Uspěje Martina Bárta v Eurovizi? Plusy a mínusy letošní české reprezentantky

Vydáno 09.05.2017 | autor: Josef Martínek

Martina Bárta bude v ukrajinském Kyjevě v prvním semifinálovém kole 9. května bojovat o přízeň evropských fanoušků v už 62. ročníku soutěže Eurovision Song Contest. Loni se Česká republika zásluhou Gabriely Gunčíkové poprvé dostala do finále, dočkáme se takového úspěchu i letos? Hledali jsme plusy a mínusy letošní české reprezentantky a našli jsme v obou případech po třech. Šance jsou tedy podle nás padesát na padesát.

Uspěje Martina Bárta v Eurovizi? Plusy a mínusy letošní české reprezentantky Uspěje Martina Bárta v Eurovizi? Plusy a mínusy letošní české reprezentantky. Foto: Tomáš Vlach


PLUSY

POVEDENÁ SOUTĚŽNÍ PÍSEŇ

Řekněme si to na rovinu - z písniček, se kterými čeští zástupci v minulosti v Eurovizi soutěžili, nám většinou bylo stydno. Pamatujete na Kabáty a hospodskou odrhovačku Malá dáma, spoře oděnou diskotékovou královnu Terezu Kerndlovou nebo třeba předloňský kýbl patosu v podání Noida a Marty Jandové? Nic takového nám naštěstí letos Česká televize nepřipravila. Skladba My Turn, kterou napsali britští autoři, je vkusnou popovou baladou, Bárta v ní poodhaluje svůj charismatický hlas a přichází i se silným poselstvím - vyzývá totiž k lidskosti v době, která na tuto vlastnost někdy zapomíná.

Martina Bárta interview: Účast na Eurovizi je pro mě výzva. Na skok od jazzu k popu? A proč ne?!

ZDRAVÉ SEBEVĚDOMÍ

Říká se, že polovina úspěchu je pouhá víra v něj. A Martina Bárta rozhodně nepřijela do Kyjeva s tím, aby se krčila v koutě. Pochvaluje si, že je se svou písní plně ztotožněná a kdyby nevěřila, že může postoupit do finále, ani by nemělo cenu do soutěže jít. Ačkoliv podle sázkových kanceláří Bárta nepatří k favoritům na postup, i bookmakeři jsou jenom lidé. A navíc je tu ještě faktor pódiového provedení čísla, který mnohdy hraje důležitější roli než samotná písnička.

vložte odkaz, text nemažte

ZKUŠENOSTI

Martina Bárta může těžit i z toho, že není žádná vyjukaná začátečnice, ale už ostřílená zpěvačka, která má za sebou úspěchy v Německu. Vystupovala také s big bandem Felixe Slováčka a před několika lety vyhrála v castingové show Robin Hood - Cesta ke slávě, kde získala hlavní muzikálovou roli. Třeba všechny tyto cenné zkušenosti nyní zúročí v evropské konkurenci.


Foto: Johanna Henning

MÍNUSY

KONKURENCE POMALÝCH PÍSNÍ

O letošním ročníku Eurovision Song Contest se říká, že je ročníkem balad. Sešlo se v něm totiž opravdu hodně pomalých písní, a tak by se klidně mohlo stát, že My Turn mezi nimi zapadne a radovat se bude interpret se svižnějším číslem.

Tajemství úspěchu: 5 důvodů, proč Gabriela Gunčíková postoupila do finále Eurosongu

NIC PRO MASY

U písničky My Turn jsme si v jednom z plusových bodů pochvalovali, že je vkusná a určitě nám neudělá ostudu, jenže v soutěžním klání to může být i kamenem úrazu. Martina Bárta totiž skutečně nepřichází s písní, která by měla strhnout masového evropského posluchače. V soutěži, ve které v minulosti uspěli třeba hardrockeři v maskách Lordi, exotická Loreen nebo "vousatá zpěvačka" Conchita Wurst, může na cílovou skupinu působit příliš usedle. Je ale pořád sympatičtější vystoupit se skladbou, za kterou si může interpret stát a případně neuspět, než kalkulovat a jít za hranu svého vkusu.


Foto: Tomáš Vlach

SLABÁ TRADICE ČESKÝCH ZÁSTUPCŮ

Bohužel, Eurovize není jen o samotných písničkách. Větší šance mají vždycky zavedené "eurovizní" země, mezi které Česká republika s dosud jedinou finálovou účastí - tou loňskou, kterou vybojovala Gabriela Gunčíková - nepatří. Je to vidět i na nasazení jednotlivých zemí, protože zatímco drtivá většina jich musí o své místo bojovat v semifinále, takzvaná "velká pětka" nejtradičnějších zemí má po boku hostitelské Ukrajiny účast ve finále jistou.

Dalším podstatným faktorem jsou sympatie mezi jednotlivými státy - hlasovat se totiž nedá pro soutěžícího ze své země, takže musíme spoléhat na hlasy od ostatních Evropanů. Loni jsme například dostali nejvíc bodů od Chorvatska - třeba tomu pomohlo množství českých turistů, které tam každoročně míří. Náš největší "spojenec" - Slovensko - se ovšem Eurovize neúčastní, takže přijdeme o jinak takřka jisté body.

text: Josef Martínek, foto: Tomáš Vlach, promo (Johanna Henning)

Témata: Martina Bárta, Eurovize, My Turn, Gabriela Gunčíková

zavřít