Zemřel Phil Spector, producent Beatles odsouzený za vraždu herečky

Vydáno 17.01.2021 | autor: redakce

V 81 letech zemřel Phil Spector, známý producent, ale také odsouzený vrah. Úmrtí potvrdila kalifornská vězeňská služba, podle TMZ tvůrce alba Let It Be skupiny Beatles podlehl komplikacím spojeným s koronavirem.

Zemřel Phil Spector, producent Beatles odsouzený za vraždu herečky Zemřel Phil Spector, producent Beatles odsouzený za vraždu herečky

„Philip Spector byl prohlášen mrtvým v sobotu 16.ledna v 18:30 hodin. Příčinu smrti určí pitva,“ uvedla vězeňská služba státu Kalifornie, kde si známý producent odpykával trest za vraždu herečky Lany Clarkson. Ačkoliv byl oficiálně zdravý, podle zpravodajského serveru TMZ zemřel na komplikace spojené s koronavirem.

Smrt si říká rock'n'roll: Příběhy zesnulých hvězd

Než se Spector začal naplno věnovat práci producenta, hrál v kapele Teddy Bears, která se proslavila hitem To Know Him Is To Love Him. V 60. letech spolupracoval s umělci jako Tina Turner, Ronettes nebo Crystals a celkem 20 z jeho písní se dostalo do žebříčku 40 největších hitů let 1961 až 1965.

Později se podílel například na albech Let It Be kapely Beatles, End of the Century punkové formace Ramones nebo na deskách Beach Boys či Bruce Sprinsteena. John Lennon o Spectorovi kdysi promluvil jako o „největším hudebním producentovi v historii“.

Od 80. let se Spector své práci věnoval kvůli závislosti na drogách a alkoholu jen minimálně, i přesto písně jím produkované opět obsadily první příčky hitparád.

V roce 2003 zavraždil ve své vile střelbou do úst herečku Lanu Clarkson. Zpočátku mělo vše vypadat jako sebevražda, během soudního líčení však další čtyři ženy potvrdily, že je producent v minulosti ohrožoval zbraní. Ze záznamu telefonátu Spectorova řidiče Adriana de Souzy se záchrannou službou, bylo slyšet producenta říkat: „Myslím, že jsem někoho zabil“. Během soudního procesu byl Spector na svobodě a mohl tak i nadále pracovat. Odsouzený byl až v roce 2009, a to k 19 letům odnětí svobody.

red, foto: archiv iREPORT
Témata: Phil Spector, Beatles, Beach Boys, Teddy Bears, Lana Clarkson, Ramones

zavřít