Zemřel kytarista Gary Rossington, zakladatel legendárních Lynyrd Skynyrd

Vydáno 06.03.2023 | autor: redakce

Rokenrolový svět smutní. Zemřel kytarista Gary Rossington, který se do historie zapsal nejen slavným kytarovým sólem ve skladbě Free Bird, ale také působením v Lynyrd Skynyrd. Muzikantovi bylo 71 let.

Zemřel kytarista Gary Rossington, zakladatel legendárních Lynyrd Skynyrd Zemřel kytarista Gary Rossington, zakladatel legendárních Lynyrd Skynyrd

Pravděpodobnou příčinou úmrtí Garyho Rossingtona byly zřejmě srdeční problémy. Smrt jednasedmdesátiletého legendárního kytaristy potvrdila kapela Lynyrd Skynyrd, jejíž byl zakládajícím členem. „S velkým smutkem oznamujeme, že jsme přišli o našeho bratra, přítele, člena rodiny, skladatele a kytaristu Garyho Rossingtona. Je v nebi se svými bratry a rodinou a hraje tak skvěle, jako vždy hrával,“ stojí v prohlášení.

Ronnie Van Zant zažil s Lynyrd Skynyrd zlaté časy. Zemřel v letadle, aby jeho odkaz převzal bratr Johnny

Rossington byl jedním ze zakladatelů legendárních Lynyrd Skynyrd. Dohromady ji dal spolu s bubeníkem Bobem Burnsem, baskytaristou Larrym Junstromem a zpěvákem Ronnie Van Zantem, původně se sestava jmenovala Me, You and Him. Zajímavostí je, že skupině dali jméno po nenáviděném učiteli Leonardu Skinnerovi, který šikanoval studenty s dlouhými vlasy.

Vznik Lynyrd Skynyrd je datovaný do roku 1964. Do roku 1977 vydala sestava pět studiových desek. Pátou pod názvem Street Survivors pustila do světa jen tři dny před osudnou nehodou, kdy se se sestavou v Mississippi zřítilo letadlo. Během pádu zahynuli zpěvák Ronnie Van Zant spolu s kytaristou Stevem Gainesem a jeho sestrou Cassie, která Lynyrd Skynyrd pěvecky doprovázela. Po tragédii se kapela na deset let odmlčela, na scénu se vrátila v čele se zpěvákem Johnnym Van Zantem, mladším bratrem Ronnieho.

Mezi nejznámější písně formace patří Free Bird, v níž si Rossington střihl své legendární kytarové sólo či Sweet Home Alabama, jejíž byl spoluautorem. Písně Lynyrd Skynyrd byly použity také ve filmech, například ve Forrestu Gumpovi či Kingsmanovi: Tajná služba nebo v seriálu Jmenuju se Earl.

Zdraví Rossingtona bylo nalomené již několik let. V roce 2015 utrpěl srdeční záchvat, kvůli kterému musela sestava rušit koncerty. O šest let později měl podstoupit operaci srdci, problémy s orgánem měly být příčinou také jeho úmrtí.

red, foto: FB Lynyrd Skynyrd
Témata: Gary Rossington, Lynyrd Skynyrd, smrt

zavřít