Český lev 2024: Kdo získá sošku za nejlepší hudbu? Vyhrát mohou Bratři, Úsvit nebo Tancuj Matyldo

Vydáno 02.03.2024 | autor: Aleš Materna

V sobotu 9. března poznáme letošní vítěze křišťálových sošek Českého lva. Soutěžit se bude v mnoha kategoriích, přičemž my si blíže představíme tu za nejlepší hudbu. Svá želízka v ohni mají filmy Bod obnovy, Bratři, Citlivý člověk, Tancuj Matyldo a Úsvit.

Český lev 2024: Kdo získá sošku za nejlepší hudbu? Vyhrát mohou Bratři, Úsvit nebo Tancuj Matyldo Český lev 2024: Kdo získá sošku za nejlepší hudbu? Vyhrát mohou Bratři, Úsvit nebo Tancuj Matyldo


Bratři – Karel Havlíček

Film Bratři vypráví jeden z největších příběhů studené války o odbojové skupině bratří Mašínů, konkrétně Ctirada a Josefa. Rodina se v komunisty ovládaném Československu stává terčem pronásledování. Bratři věří, že po vzoru otce, hrdiny protinacistického odboje, lze proti diktatuře bojovat pouze se zbraní v ruce.

ROZHOVOR | Karel Havlíček: Nová deska Southpaw je natočená. Leonardo Di Caprio i Nicol Kidman patří k nejskromějším lidem, co jsem poznal

Hudbu k tomuto dramatickému snímku režiséra Tomáše Mašína (vzdáleného příbuzného bratrů Mašínů) měl na starosti úspěšný hudební skladatel Karel Havlíček, jehož rozsáhlé portfolio obsahuje originální hudbu k filmů, seriálům, muzikálům i reklamám. Jako skladatel se prosadil i v zahraničí, kde spolupracoval s hollywoodskými hvězdami, mezi nimi s Nicol Kidman, Leonardem DiCapriem či Hansem Zimmerem. Byl také členem kapely Soutpaw a nedávno vydal sólové instrumentální dvojalbum Spoken. Jeho skladby zazněly například v ceněném americkém filmu Lion Ark, úspěšném hororu Ghoul či seriálech Mamon a Terapie.

Tancuj MatyldoMichal Pavlíček

Tancuj Matyldo je tragikomický příběh o tom, že i v těžkých životních situacích může člověk najít nejen sám sebe. Je plný nečekaných zvratů, humorných a absurdních situací vyplývajících z postupujícího onemocnění Alzheimerovy choroby u matky hlavního hrdiny a citlivě vede diváka k zamyšlení, jak by jednal on sám v situaci, kdy by Alzheimerem onemocněl někdo z jeho blízkých.

ROZHOVOR | Michal Pavlíček: Byl jsem asi první a poslední skladatel, který odmítl texty Jiřího Suchého

Autor hudby Michal Pavlíček je jeden z nejznámějších českých kytaristů, hudebníků a skladatelů. Je spojený s takovými významnými skupinami jako Bohemia, Pražský výběr, BSP, Big Heads nebo Stromboli. Je také autorem scénické hudby k mnoha muzikálovým a divadelním představením, stejně jako hudby k seriálům, z nichž nejoceňovanějšími jsou Červený bedrník či Outlaw (Zbojníci), ale také k mnoha filmům jako Experiment, Přepadení, Divnolásky a další.

Úsvit – Simon Goff

Do slovenského městečka Svit pod Tatrami přijíždí v roce 1937 ředitel velké továrny se svou ženou, aby zde vybudoval průmyslové městečko po vzoru Baťova Zlína. Jejich plány ale naruší znepokojující nález mrtvoly novorozence s mužským i ženským pohlavním orgánem přímo v areálu továrny.

Autorem hudby je britský skladatel a violinista Simon Goff, který dlouhodobě žije v Berlíně. V roce 2021 vydal debutové album Vale, které je fúzí klasické hudby a elektronických experimentů. Hudbu napsal také k dramatickému seriálu The Gold, produkovanému britskou BBC.

Bod obnovy – Jan Šléška

Strhující sci-fi příběh zasazený do blízké budoucnosti, kdy technologie budou zaručovat lepší budoucnost a lidé si budou moc zaplatit jeho prodloužení. To je film Bod obnovy. Autorem hudby k němu je Jan Šléška, hudební skladatel a sound designer, absolvent pražské FAMU. Složil hudbu a vytvořil sound design pro několik desítek reklamních kampaní velkých nadnárodních i lokálních značek. Muzika k filmu Bod obnovy je jeho debutem na poli filmové hudby.

Citlivý člověk – Jonatán Pastirčák

Drama o komplikovaném vztahu syna a otce odehrávající se v žánru road movie. Je to bláznivá pouť, která se snaží postihnout vytěsnění smrti z našich životů a současně je podobenstvím o zasvěcení chlapce do dospělosti. Autor hudby Jonatán Pastirčák vystudoval hudební produkci a zvukové inženýrství na SAE institute v Londýně, kde založil také skupinu Tucan. Později začal tvořit elektronickou hudbu a v duu Ink Midget & Pjoni získal ocenění Radio Head Award.

Text: Aleš Materna, foto: Eva Vintrová, Lukáš Knoll
Témata: Český lev, Bod obnovy, Bratři, Citlivý člověk, Tancuj Matyldo, Úsvit, Karel Havlíček, Michal Pavlíček, Simon Goff, Jan Šléška, Jonatán Pastirčák

zavřít