ROZHOVOR | "Všechny moje písně mají v sobě vepsané nějaké období z mého života. Účast na Eurovizi zvažujeme," říká Timmy White

Vydáno 12.03.2021 | autor: Andrea Štipčáková

Zpěvák Timmy White působí na české scéně už od roku 2013. Zpočátku vydával singly zpívané v češtině, průlomovým se pro něj stala však až anglická píseň Better With You, která má dnes na Youtube téměř tři miliony zhlédnutí. Co dvaadvacetiletý hudebník chystá v příštích měsících? V čem se nejvíce posunul od svých začátků a plánuje vyzkoušet štěstí na Eurovizi? To prozradil v rozhovoru pro iREPORT.

ROZHOVOR | ROZHOVOR | "Všechny moje písně mají v sobě vepsané nějaké období z mého života. Účast na Eurovizi zvažujeme," říká Timmy White

Timmy, na české scéně se pohybujete několik let. Před přibližně dvěma roky jste se ale rozhodl dát si menší pauzu. Co se stalo?
V tu dobu, co jsem se rozhodl dát si pauzu, se kolem mě pohybovalo dost lidí, kteří se snažili ovlivňovat moji tvorbu a to, kdo jsem.  Byl jsem z toho všeho i dost zmatený, a tak jsem se rozhodl dát si pauzu a trochu si srovnat v hlavě, co a jak chci, a k tomu trochu i změnit složení lidí, kteří se kolem mě pohybovali.

TOP 8 videoklipů týdne: Marilyn Manson kradl s hercem z The Walking Dead a Timmy White zpívá pro lidi, co se cítí na dně

Vrátil jste se se songem Never Stop Trying. Můžete nám poodhalit pozadí skladby? Jak vznikala a co vás inspirovalo k jejímu napsání?
Never Stop Trying je song, který jsem napsal, když jsem byl ve vztahu, kde ne úplně všechno fungovalo, jak má, a zároveň mě to táhlo dolů. Byl to takový motivační song pro mě a moji tehdejší partnerku, kde zpívám o problémech, které jsme řešili, a dávám nám motivaci se nikdy nepřestat snažit.
Zároveň vím, že spousta lidí si prochází v dnešní době těžkými situacemi ve svých životech, a tak jsem text písně napsal tak, aby si v tom mohl najít každý to svoje, ale zároveň abychom já se svojí bývalou partnerkou přesně věděli, o čem zrovna zpívám, co se týká nás dvou.
Na konci písně je můj citát, který shrnuje všechno, co jsem chtěl touhle písní říct a zároveň odůvodňuje, proč je tento klip černobílý, ačkoliv byl natočený v jeden z nejhezčích dnů loňského léta.

Svůj poslední singl Destiny jste vydal před dvěma měsíci. Mohou se vaši fanoušci těšit v blízké budoucnosti na nějaký nový song? Nebo třeba dokonce album?
Určitě můžou. Momentálně mám nahrané tři další písně, kterými chci svoji tvorbu zase posunout dál. Nyní plánujeme videoklipy, které budeme vydávat na jaře a v létě. Tenhle rok bude hodně nabitý a je tu i možnost, že se nám do konce roku povede zpracovat album.

Když se vrátím k předchozí otázce. Jak důležité je pro vás v dnešní době streamovacích služeb vydání fyzického alba? Spousta umělců od toho v posledních letech upustila…
Rozhodně bych rád vydal alespoň pár kusů fyzicky. Myslím, že je to krásná vzpomínka a je úplně něco jiného držet album v rukou než klikat online na internetu.

Jakým způsobem vlastně skládáte? Vznikne nejprve text a potom hudba, nebo je to naopak?
Jako úplně první vždy vznikne téma a nějakým způsobem si zabroukám část textu rovnou s melodií. Nejsem člověk, který by skládal tak, že by si řekl „a teď jdu napsat hit“. Všechny moje písně mají v sobě vepsané nějaké období z mého života a čím jsem si zrovna procházel. Většinou to jsou ty ne moc veselé chvíle a právě tehdy, kdy člověk jen sedí na gauči a promítá si všechno, co je dobře nebo špatně, tak mě napadají fráze, rýmy, od kterých se potom odpíchnu a složím celý song. Ale většinou tedy začínám textem. Hudba následuje až potom.

Máte doma dokonce své malé studio. Kolik času v něm teď, když je všechno zavřené, strávíte?
Momentálně tak 80 % svého volného času trávím tam. Beru to jako příležitost zlepšit svoji produkci a vytvořit spoustu nových písní.

JSEM TEĎ NEJŠŤASTNĚJŠÍ ZA POSLEDNÍCH X LET

Co vás baví mimo hudbu?
Rozhodně miluju sporty. Hodně se zajímám o psychologii, takže dost čtu knihy na tohle téma. A asi jako každý kluk si rád odběhnu do nějaké virtuální reality a zahraju si Call of Duty na Playstationu.

Na svých sociálních stránkách jste před pár měsíci sdílel post o tom, že jste se za poslední dobu hodně změnil. V čem konkrétně? Odrazí se ta změna i v nových písních?
Změnil jsem se hodně v přístupu ke svému životu. Začal jsem mnohem víc sportovat než dřív a užívat si maličkostí. Troufnu si říct, že i přesto, jaká je situace, tak jsem teď nejšťastnější za posledních x let a všechno co dělám, jde mnohem lépe. Stačilo v sobě přehodnotit pár věcí.
Určitě se to ještě víc než dosud odrazí v energii, které ty nové písně budou mít.

