TOP 7 favoritů Eurovize: Bizarní Izraelka, kyperská Beyoncé nebo Čech Mikolas Josef

Vydáno 11.05.2018 | autor: Lucie Šimůnková

Z minulých ročníků Eurovize víme, že čím víc se odlišíte, tím větší máte šanci na výhru. Vzpomeňme třeba na "vousatou zpěvačku" Conchitu Wurst, jazzového zpěváka Salvadora Sobrala nebo angažovanou Ukrajinku Jamalu. Nabízí se proto možnost, že by letos mohla vyhrát nejšílenější soutěžící - Netta z Izraele. Mezi jejími největšími soupeři však najdeme i českého zástupce Mikolase Josefa, který nám teprve podruhé v historii zajistil účast ve finále. O vítězi se bude rozhodovat v sobotu 12. května ve 21 hodin našeho času, přímý přenos odvysílá kanál ČT1.

TOP 7 favoritů Eurovize: Bizarní Izraelka, kyperská Beyoncé nebo Čech Mikolas Josef TOP 7 favoritů Eurovize: Bizarní Izraelka, kyperská Beyoncé nebo Čech Mikolas Josef


Saara Aalto – Monsters (Finsko)

Saara není v žádném případě nováčkem. V roce 2016 se totiž probojovala do finále britské talentové soutěže X-Factor. Nominovat ji do Eurovize byl tedy ze strany finské delegace opravdu chytrý tah. Již tisíckrát potvrdila, že je skvělá zpěvačka s neuvěřitelným rozsahem. Důkazem toho je i její hitová skladba, která jí neuvěřitelně sedla, ačkoli její živá prezentace lehce pokulhávala. Moc okázalá a tlačená na sílu. Je to škoda, jelikož se diváci nerozhodují na základě skladby, ale až v momentě, kdy je někdo v televizi pobaví. Píseň je ale rozhodně hodna označení "summer hit".

TOP 6 největších šíleností, které přinesla Eurovize: Vousatá Conchita Wurst i ruské Babushki

Eleni Foureira – Fuego (Kypr)

Energická a nádherná Eleni zastupuje Kypr, ačkoli má typické řecké jméno a pochází z Albánie. Největší úspěch má právě v Řecku. Opět chytrý tah ze strany Kypru - naklonil si totiž tím i řecké hlasy. Chytlavá melodie a jednoduchý a lehce zapamatovatelný refrén s tradičním beatem dělá z jejího singlu jasnou hitovku. Eleni je navíc nesmírně krásná a leckomu by mohla připomínat Beyoncé. Její zpěv je tomu však na míle vzdálený. To, co předvedla v prvním semifinále, totiž nebylo intonačně přesvědčivé. Nicméně, pokud se chytáte na dovolenou do Řecka, radíme vám se písničku dobře naučit. Hrdí Řekové jí budou žít ještě příští plavkovou sezónu.

 

Waylon - Outlaw In 'Em (Nizozemsko)

Waylon alias neohrožený kovboj na Eurovizi přivezl lehce kontroverzní jižanský rock. Pravdou je, že to před ním ještě nikdo neudělal. A ono ejhle. Ten song je prostě chytlavý. Každý ví, že se na Eurovizi jede na halfplayback, tedy všichni muzikanti na pódiu hrají jenom na oko, ale v případě Waylona to ani nešlo jinak. Shodneme se na tom, že k vítězství je potřeba být jedinečný. A ačkoli vám tato skladba může sebevíc připomínat Lynyrd Skynyrd, s žádnou jinou eurovizní písničkou si ji nespletete.

ROCKBLOG: Eurovize nehledala nejlepší písničku, ale nejlepší kopii


 
Jessica Mauboy - We Got Love (Austrálie)

Již třetí rok se pěvecké soutěže evropského kontinentu účastní i Austrálie. Je to trochu paradox, ale asi to ničemu nevadí. Australská produkce nám toho totiž v minulosti nabídla víc než dost. AC/DC počínaje a Siou konče. Díky, Austrálie. Pak je tu ale Jessica Mauboy. Krásná žena s neuvěřitelným hlasem. Její singl má duši, energii a koule, bohužel to šlo opět všechno vniveč kvůli živému vystoupení. Australané vsadili na jednoduchost a sílu skladby, bohužel však zpěvaččin tým zapomněl na její nezadržitelnou afektovanost. Posuďte sami.


 
Benjamin Ingrosso - Dance You Off (Švédsko)

Jehla v kupce sena! Benjamin a jeho nejvkusnější pódiová show celé Eurovize. Tady je důkaz, že to jde. Jednoduché, efektivní a poutavé. Švédové tak nějak vždycky věděli, jak napsat správný taneční hit, a je opravdu dost možné, že si příští rok zopakujeme Eurovizi ve Stockholmu. Právě tam by se totiž soutěž stěhovala v případě vítězství Švédska. 


 
Mikolas Josef - Lie To Me (Česká republika)


Věřil mu málokdo, ale on to i navzdory zranění ze zkoušek dokázal. Nejenže si skladbu napsal sám, on si ji sám nahrál, klip si vymyslel a nedivili bychom se, kdyby i sám sestříhal. Jeho jediná nevýhoda je v tom, že žije v zemi, kde o něj nikdo nezavadí. Ale to nevadí. Svět ho miluje! Jeho soutěžní skladba je na YouTube třetí nejposlouchanější a už teď si jen svým charismatem získal srdce nejedné dívky. Jeho vystoupení v prvním semifinále patří k nejvkusnějším a nejkvalitnějším. Ačkoli byl ze začátku lehce nad tónem, odvedl opravdu skvělou práci a Evropa si toho všimla, když ho poslala do finále. Teď už můžeme jen držet palce, pro vlastní zemi se totiž hlasovat nedá.


 
Netta – Toy (Izrael)

Nejkontroverznější skladba letošního ročníku Toy je podle sázkových kanceláří taky nejžhavější adept na vítězství. Nettu, která před pár měsíci vyhrála národní talentovou show Rising star, buď milujete, nebo nenávidíte. Asi necháme na vašem vlastním úsudku, jestli se vám líbí, že v písničce kdáká a napodobuje slepici. Jenže z historie víme, že čím úchylnější interpret je, tím větší šanci na úspěch má. Tak se tedy v sobotu nechme překvapit.

text: Lucie Šimůnková 

Témata: Saara Aalto, Benjamin Ingrosso, Jessica Mauboy, Eleni Foureira, Waylon, Mikolas Josef, Netta 

zavřít