Vousáči ZZ Top přivedou v červenci do varu fanoušky v Plzni

Vydáno 09.12.2016 | autor: redakce

ZZ Top vyrážejí na turné a na seznamu jejich evropských zastávek nechybí ani Česká republika. Tři svérázní sympaťáci se představí v plzeňské Home Monitoring Aréně 19. července 2017. 

Vousáči ZZ Top přivedou v červenci do varu fanoušky v Plzni ZZ Top v Pardubicích v roce 2013. Foto: Petr Tibi

Nejeden texaský hombre byl od padesátých a šedesátých let odkojen novými bluesovými a rock'n'rollovými stanicemi. Třem z nich tato muzika učarovala natolik, že se pod jejím vlivem chopili v El Pasu strunných nástrojů a paliček.

Baskytarista, zpěvák Dusty Hill, kytarista, zpěvák Billy Gibbons a bubeník Frank Beard se pojmenovali ZZ Top podle značky cigaretových papírků. Trojice spolu poprvé jamovala 10. února 1970 a ještě téhož roku vydala debutové elpíčko ZZ Top's First Album. ZZ Top v prvních sedmi letech své existence neúnavně koncertovali zejména v celém Texasu a povodí Mississipi, kde posluchači nejvíce oceňovali jejich směs blues, boogie a jižanského rocku.

LIVE: ZZ Top v Pardubicích oživili Hendrixe i Presleyho

Po více než roce se jejich vinylový kus rozrostl o pozlacený přírůstek Rio Grande Mud. Teprve třetí album Tres Hombres obsahovalo mezinárodní hit La Grande, jenž byl složen podle písně Boogie Chillen Johna Lee Hookera a textově ovlivněn zavřením stejnojmenného texaského nevěstince. ZZ Top několikrát profrčeli celou Amerikou jako předskokani Humble Pie, Ten Years After, Mott the Hoople, Janis Joplin, Alice Cooper nebo Rolling Stones.

vložte odkaz, text nemažte

Později ZZ Top přešli k nové společnosti Warner Bros a akceptovali svoji poněkud zarostlejší podobu doplněnou černými okuláry. Texty se přirozeně točily podle shodných témat, lehkých holek, auťáků, chlastu a rock'n'rollu. To z nich udělalo legendu. 

ZZ Top se v České republice představili několikrát, mimo jiné v roce 2002, kdy nadchli zcela vyprodanou brněnskou halu Rondo. V roce 2013 pro změnu rozbouřili pardubickou ČEZ Arenu. Tentokrát se v rámci The Tonnage Tour představí v Plzni.

Vstupenky seženete v sítích Ticketpro a Ticketportal, stojí od 690 do 1290 Kč. V prodeji jsou od 9. prosince. 

tz, jm, foto: Petr Tibi (koncert), Live Nation (promo)

Témata: ZZ Top, rock, koncerty, Plzeň

zavřít