V čem si myslíte, že jste se od vašich začátků v muzice nejvíce posunul?
Myslím, že velký posun je v textech, které jsou teď více propracované, je v nich mnohem více z mého života a jsou napsané tak, aby si v nich každý našel to svoje, ale i přesto neztrácí tu hlavní „message“, kterou chci předat. Co se týká hudby a postprodukce, určitě vidím posun v možnosti neomezeného časového prostoru v mém studiu, který se, doufám, projevuje i na celkové úrovni hudby a zvuku nových songů. Ty stovky hodin zde aktivně strávených mi umožní nasbírat zkušenosti, vědomosti a dovednosti, které bych pasivní prací v externím studiu nikdy nezískal.

Až na pár výjimek jste zatím všechny své songy nazpíval v angličtině. Měl jste od začátku jasno, že nechcete zpívat česky?
Ze začátku jsem moc netušil ani co chci, ty české songy, které jsem tenkrát skládal jako Padnout a vstát nebo Zapomenout mám opravdu moc rád a jsou mojí součástí. Každopádně, když jsem složil první anglický text, a nazpíval první song v angličtině, věděl jsem, že tohle mi prostě sedí. Ostatně se to odrazilo i v mojí kariéře – první anglický song Better With You má skoro 3 miliony zhlédnutí, a díky němu se mi otevřela cesta do rádií a k mnohem širšímu spektru posluchačů a fanoušci si ho velmi pochvalují.

Anglické texty přímo vybízí k účasti na Eurovizi, jejíž letošní ročník se pomalu blíží. Uvažoval jste někdy o účasti? Jak se na soutěž vlastně díváte?
Rozhodně uvažoval. Zrovna to máme v plánu probrat s týmem. Zvážíme, zda jsme připraveni jít do něčeho takového. Protože, pokud se odhodláme jít do Eurovize, tak chci, aby to bylo opravdu na světové úrovni.

Mikolas Josef navzdory zranění postoupil do finále Eurovize. Česká republika uspěla teprve podruhé v historii

Soutěž beru jako skvělou příležitost pro interpreta ukázat, co v něm je i před diváky z mnoha dalších zemí a je to skvělá výzva, kterou bych jednou rád zkusil.

Je někdo z české scény, s kým byste rád spolupracoval? A zahraniční?
Z české scény jsem nad tím nikdy moc nepřemýšlel. Spíš sleduji zahraniční interprety, jelikož se snažím dělat světovou muziku, a tak je třeba inspiraci hledat jinde než v Česku. Každopádně ze zahraničí bych rád spolupracoval například s Machine Gun Kellym. A proč, to fanoušci pochopí, myslím, v dalších písních, co právě budou vycházet.

Před pár dny jste se stal Zpěvákem roku Evropy 2 a vyhrál jste také kategorii Píseň roku. Co pro vás toto ocenění znamená?
Je to asi 2 týdny, a ještě pořád jsem to pořádně nevstřebal. Je to neskutečné, vrátit se na scénu s jednou písní a rovnou s ní vyhrát Píseň roku, pak zároveň díky skvělým fanouškům, které mám, dokázat získat i Zpěváka roku. To bylo největší překvapení, do teď to nechápu. A nakonec jsem ještě získal titul absolutního vítěze s nejvyšším počtem hlasů. Toho si strašně moc vážím a je to hlavně zásluha všech lidí, co pro mě tak intenzivně hlasovali, za což jim patří obrovské poděkování!
Rozhodně teď dělám vše pro to, abych lidem dokázal, že jsem si tato ocenění zasloužil a moc si toho vážím. Je to skvělá motivace.

V rozhovoru s Petrem Říbalem jste připomněl výzvu, v rámci které jste fanouškům slíbil, že pokud vyhrajete, vlezete buď do ledové vody, nebo poběžíte ve spodním prádle po Václavském náměstí. Stihl jste už výzvu splnit?
Momentálně nám to zkazila vládní nařízení, ale jakmile to bude možné, rozhodně splním to, co jsem slíbil.

Jaké jsou vaše vize a plány do budoucna? Čeho byste chtěl dosáhnout?
Jsem spíše na menší cíle, které si dávám výš a výš a díky tomu se posouvám sice pomaleji, ale jistě nahoru. Momentálně máme v plánu vydat nové písně a společně s tím udělat promo na jeden větší koncert v Praze, který doufáme, že vyjde.
V dlouhodobějším horizontu bych rád dokázal dostat svoji hudbu co nejvíce i do zahraničí, kde sice již pár tisíc posluchačů mám, ale zatím jsme se na to nijak zvlášť nezaměřovali. Důležité je, abychom znovu mohli koncertovat, být mezi lidmi a zažívat znovu tu energii, kterou si vzájemně při živých vystoupeních předáváme.

Zpracovala: Andrea Štipčáková, foto: archiv Timmyho Whita
Témata: Timmy White, Better With You, Never Stop Trying, Eurovize, Machine Gun Kelly

zavřít