Eurovizi vyhrála Ukrajinka Jamala s politickou písní, Gabriela Gunčíková byla ve finále předposlední

Vydáno 15.05.2016 | autor: Josef Martínek

Vítězkou Eurovision Song Contest se ve švédském Stockholmu stala ukrajinská zpěvačka Jamala. Její píseň 1944 měla jako jediná z šestadvaceti finálových skladeb politický nádech. Gabriela Gunčíková skončila ve finále na chvostu, na 25. místě porazila pouze reprezentantku Německa.

Eurovizi vyhrála Ukrajinka Jamala s politickou písní, Gabriela Gunčíková byla ve finále předposlední Vítězkou Eurovize se stala Ukrajinka Jamala

Gabriela Gunčíková ve finále doplatila zejména na slabou podporu televizních diváků napříč Evropou. Jako jediná od nich totiž nezískala ani jediný bod - to znamená, že žádná ze čtyřiceti dvou zemí ji ve svém národním žebříčku neposlala do Top 10. U poroty na tom byla lépe, obdržela 41 bodů, přičemž třeba v Chorvatsku ji porotci vynesli až na druhou pozici. Přes neúspěch ve finále zaznamenala Gunčíková 25. místem nejlepší český výsledek v historii, jako jediná z našich zástupců totiž postoupila ze semifinále

TOP 6 největších šíleností, které přinesla Eurovize: Vousatá Conchita Wurst i ruské Babushki

Hlasování poroty a diváků se lišilo i v případě vítězné země. Zatímco po sčítání hlasů poroty to vypadalo na suverénní triumf Australanky Dami Im, divácké body nakonec na 1. místo katapultovaly Jamalu z Ukrajiny. Její píseň 1944 zaujala i politickým podtextem, pojednává totiž o odsunu Tatarů z Krymu v roce 1944. Jamalu pro ni inspiroval příběh její prababičky.

Kromě šestadvaceti soutěžních čísel se jako exkluzivní host předvedl i Justin Timberlake. Ten předvedl svůj nový singl Can't Stop The Feeling i starší hit Rock Your Body. Prostor dostal i loňský vítěz a letošní moderátor Måns Zelmerlöw.

vložte odkaz, text nemažte

Soutěž Eurovision Song Contest poprvé proběhla v roce 1956, letos tedy byl na pořadu už 61. ročník. Mezi nejznámější vítěze patří například ABBA, Celine Dion, Lordi, Loreen nebo z posledních let rakouská "vousatá zpěvačka" Conchita Wurst. Podle pravidel soutěže připadá vítězi právo pořádání příštího ročníku, za rok by se tedy finále mělo uskutečnit na Ukrajině. 

zavřít