spilka.

Newyorské kvarteto JACK Quartet na festivalu tentokrát představí 6. listopadu v La Fabrice speciální program k poctě Johna Zorna u příležitosti jeho 70. narozenin. JACK Quartet s tímto významným skladatelem pravidelně spolupracuje a čtveřice si zaslouženě vydobyla pověst předních interpretů jeho děl. „Kvartet vystupuje v nejprestižnějších světových sálech jako Carnegie Hall nebo Berlínská filharmonie, ale my ho zažijeme z bezprostřední blízkosti,” dodává dramaturg Guy Borg.

O den později se návštěvníci ve Foru Karlín mohou těšit na koncert charismatické beninské zpěvačky Angélique Kidjo. Umělkyně oceněná pěti Grammy a letos prestižní Polar Music Prize uvede vlastní osobité pojetí kultovního alba Remain in Light kapely Talking Heads. „Její radostný hlas, impozantní pódiová prezentace a chytlavá směs afrobeatu, jazzu, R&B a funku dá albu zcela nový rozměr,” vysvětluje Borg. Časopis Time zařadil zpěvačku mezi 100 nejvlivnějších lidí světa a ocenil tak její práci vyslankyně dobré vůle UNICEF a bojovnice za práva žen v Africe.

8. listopadu ve Veletržním paláci uvedou průkopník elektronické hudby a vizuálního umění Alva Noto spolu s předním evropským souborem soudobé hudby Ensemble Modern skladbu Xerrox - Vol. 4. „Divákům nabídnou jedinečný multimediální zážitek, v němž se spojí elektronika, akustické nástroje a světelné instalace,” popisuje Guy Borg. Německý skladatel Alva Noto spolupracoval například s Ryuichim Sakamotem (na soundtracku k filmu The Revenant), Michaelem Nymanem, Blixou Bargeldem nebo Iggym Popem.

Kostelní varhany jako hudební nástroj pro 21. století se v rámci off programu Prague Sounds představí 11. listopadu v kostele u Salvátora. Na večeru Organic II, který spolupořádá Spectaculare, vystoupí dva české projekty Katta/Vox Organi a duo Trans Organic, které s tradičním nástrojem pracují v kombinaci s elektronickou hudbou. „Závěr obstará djským setem britská hudebnice Emika, která předtím vystoupí jako zvláštní host Katty a spojí tak monumentální zvuk varhan s podmanivou elektronikou,” doplňuje Guy Borg.

Owen Pallett 14. listopadu v DOX+ uvedou svoji sólovou show, kdy se na pódiu cyklí, vrství a prolínají housle, klávesy, kytary a zpěv v reálném čase. Tato výrazná hudební osobnost spolupracovala například s Arcade Fire a Brianem Enem, aranžovala pro Taylor Swift a Pet Shop Boys. Pallettovy živé koncerty jsou silným zážitkem, před několika lety si postavili speciální loopovací zařízení založené na pedalboardu. „Nesnášíme hraní s laptopem na pódiu. Proto jsme si za šest měsíců sestavili vlastní zařízení na míru,“ říkají Pallett.

Vůbec poprvé Prague Sounds zamíří do multimediální galerie CAMP. Přední osobnost britské elektronické scény Nathan Fake, kterou obdivují mimo jiné Thom Yorke, Four Tet nebo Jon Hopkins, zde vystoupí 16. listopadu s živým setem doprovozeným vlastním videoartem. „Kontemplativní elektronika... krása, ze které mrazí,” napsal o něm deník The Guardian.

17. listopadu v Kasárnách Karlín zahraje vycházející hvězda britské hip hopové scény Kofi Stone, kterého v roli předskokana podpoří přední český rapper Idea. Kofi Stone přiveze do Prahy zvuk birminghamských ulic a klubů, vlivy oldschoolu z počátku 90. let, jazzové samply a působivé osobní texty. Třeba magazín Notion o něm napsal: „Kofi Stone je jen krůček od vstupu mezi největší osobnosti žánru.“ 

Festival Prague Sounds pak o den později zakončí rudolfinský debut kapely Bert & Friends s názvem Klasirdo, který představuje klavírně laděné pojetí klasických písní Berta a jeho přátel.

TZ, foto: Marc Gilgen, Sofia and Mauro, Shervin Lainez
Témata: Prague Sounds, Benjamin Clementine, Angélique Kidjo, Ron Carter, Bert & Friends

zavřít