Ve Švédsku zastřelili rappera, Einárovi bylo devatenáct let

Vydáno 24.10.2021 | autor: redakce

Oceňovaný švédský rapper Einár byl zastřelený v jižním Stockholmu nedaleko residenčního areálu Hammarby Sjöstadin. Podle policejního mluvčího Towe Hagga přes veškerou snahu záchranářů na místě zemřel. Bylo mu devatenáct let.

Ve Švédsku zastřelili rappera, Einárovi bylo devatenáct let Ve Švédsku zastřelili rappera, Einárovi bylo devatenáct let

Nils Einár byl zastřelený v pátek krátce před jedenáctou večer před svým apartmánem ve Stockholmu. Podle policejní zprávy obdržel několik střelných ran do hrudníku, i přes rychlou pomoc záchranářů na místě zemřel. Vyšetřovatelé pátrají v souvislosti s činem po dvou podezřelých, jejich motiv zůstává nejasný.

Zahynula hudebnice Andrea Meyer, stala se obětí norského lukostřelce

Podle deníku Aftonbladet měl rapper obdržet před tragickou událostí několik výhružných dopisů. Novináři spekulují, že je do incidentu zapletený gang, jehož dva členové Einára minulý rok unesli a znásilnili. Yasin Mahamoud byl odsouzen k deseti měsícům ve vězení, Haval Khalil ke dvěma a půl létům.

Rapperovi bylo devatenáct let. Na Spotify byl nejstreamovanějším švédským umělcem. Proslavil se před třemi lety, minulý rok vydal debutové album Forsta klass a z něj také singl Katten i trakten, který se umístil na špici švédské hitparády.

„Vyhasl mladý život. Vím, že pro mladé lidi hodně znamenal. Je to tragédie,“ uvedl tamní premiér Stefan Löfven. Ministryně pro rovnoprávnost pohlaví taktéž čin odsoudila. „Další mladý muž se stal obětí násilí. Za každým titulkem se skrývá rodina, která přišla o dítě. Myslím dnes na všechny, kteří někdy ztratili svého blízkého. Násilí musí být zastaveno.“

Švédsko se v posledních měsících potýká se vzrůstem kriminality. Organizované gangy stojí například za přestřelkami, které proběhly kromě Stockholmu také v Goteborgu a v Malmu.

red, foto: IG Nils Einár
Témata: Nils Einár, rapper, Stockholm, Švédsko

zavřít