Zemřel skladatel Ryuichi Sakamoto, za hudbu k Poslednímu císaři získal Oscara

Vydáno 03.04.2023 | autor: iREPORT

Ve věku 71 let zemřel Ryuichi Sakamoto, který nahrál hudbu k více než třiceti filmům, mezi nimi i k Poslednímu císaři nebo Revenent: Zmrtvýchvstání s Leonardem DiCapriem. Byl zároveň jedním ze zakladatelů elektronických Yellow Magic Orchestra.

Zemřel skladatel Ryuichi Sakamoto, za hudbu k Poslednímu císaři získal Oscara Zemřel skladatel Ryuichi Sakamoto, za hudbu k Poslednímu císaři získal Oscara

Ryuichi Sakamoto patřil mezi nejvýznamnější japonské hudební skladatele. Svou kariéru odstartoval v roce 1977 v elektronickém uskupení Yellow Magic Orchestra, kde hrál na klávesy. Následně složil hudbu k více než třicítce filmů. Mezi nejznámější patří Poslední císař, Hedvábná cesta, Revenant: Zmrtvýchvstání nebo Smrt Samuraje.

Smrt si říká rock'n'roll: Příběhy zesnulých hvězd

Právě za hudbu k Poslednímu císaři, snímku z roku 1987, obdržel Sakamoto nejen Oscara, ale také Zlatý glóbus a Grammy. Ve filmu si také sám zahrál.

Sakamoto se při své tvorbě nesoustředil na jeden konkrétní žánr, ale kombinoval různé styly. Právě to na něm obdivoval například jeho dlouholetý spolupracovník Carsten Nicolai. Známé je také video, na kterém obdivně přihlíží hře Sakamoty David Bowie.

Příčina smrti Sakamoty je neznámá, pravděpodobně však podlehl rakovině. V roce 2014 mu byla diagnostikována rakovina krku. Jeho stav se později zlepšil, v roce 2021 ale uvedl, že mu lékaři diagnostikovali rakovinu konečníku. Poslední koncert skladatel odehrál v prosinci 2022 v Tokiu.

red
Témata: Ryuichi Sakamoto, hudební skladatel, Japonsko, smrt

zavřít