Zemřel Jiří Lánský, zakladatel a bubeník legendárních Anarchuz

Vydáno 27.01.2024 | autor: iREPORT

Zemřel Jiří Lánský zvaný „Cikán“, zakladatel a bubeník metalových Anarchuz z Litoměřic, kteří vznikli v roce 1990. Zároveň byl jedním z hlavních pořadatelů festivalu Dynamo North Power Jam. Ačkoliv to nebylo oficiálně potvrzeno, podle všeho prohrál svůj boj s těžkou nemocí.

Zemřel Jiří Lánský, zakladatel a bubeník legendárních Anarchuz Zemřel Jiří Lánský, zakladatel a bubeník legendárních Anarchuz

Anarchuz vznikli v roce 1990. Vedle Jiřího Lánského byli zakládajícími členy litoměřického bandu také Tomáš Borovec a Rosťa Cerman (Synové výčepu, Tři sestry). Koncem téhož roku mezi sebe kapela přijala také Martina Duška a v roce 1991 vystřídal původního basistu Petra Hromase Karel Havlíček (Zero, Soustrast). První album Unusable Instincts sestava vydala v roce 1994, následoval počin Inner Confict. S příchodem nového tisíciletí Anarchuz oznámili přerušení koncertní činnosti, na pódia se vrátili až v roce 2009.

Smrt si říká rock'n'roll: Příběhy zesnulých hvězd

V začátcích měla kapela také zahraniční ambice, proto první alba nazpívala v angličtině. „Ambice se naplnily do té míry, že jsme s managementem a kontakty, které jsme v tu dobu měli, udělali maximum. Do roku 1998 jsme na české poměry hráli v zahraničí poměrně často. Nevyšla nám účast na velkém festivalu v Nizozemí, která vypadala slibně. Tak to ale prostě chodí,“ uvedl v roce 2016 Lánský v rozhovoru pro Právo.

Bubeník byl zároveň jedním z hlavních pořadatelů metalového festivalu Dynamo North Power Jam, který se v devadesátých letech odehrával v Litoměřicích. Přivezl do České republiky například Within Temptation nebo In Flames.

Vedle Anarchuz pak Lánský působil v Alabai, které v roce 2016 založil spolu s Jiřím Hymplem (ex Fourth Face). Za mikrofon dvojice přizvala Tomáše Borovce a na basovou kytaru Karla Havlíčka.

Oficiálně nebyla příčina úmrtí Lánského potvrzena, podle dostupných informací se ale dlouhodobě potýkal s onkologickými problémy. „Dejte si na Jirku panáka a osolte metal hodně nahlas, na slzy místo není,“ uvedla na svém Facebooku kapela Arawn.

red, foto: FB Jiřího Lánského
Témata: Jiří Lánský, Anarchuz, Alabai, metal, smrt

zavřít