POST SCRIPTUM (69): Teroristi nevyhráli. Bataclan se po roce opět rozezněl hudbou

Vydáno 24.11.2016 | autor: Simona Knotková

Moc lidí asi nečekalo, že se pařížský klub Bataclan probere z loňského teroristického útoku tak rychle. Přitom uběhl jen rok a koncertní sál opět ožil. Znovu se v něm hrálo a znovu se v něm lidé bavili. Navzdory teroristům.

POST SCRIPTUM (69): Teroristi nevyhráli. Bataclan se po roce opět rozezněl hudbou Rock'n'roll nezničíte, vzkázali Peter Doherty a spol. teroristům


BATACLAN ZNOVU OŽIL...

Před jedenácti dny to byl přesně rok, co se pařížský klub Bataclan ponořil do mrtvolného ticha. Na vině byl teroristický útok, který vzal životy osmdesáti devíti lidem na koncertu Eagles Of Death Metal. Už tehdy se organizátoři nechali slyšet, že brány hudebního stánku se opět otevřou.

POST SCRIPTUM (22): Dozvuky z Paříže: Eagles Of Death Metal poprvé promluvili na kameru. Do Bataclanu se vrátí

"Opět otevřeme, nad tím ani není třeba diskutovat. Srdce nás budou další měsíce až roky bolet. Otevřeme ale. Nevzdáme se," uvedli v oficiálním prohlášení.

Původně to měla být právě americká formace, jež se měla do klubu znovu vrátit a dokončit svou show. Kvůli výrokům frontmana Jesse Hughese a následným rozmíškám s majiteli z toho však nakonec sešlo. Čtyřiačtyřicetiletý muzikant totiž nešetřil kritikou na adresu ostrahy klubu a dokonce vyjádřil podezření, že teroristům pomáhal někdo zevnitř. Podobná slova se pořadatelům pochopitelně nelíbila. Nakonec to byl proto Sting, který odehrál první koncert ve znovuotevřeném Bataclanu.

"Dnes večer musíme udělat dvě důležité věci. Jako první musíme vzpomenout a uctít ty, kteří zde ztratili před rokem život. Zadruhé musíme oslavovat život a hudbu tohoto historického místa," sdělil zpěvák na začátku návštěvníkům. Následně je poprosil o minutu ticha. Jako by to ale říkat ani nemusel. Publikum, složené především z pozůstalých a přátel obětí, mlčelo po celou dobu jeho proslovu, a jenom tak přidávalo na vysoce emotivním rázu vystoupení.

"Láska porazí zlo," věří Eagles Of Death Metal i po teroru v Paříži

Jedním z příchozích byl i pětadvacetiletý Aurelien Perrin. Zatímco on masakr přežil, jeho kamarád Nicolas už neměl to štěstí. Poprvé od tragické události se zúčastnil podobné veřejné akce. "Přišel jsem, protože je důležité, aby tu byl dokončen večer, kterému nikdy nebylo dovoleno skončit. Přišel jsem sám. Je to velmi emotivní, protože se mi tu všechno vrací. Stál jsem zrovna tam, na druhé straně baru, když to začalo. Dnes je to poprvé, co jsem se na místo vrátil," prozradil.

vložte odkaz, text nemažte

... A KYTARA ZVÍTĚZILA

16. a 17. listopadu si pak koncertní prostory obsadil Pete Doherty. A podle svědků to byl právě on, kdo po prvním, víceméně ještě napjatém večeru do Bataclanu opět vrátil život. Rock'n'roll. Kromě francouzské hymny zde zazněly klasické hity Babyshambles jako Albion či Fuck Forever, kamaráda a hudebního kolegu na pódium přišel podpořit také Carl Barat.

I o této dvojici večerů se určitě nejednomu účastníkovi stáhl krk dojetím. Jistě to ale byly spíše slzy úlevy a štěstí. Bataclan to dokázal. Nenávist znovu prohrála.

"Fuck forever terrorism! Do toho, hoši, vyberte si svou zbraň. J-45 (kytara, pozn. autorky), nebo AK-47?" stálo na francouzské vlajce, kterou Doherty mezi písněmi pozvedl. Pod nápisem byl symbol míru.

Vybírejte uvážlivě.

text: Simona Knotková

Témata: Sting, Bataclan, Pete Doherty, Eagles Of Death Metal, terorismus

zavřít