Rudolf Rokl - Brilantní pianista zvládal jazz i klasiku a patřil k blízkým přátelům Karla Gotta

Vydáno 27.10.2019 | autor: Roman Jireš

Lidí, kteří se prohlašují za kamarády Karla Gotta, je v současné době jako hvězd na obloze. Ale pokud byl někdo nedávno zesnulému zpěvákovi opravdu blízký, pak to byl vedle předčasně zemřelého textaře Jiřího Štaidla zejména jeho dlouholetý spolupracovník, klavírista Rudolf Rokl. Hudebník, který se kromě populární hudby také aktivně věnoval klasice a jazzu, podlehl 23. září 1997 ve věku 55 let těžké nemoci v motolské nemocnici v Praze. 

Rudolf Rokl - Brilantní pianista zvládal jazz i klasiku a patřil k blízkým přátelům Karla Gotta Rudolf Rokl - Brilantní pianista zvládal jazz i klasiku a patřil k blízkým přátelům Karla Gotta


Smrt si říká rock'n'roll (397.) - Rudolf Rokl

Nedlouho po jeho smrti vyšel půlhodinový snímek jazzových aranžmá a improvizací na témata koled a písní nazvaný Vánoce s Rudolfem Roklem. Spolu s ním ho nahráli kontrabasista František Raba a hráč na bicí Jan Žižka.

Karel Gott - Sinatra Východu, který kromě domácího publika zpíval i pro Němce, Kanaďany nebo Japonce

Fenomenální klavírista, skladatel a hudební aranžér Rokl patřil podle své manželky Giovanny ke Gottovým největším přátelům. Když onemocněl rakovinou hlasivek, Gott, který byl kmotrem jeho syna Patrika, to nesl velice těžce. Právě mnohonásobný Zlatý a Český slavík Rokla přemluvil, aby si poté, co nádor metastázoval, nechal vzít hrtan. "Rudla za žádnou cenu nechtěl, aby ho operovali. Že si hrtan vzít nenechá. Že radši umře. A Karel do něj tak mluvil... až ho umluvil. Říkal mu, že on přeci mluví prsty, že bude dál hrát. Bylo to strašné rozhodnutí. A byl u něho, i když se probudil po operaci," vzpomínala Roklova manželka.



V roce 1995 byla klavíristovi provedena transplantace hlasivky a lékařům se podařilo s pomocí speciálního zařízení dovezeného z USA vrátit mu hlas.

TOP 5 bizarních coverů Karla Gotta: předělal Eltona Johna, Beatles i Rolling Stones

Gott kvůli Roklovi dokonce porušil i svou zásadu vyhýbat se pohřbům. "Karel chtěl být i na parte, což pro mě bylo samozřejmé. Nikdo nám nebyl bližší. Seděl s námi na pohřbu v první řadě, jako rodina. On, který na pohřby téměř nikdy nechodí. Ani Jirkovi Štaidlovi. Maminka Štaidlová mu to měla dlouho za zlé," podotkla Giovanna Roklová. Mimochodem, Ivana Gottová oznámila, že místem posledního odpočinku jejího manžela bude hřbitov na pražských Malvazinkách, kde je pochován i Rokl.

"V roce 1958 se s tehdy začínajícím Karlem Gottem stali nerozlučnými přáteli a spolupracovníky, kteří se na ničem nemuseli domlouvat - stačil jeden jediný pohled a oba věděli, na čem jsou," vzpomínala švagrová Václava Roklová.

Všestranný hudebník

Rudolf Rokl se narodil 16. prosince 1941 v Rychnově nad Kněžnou. Na klavír hrál od svých čtyř let, již v roce 1948 natočil svoji první gramofonovou desku a vyhrál v Ostravě soutěž mladých klavíristů. Byl velmi všestranným hudebníkem, spolu s populární hudbou se ale stále věnoval i jazzu a vážné hudbě, uměl hrát i country.

Jiří Štaidl - Dvorní textař Karla Gotta a přítel, jakého už zpěvák nikdy poté nenašel

"Roku 1955 mu bylo čtrnáct let, když začal studovat Pražskou státní konzervatoř - hru na klavír, skladbu a dirigování u Taťány Kubáňové. Bydlel v podnájmu a každé ráno chodil do Rudolfina cvičit hru na klavír. Tenkrát šéfoval pražské konzervatoři Václav Holzknecht a nepřipadalo v úvahu, aby posluchači hráli jazz nebo taneční muziku. Rudolf dostal zcela výjimečně od pana profesora Holzknechta písemné povolení, že s orchestrem Karla Vlacha hrát může," uvedla Václava Roklová.

SMRT SI ŘÍKÁ ROCK'N'ROLL: PŘÍBĚHY ZESNULÝCH HVĚZD

Od roku 1958 hrál Rokl v jazzovém triu s legendárním českým jazzovým kontrabasistou Luďkem Hulanem a bubeníkem Ivanem Dominákem, kde natáčeli své nahrávky s kapelou Studio 5. Později vystupovali společně i v Orchestru Československého rozhlasu. Od roku 1958 se také osobně znal s Karlem Gottem. Vystudoval Akademii múzických umění, působil v Laterně Magice, jako sólista Tanečního orchestru Československého rozhlasu a krátce též v divadle Semafor.

Jeho další kariéra byla spjata s orchestrem Ladislava Štaidla a od roku 1967 navázal stálou spolupráci s Gottem, když zaskočil za zraněného kolegu Jaromíra Klempíře a odjel společně s Mistrem na půl roku do USA. Oba tam společně vystupovali v Las Vegas. Po návratu z USA se již natrvalo stal členem Orchestru Ladislava Štaidla, doprovodné kapely Gotta, kde působil zejména jako hudební aranžér a sólista orchestru. Vedle toho se ovšem nadále věnoval jazzové hře i vážné hudbě.

Byl doma v jazzu i v klasice

Rokl aranžoval mnoho vlastních sólových nahrávek, kromě Gotta spolupracoval i se zpěvačkou Jitkou Zelenkovou. S kytaristou Pavlem Fořtem vytvořil muzikantské zázemí pro její komorní divadelní recitály a natočil s ní rovněž vroucně intimní album Perly. Od roku 1990 vystupoval jako samostatný umělec. Rokl byl znám jako interpret jazzové, populární i vážné hudby i jako hudební skladatel. Spolupracoval s Československou televizí například na pořadech Vysílá studio A, Sejdeme se na Vlachovce či Dva z jednoho města.

Výrazně se uplatnil na stovkách gramofonových nahrávek, podílel se mimo jiné na průkopnickém albu Jazz Goes To Beat, hrál na první desce Evy Olmerové, s Josefem Votrubou a TOČREM natočil v roce 1973 první domácí kvadrofonní album Variace. Vedle více než třicetileté spolupráce s Gottem vytvořil také vlastní alba: Díky Tobě jsem se znovu narodil (1976) a Jak já to cítím (1983). Jako pianista se objevil v šedesátých letech ve filmech Pražské blues a Bylo čtvrt a bude půl

"Jako klavírista byl Rudolf ojedinělý, výjimečný a jak jazz, tak klasiku hrál brilantně, což každému není dáno," konstatoval významný český jazzový klavírista Karel Růžička.

text: Roman Jireš

Témata: Rudolf Rokl, Karel Gott, Jiří Štaidl

zavřít