Jako vousatá zpěvačka Conchita Wurst vyhrál Eurovizi, nyní Tom Neuwirth míří do Prahy

Vydáno 17.09.2020 | autor: redakce

V roce 2014 způsobil Tom Neuwirth pozdvižení, když coby vousatá zpěvačka vyhrál soutěž Eurovize. Conchita Wurst je ale už minulostí a rakouský zpěvák přijede do Prahy jako nakrátko ostříhaný muž. Své třetí sólové album, které opět hraje elektropopem, představí 8. května 2021 v Paláci Akropolis.

Jako vousatá zpěvačka Conchita Wurst vyhrál Eurovizi, nyní Tom Neuwirth míří do Prahy Foto: Niklas Van Schwarzdorn

Pokud by byl gay zpěvák Tom Neuwirth jen jednou z dalších výstředních postav na hudební scéně, strhávajících na sebe pozornost extravagantní travesti vizáží, těžko by ho zvali k vystoupení v Evropském parlamentu, vyprodával by světové koncertní sály, stál na čele největších Pride Parades a na kus řeči by se s ním setkal Generální tajemník OSN. Neuwirth se stal přirozeným a vlivným mluvčím světové komunity LGBT.

TOP 6 největších šíleností, které přinesla Eurovize: Vousatá Conchita Wurst i ruské Babushki

Německá fráze „das ist mir Wurst“, tedy je mi to buřt, přivedla Toma k vytvoření uměleckého alter ega Conchity Wurst, i na myšlenku stimulovat k odvaze lidi s odlišnou sexuální orientací.

Když v roce 2014 zvítězil oblečený do ženských šatů v Eurovizi se skladbou Rise Like a Phoenix, rozpoutala se diskusní bouře - zatímco západní část Evropy vousatou zpěvačku zasadila do probíhající debaty o sexuální identitě a nepřípustnosti diskriminace, značnou část konzervativních východních politiků a kléru popadl nepříčetný amok v podobě tmářských prohlášeních o konci křesťanských hodnot a dekadenci. Patriarcha srbské pravoslavné církve dokonce Conchitu spojil s potopami v zemi, podle něho trest seslaný Bohem za homosexuální neřesti.

BLOG: Eurovize 2019 a jedna velká politická hra

„Důvod, proč jsem se rozhodl vzít na sebe podobu Conchity, vyšel z mého dospívání, kdy jsem bojoval s diskriminací. Jsem zvyklý na nepřátelství, ale ve společnosti se musí něco změnit. Vousatá zpěvačka je můj způsob, jak se k tomu vyjádřit. Každý, aniž by přitom ubližoval jiným, by měl mít možnost svobodně žít, jak se cítí, bez strachu a obav z toho, jak vypadá,“ vzkázal všem Tom a uvedl na pravou míru zvěsti o své transsexualitě: „Jsem a vždycky budu Tom, nechci být ženou. Miluji muže, ale jako muž.“

Po velmi úspěšném debutu Conchita a následném albu From Vienna With Love, který nahrál s vídeňskými filharmoniky, překvapil Wurst nejen změnou vizáže. Truth Over Magnitude je silným elektropopovým prohlášením. Tom chce hrát hudbu, ve které se cítí dobře a ve které může uplatnit svůj výjimečný hlas.

S hudební kvalitou jde přitom u Wursta o důležitou roli příkladu, jak vzdorovat předsudkům a homofobii. „Ve světě YouTube a Instagramu vidím generaci mladých lidí, kteří sami sebe oslavují bez omezení. Prožívají svoji svobodu a individualitu. Oblékají se, jak chtějí, a dostávají se do situací, které mohou přinést konflikty. Dokazuje to, že existují části společnosti, které sebevědomě vyjadřují názor, že nezáleží na tom, zda máte dlouhé vlasy nebo se hodíte do genderových rolí. Tihle mladí lidé jsou citliví a chytří. Když je vidím, jsem si jist, že naše svoboda bude růst.“

Jarní turné k jejímu vydání musel letos nečekaně přerušit a jeho pokračování plánuje aktuálně na květen 2021. Mezi nové zastávky přeloženého jarního turné přibyla Praha. Tom Neuwirth vystoupí pod pseudonymem WURST 8. května 2021 v Paláci Akropolis.

TZ, foto: Niklas Van Schwarzdorn
Témata: Conchita Wurst, Tom Neuwirth, Eurovize

zavřít