TOP 20 písní Eurovize 2021 (I.): Rusko bojuje za práva žen, Kypr opět přichází s taneční písní a Malta jako favorit bookmakerů

Vydáno 16.04.2021 | autor: Andrea Štipčáková

Po zrušeném ročníku 2020 se hudební soutěž Eurovize letos opět objeví na televizních obrazovkách. Minulý rok jí to nedovolila pandemie koronaviru, tentokrát však nenechali pořadatelé nic náhodě a už v únoru hlásili, že se akce každopádně uskuteční. V následujících týdnech se podíváme na to, které písně mají největší šanci postoupit ze semifinále.

TOP 20 písní Eurovize 2021 (I.): Rusko bojuje za práva žen, Kypr opět přichází s taneční písní a Malta jako favorit bookmakerů TOP 20 písní Eurovize 2021 (I.): Rusko bojuje za práva žen, Kypr opět přichází s taneční písní a Malta jako favorit bookmakerů

V prvních dvou dílech se podíváme na písně, které mají šanci uspět v prvním semifinále. To se uskuteční 18. května a zúčastní se ho 16 vystupujících. Z nich se jich do finále kvalifikuje deset. Kteří by to mohli být?

Manizha – Russian Woman (Rusko)

Píseň, která bojuje za práva žen, a to nejen těch ruských, jistě zaujme diváky, kteří mají podobné smýšlení. Je to skladba, která v sobě spojuje několik prvků, jako například rap s nádechem národních elementů, a také propojuje angličtinu s ruštinou, takže jistě nezůstane bez povšimnutí. Hlasy poputují nejen od podporovatelů hnutí za práva žen, ale určitě také od rusky hovořících komunit v zemích, které mohou v prvním semifinále hlasovat.

LIVE: Mikolas Josef splnil, co sliboval. Ve Foru Karlín rozbalil svou show

Tusse – Voices (Švédsko)

Za dobu, co existuje formát semifinálových kol, se Švédsko do finále nekvalifikovalo pouze jednou. Z tohoto hlediska tedy málokdo pochybuje o tom, že by letos nemělo postoupit. Mladý zpěvák Tusse vyhrál s přehledem národní kolo Švédska, když od diváků získal dvakrát víc hlasů než druhý v pořadí. A ovládl také hlasování mezinárodní poroty, takže se zdá, že i tady by na Eurovizi mohl najít podporu. Jde o další song s poselstvím nevzdat se a bojovat za sebe, s čímž se v této době zřejmě hodně lidí ztotožní.

Elena Tsagrinou – El Diablo (Kypr)

Kypr zůstává věrný svému stylu několika posledních let. Opět na Eurovizi posílá zpěvačku s tanečním hitem, který zní jako spousta jiných, které slýcháme z rádia. Nicméně, když jim to fungovalo v minulých letech, proč by nemělo letos? Mezi eurovizními fanoušky je to jedna z oblíbených písní, takže není důvod si myslet, že by Kypr měl zůstat za branami finále.

Deník neúspěšného hudebníka (26.): Eurovize

Roxen – Amnesia (Rumunsko)

Rumunská zpěvačka Roxen přináší píseň stylově podobnou té, se kterou měla svou zemi reprezentovat už loni. Jedná se o temnou baladu o hledání sebe sama v dnešní společnosti, což je téma, které se mnoha lidí může hluboce dotýkat. Navíc je ve svém semifinále nalosovaná mezi samé rychlejší songy, takže svou atmosférou bude vyčnívat.

Destiny – Je me casse (Malta)

Destiny není pro eurovizní fanoušky neznámá. V roce 2015 vyhrála Dětskou Eurovizi. V hlavní soutěži měla Maltu reprezentovat už loni, ale Eurovize byla nakonec zrušená. Dostává tedy šanci opět letos, a to s písní, kterou mnozí považují za hlavního favorita letošního ročníku. Mezi sázkovými kancelářemi je nyní na prvním místě. Ačkoliv má píseň francouzský název, je jinak celá v angličtině. Jedná se o zajímavé spojení taneční hudby s prvky hudby 20. let minulého století. Malta navíc uzavírá první semifinále, takže bez povšimnutí rozhodně nezůstane.

Text: Monika Pokludová, foto: FB interpretů
Témata: Eurovize, Manizha, Tusse, Elena Tsagrinou, Roxen, Destiny

zavřít