Zemřel Jon Zazula. Muž, který objevil Metalliku

Vydáno 03.02.2022 | autor: redakce

Ve svých 69 letech zemřel Jon Zazula známý také jako Jonny Z. V médiích byl prezentovaný především jako objevitel Metalliky a spoluzakladatel vydavatelské společnosti Megaforce Records. Zprávu o jeho úmrtí zveřejnila dcera Rikki Zazula.

Zemřel Jon Zazula. Muž, který objevil Metalliku Zemřel Jon Zazula. Muž, který objevil Metalliku

„Svět dnes přišel o opravdovou legendu,“ napsala na své sociální sítě 1. února Rikki Zazula. „Náš táta žil stejně rychlý, těžký, silný a plný život, jako byla jeho hudba. Jeho vášeň a vytrvalost poháněly kariéry pravděpodobně nejvlivnějších metalových kapel a velikánů jeho generace. Společně věřili v neuvěřitelné, jejich vášeň, rebelská perspektiva a vytrvalost vybudovaly impérium z krabice vinylů na bleším trhu v multiplatinovou nahrávací společnost,“ ocenila kvality svého otce.

Smrt si říká rock'n'roll: Příběhy zesnulých hvězd

Zazula byl známý jako objevitel Metalliky. Právě v jeho nahrávací společnosti Megaforce Records, jejímž byl v roce 1982 spoluzakladatelem, vyšla první dvě alba této legendy. Smlouvy však podepsal i s kapelami Anthrax, Testament nebo Ministry.

Jonny Z, jak bylo Zazulovi také přezdíváno, rovněž vlastnil v New Jersey obchod Rock’n’Roll Heaven, který z něj udělal hlavní postavu metalu východního pobřeží. Muzikanti mu zasílali své demo nahrávky skrze širokou síť spolupracovníků, mezi které patřili také Brian Slagel nebo Ron Quintana.

Zazula se narodil v roce 1952 židovským rodičům. Se svou druhou ženou Marshou byl ženatý od roku 1979 až do její smrti minulý rok v lednu. Spolu měli tři dcery. Zemřel 1. února 2022 po komplikacích s chronickým onemocněním plic.

red, foto: FB Jon Zazula
Témata: Jon Zazula, Metallica, Megaforce Records, smrt

zavřít