Slunce už nesvítí. Zemřel soulový zpěvák Bill Withers

Vydáno 03.04.2020 | autor: redakce

Ve věku 81 let zemřel soulový zpěvák Bill Withers, autor nesmrtelných hitů jako Use Me nebo Lean on Me. Jeho Ain't No Sunshine již navždy zůstane jednou z nejpůsobivějších balad o konci vztahu v historii popové hudby. Poté co pokořil hitparády, hudební byznys spokojeně opustil v roce 1985. 

Slunce už nesvítí. Zemřel soulový zpěvák Bill Withers Slunce už nesvítí. Zemřel soulový zpěvák Bill Withers

V pátek 3. dubna zemřel zpěvák a skladatel Bill Withers, jedna z nejvýraznějších postav amerického soulu. Smutnou zprávu zveřejnila jeho rodina, důvodem úmrtí byly srdeční komplikace. 

„Jsme zdrceni ztrátou našeho milovaného a oddaného manžela a otce. Byl to samotářský muž, jehož srdečním propojením se světem byla poezie a hudba. S každý jednal upřímně a lidi dával dohromady,“ uvedla rodina.

Smrt si říká rock'n'roll: Příběhy zesnulých hvězd

Bill Withers, vlastním jménem William Harrison Withers Jr., se narodil v malém hornickém městě Slab Fork ve státu West Virginia. Poté co v roce 1965 vystoupil z americké námořnictva, prodal nábytek a za 250 dolarů se přestěhoval do Los Angeles, aby mohl začít hudební kariéru.

Zatímco se živil jako montér v leteckých továrnách, nahrával své první demo pásky a po nocích vystupoval po klubech. Později napsal písně, které se vepsaly do katalogu toho nejlepšího z americké populární hudby, silně se nechal inspirovat gospelem. Jeho hit Lean on Me zazněl při inauguraci prezidentů Baracka Obamy i Billa Clintona. 

Když v roce 1971 vydal singl Ain't No Sunshine, navzdory úspěchu se odmítl vzdát civilního zaměstnání. Povolání hudebníka se mu zdálo až příliš riskantní. Z hudebního byznysu také předčasně odešel v roce 1985 a na veřejnosti se poté vyskytoval jen minimálně.

Withers za svou kariéru získal tři Grammy, čtyři další nominace neproměnil. V roce 2015 byl uveden do Rock’n’rollové síně slávy.

„Withers žije a přežívá jako šťastný muž. Still Bill je snímek o muži, který pokořil světové hitaprády, od toho všeho odešel a dodnes je rád, že tak udělal,“ psal v roce 2009 deník Chicago Sun-Times o dokumentu Still Bill. Withers tak podle všeho věděl, kdy je nejlepší čas odejít. Po ukončení hudební kariéry se věnoval především rodině.

jm

Témata: Bill Withers, soul

zavřít