Festival Prague Sounds zakončí v Rudolfinu Bert & Friends s „klavírním” programem Klasirdo

Vydáno 15.11.2023 | autor: redakce

Sedmadvacátý ročník mezinárodního hudebního festivalu Prague Sounds zakončí v sobotu 18. listopadu vůbec první vystoupení kapely Bert & Friends v pražském Rudolfinu. Pro sál využívaný především pro koncerty vážné hudby připravila česká formace okolo frontmana Alberta Romanuttiho speciální program nazvaný Klasirdo, v rámci kterého představí klavírní verze svých skladeb.

Festival Prague Sounds zakončí v Rudolfinu Bert & Friends s „klavírním” programem Klasirdo Festival Prague Sounds zakončí v Rudolfinu Bert & Friends s „klavírním” programem Klasirdo

Bert & Friends jsou jediným českým jménem v rámci letošního programu festivalu Prague Sounds, na kterém od 1. listopadu vystoupili například Benjamin Clementine, Ron Carter, Angélique Kidjo, Alva Noto a Ensemble Modern nebo JACK Quartet. „Je pro nás obrovská čest objevit se na programu tohoto festivalu mezi těmi skvělými umělci. A vystupovat s našimi písněmi v Rudolfinu je velká událost. Bude to taková oslava klavíru, citujeme v ní i vážnou hudbu jako třeba skladatele Bedřicha Smetanu nebo Petra Hapku, Psí vojáky a další,“ říká frontman Bert & Friends Albert Romanutti a dodává: „Hru na klavír si velmi užívám, naše písničky se pak ukáží v úplně jiném světle. Přitahuje mě na tom ta jejich ryzost,“ dodává Romanutti. Kapela s tímto konceptem již jednou vystupovala v roce 2020 v rámci Radio Wave Live Session, záznam také vyšel na vinylu.

Právě radio Wave bude vyprodaný koncert z Rudolfina živě přenášet, Česká televize z něj pořizuje pro kanál ČT art záznam.

ROZHOVOR | Bert & Friends: V divadle hrajeme, že jsme kapela. Když z něj odejdeme, zjistíme, že vlastně kapela jsme

Těší nás velký zájem diváků o naše koncerty, které nenabízejí prvoplánový hudební zážitek. Vyprodaní byli nebo jsou například Benjamin Clementine, Alva Noto, Owen Pallett, Nathan Fake, Kofi Stone, Organic II nebo právě Bert & Friends. Skvěle byla přijatá také vystoupení africké zpěvačky Angélique Kidjo nebo legendárního baskytaristy Rona Cartera,“ hodnotí průběh festivalu Prague Sounds jeho ředitel Marek Vrabec.

Celkově letošní ročník nabízí od 1. do 18. listopadu deset výjimečných koncertů na výjimečných pražských místech jako Rudolfinum, Veletržní palác, DOX+, La Fabrika, Forum Karlín, CAMP nebo Kostel U Salvátora. „Věříme, že připravovat náročnou dramaturgii založenou na diváckém zážitku nablízko a v intimitě pražských koncertních sálů má smysl a už se těšíme další ročník festivalu,” uzavírá Vrabec.

Čtyřčlenné uskupení Bert & Friends složené z absolventů Konzervatoře Jaroslava Ježka má na kontě Cenu Anděl za nejlepší videoklip a nominaci za objev roku, Cenu Apollo za inovaci v hudbě nebo cenu Žebřík za objev roku. Bert & Friends vyprodávají kluby po celé republice a stále častěji vystupují na prestižních multižánrových festivalech, např. Colours of Ostrava, Rock for People, MFF Karlovy Vary, Pohoda či Pop Messe. Kapela v poslední době proniká i na divadelní scénu. Objevuje se v inscenaci Národního divadla Bakchantky (2023), Albert Romanutti v inscenaci s cirkusovými tóny Horáček GEN XYZ (2023) v divadle Cirk La Putyka. Romanutti také moderoval prestižní Ceny Nejkrásnější české knihy roku 2022 a získal roli v připravovaném filmu s názvem Laura švédské režisérky Fanny Ovesen.

TZ, foto: archiv Bert & Friends
Témata: Bert & Friends, Klasirdo, Rudolfinum, Prague Sounds

zavřít