Příběhy, které stojí za názvy kapel (I.): Kde hledali inspiraci Linkin Park, AC/DC, KISS, OneRepublic a další?

Vydáno 20.04.2022 | autor: redakce

Za názvy kapel se obvykle ukrývá nějaký příběh. Rozhodli jsme se proto dát dohromady ty nejzajímavější a postupně vám je představit. V prvním díle našeho článku se podíváme na to, kde vzali svá jména Linkin Park, Imagine Dragons, OneRepublic, AC/DC, One Republic, KISS, Fall Out Boy a další.

Příběhy, které stojí za názvy kapel (I.): Kde hledali inspiraci Linkin Park, AC/DC, KISS, OneRepublic a další? Příběhy, které stojí za názvy kapel (I.): Kde hledali inspiraci Linkin Park, AC/DC, KISS, OneRepublic a další?

Lynyrd Skynyrd

Lynyrd Skynyrd nejsou v našich končinách příliš známí. Za jejich názvem však stojí velmi zajímavý a vtipný příběh. Někteří členové kapely chodili na stejnou střední školu, kde museli všichni kluci nosit krátké vlasy. Pravidlo přísně prosazoval zejména tělocvikář, který se jmenoval Leonard Skinner. Když se sestava rozhodla změnit svůj název z The One Percent, aby si z ní lidé nedělali srandu, že má talent jen z jednoho procenta, zvolila Lynyrd Skynyrd. Jde o zkomoleninu jména právě zmíněního tělocvikáře.

Linkin Park

Linkin Park si původně říkali Xero, posléze Hybrid Theory. Stejně pak pojmenovali i debutové album. Stále se jim však jméno nelíbilo, a tak se nechali inspirovat parkem, kolem kterého Chester Bennington jezdíval z nahrávání domů a nazvali svou kapelu Lincoln Park. Jenže to stále nebylo ono, chtěli se odlišit, být unikátní. A tak zkrátili Lincoln na Linkin.

RECENZE: Monument Linkin Park bourat netřeba. Hybrid Theory ve zkoušce času obstálo, k rabování archivů nedošlo

AC/DC

Zkratka AC/DC znamená Alternate current/direct current (střídavý proud/stejnosměrný proud, pozn. red.), což se vyskytuje na spoustě elektrických přístrojích, jako varovaní. Když se zakládající členové, bratři Angus a Malcolm Youngovi dohadovali o názvu sestavy, jejich sestra si všimla tohoto nápisu na šicím přístroji jejich matky a prostě řekla: "Co třeba AC/DC?" A to se chytlo.

KISS

Původní bubeník Peter Criss dříve hrál v kapele zvané Lips. Jeden ze členů kapely si tak "rty" asocioval s "polibkem" a napadlo ho, že by se sestava mohla jmenovat právě po něm, tedy KISS. Někteří alarmisté se však domnívají, že název je ve skutečnosti zkratka Knights In Satan's Service (v překladu "rytíři ve službách Satana", pozn. red.).

OneRepublic

Původně se OneRepublic jmenovali jen Republic. Právní tým kapely jí však poradil změnu názvu, protože šlo o příliš generický název, který by mohlo mít hned několik sestav. A tak se členové Republic dohodli, že ke svému jménu přidají ještě slůvko "One".

Američtí OneRepublic se vrací do Česka. Zahrají v O2 areně

Fall Out Boy

Když tehdy ještě bezejmenná kapela na jednom ze svých prvních koncertů zvolala do publika, ať ji pojmenuje, téměř okamžitě se dočkala odpovědi "Fall Out Boy". Název se členům zalíbil natolik, že si ho přivlastnili. Fallout Boy je mimo jiné malá postava ze Simpsonových, parťák superhrdiny Radioactive-Mana.

Imagine Dragons

Pod Imagine Dragons si ve skutečnosti nemáte představovat žádné draky, jak by mohl název napovídat. Naopak jde o přesmyčku, kterou umí rozluštit pouze formace. "Říkali jsme si, že by bylo cool nechat si něco jen pro sebe, protože jako umělec se vždy všem odhalujete. Hodněkrát jsem psal o tom, co je mi opravdu blízké. Je tedy hezké mít něco, co umíme rozluštit jenom my čtyři," říká zpěvák Dan Reynolds.

Led Zeppelin

Když se členové kapely The Who, Keith Moon a John Entwistle ze srandy bavili o potenciálu založení vlastní formace, přišli na možnost založení takzvané superskupiny (sestava složená z bývalých členů několika jiných skupin) s Jimmym Pagem a Jeffem Beckem z Yardbirds. O této myšlence řekli, že by to dopadlo jako "olověný horkovzdušný balón", což je britský výraz pro tragický výsledek. Jimmyho Page však název Lead Zeppelin natolik oslovil, že se rozhodl skupinu s tímto názvem opravdu založit. Jen nakonec ve slově "lead" vynechal písmeno "a", vznikli tak Led Zeppelin.

Nirvana

Výraz nirvána je původně buddhistickým pojmem. Označuje okamžik, kdy člověk svými skutky a smýšlením dosáhne stavu absolutního duševního klidu, čímž přeruší kruh smrti a znovuzrození. Podle Kurta Cobaina měl být název výrazem pro dosažení dokonalosti, kterou chtěl své kapele přidělit.

Třesk jménem Nevermind aneb Jak Nirvana "vynalezla" grunge

Guns N' Roses

Než se ke Guns N´ Roses připojil ikonický kytarista Slash, hrával na jeho pozici Tracii Guns, jenž dříve vystupoval s L.A. Guns. Zpěvák Axl Rose pak začínal v Hollywood Rose. Název Guns N´ Roses tak vznikl mixem názvů dvou původních sestav. 

Text: Matěj Černoch, foto: archiv iREPORT
Témata: Lynyrd Skynyrd, Linkin Park, AC/DC, Imagine Dragons, Guns N´ Roses, KISS, Nirvana, Led Zeppelin, Fall Out Boy, One Republic

zavřít