TOP 20 písní Eurovize 2021 (II.): Ukrajina se skladbou inspirovanou folkem, Litva vyzývá k tanci a Norsko se věnuje problematice boje s depresí

Vydáno 23.04.2021 | autor: Monika Pokludová

Po zrušeném ročníku 2020 se hudební soutěž Eurovize letos opět objeví na televizních obrazovkách. Minulý rok jí to nedovolila pandemie koronaviru, tentokrát však nenechali pořadatelé nic náhodě a už v únoru hlásili, že se akce každopádně uskuteční. V následujících týdnech se podíváme na to, které písně mají největší šanci postoupit ze semifinále.

TOP 20 písní Eurovize 2021 (II.): Ukrajina se skladbou inspirovanou folkem, Litva vyzývá k tanci a Norsko se věnuje problematice boje s depresí TOP 20 písní Eurovize 2021 (II.): Ukrajina se skladbou inspirovanou folkem, Litva vyzývá k tanci a Norsko se věnuje problematice boje s depresí

V prvních dvou dílech se podíváme na písně, které mají šanci uspět v prvním semifinále. To se uskuteční 18. května a zúčastní se ho 16 vystupujících. Z nich se jich do finále kvalifikuje deset. Kteří by to mohli být?

Efendi – Mata Hari (Ázerbájdžán)

Zpěvačka Efendi z Ázerbájdžánu přiváží na Eurovizi píseň, která je stylově velmi podobná té, se kterou měla svou zemi reprezentovat už loni. Dokonce na ni ve skladbě Mata Hari odkazuje. Opakuje v ní slovo Cleopatra - a přesně tak se nazýval song, s nímž měla zpěvačka loni na Eurovizi vystoupit. Jedná se o taneční skladbu s orientálními prvky, která je na poslech chytlavá a divákům se bude líbit.

TOP 20 písní Eurovize 2021 (I.): Rusko bojuje za práva žen, Kypr opět přichází s taneční písní a Malta jako favorit bookmakerů

Go_A – Šum (Ukrajina)

Ukrajina přináší na Eurovizi píseň zpívanou kompletně v ukrajinštině, což se děje poprvé v historii soutěže. Skladba Šum je inspirovaná folklorními skladbami, spojuje v sobě etnické prvky s prvky taneční hudby a právě folku. Je to velmi zajímavé spojení, které určitě diváky zaujme. Ukrajina obvykle s kvalifikací do finále potíže nemá a očekává se, že se tam dostane i letos.

The Roop – Discoteque (Litva)

Litevská skupina The Roop patřila k favoritům fanoušků Eurovize loni a patří k nim také letos. Její skladba Discoteque je přesně taková, jak napovídá její název. Jde o taneční diskotéková píseň, kterou navíc doprovází velmi zajímavá choreografie, jíž se nejeden fanoušek snaží napodobit. The Roop budou celou soutěž otevírat. Bezesporu půjde o velmi energický úvod semifinále.

Eden Alene – Set Me Free (Izrael)

Také Izrael přichází s taneční písní. Skladba Set Me Free je zpívaná jak angličtině, tak částečně v hebrejštině. Song vyhrál národní kolo v trochu jiné verzi, pro Eurovizi byl upravený. V podobě, s jakou Eden Alene vystoupí, obsahuje tón B6, což je v historii Eurovize nejvyšší tón, jaký na soutěži kdy zazněl. Dokáže ho Eden zazpívat naživo? Na to budou fanoušci asi netrpělivě čekat.

TIX – Fallen Angel (Norsko)

Norsko bude na Eurovizi reprezentovat spoluautor hitu Avy Max Sweet But Psycho. Píseň Fallen Angel je však úplně jiného ražení než vzpomínaná skladba. Nejde přímo o taneční song, ale nejedná se ani o pomalou baladu. Píseň bychom mohli zařadit k popovým skladbám s příjemnou melodií. Věnuje se problematice boje s depresemi, kterými si sám zpěvák prošel. Spousta zarytých eurovizních fanoušků této písni moc nefandí, nicméně mezi sázkovými kancelářemi se Fallen Angel nachází na devátém místě. Televizní diváky by mohla zaujmout podiová prezentace i příběh TIXe.

Text: Monika Pokludová, foto: FB a Twitter interpretů
Témata: Eurovize, Efendi, Go_A, The Roop, Eden Alene, TIX

zavřít