Ladislav Štaidl - Muzikant, zpěvák a autor mnoha hitů pomohl ke kariéře Karla Gotta, Felixe Slováčka a dalších

Vydáno 13.02.2021 | autor: Roman Jireš

Muzikant, textař, hudební skladatel, aranžér i zpěvák Ladislav Štaidl byl nespravedlivě v posledních letech vnímán spíše jako otec syna Ivety Bartošové a takzvaný normalizační umělec. Teprve s jeho letošním úmrtím si spousta lidí uvědomila, kolik písní patřících k tomu lepšímu v dějinách československé populární hudby vlastně napsal.

Ladislav Štaidl - Muzikant, zpěvák a autor mnoha hitů pomohl ke kariéře Karla Gotta, Felixe Slováčka a dalších Ladislav Štaidl - Muzikant, zpěvák a autor mnoha hitů pomohl ke kariéře Karla Gotta, Felixe Slováčka a dalších

Ladislav Štaidl byl autorem nejen vlastních hitů jako Mží ti do vlasů nebo Jsou dny, kdy svítá o něco dřív, ale i úspěšných skladeb pro druhé. Napsal mimo jiné dodnes hraný Trezor (Karel Gott), Nepiš dál (Marta Kubišová), Radost až do rána (Jiří Korn), Oheň, voda, vítr (Dalibor Janda), Málo mě zná (Iveta Bartošová) nebo Čo o mne vieš (Dara Rolins).

Zemřel Ladislav Štaidl, autor hitů Karla Gotta podlehl komplikacím s koronavirem

Skladatel zemřel na metabolické jednotce JIP III. interny Všeobecné fakultní nemocnice na Karlově náměstí, kam byl převezen s covidem letos 7. ledna. V minulosti prodělal léčbu rakoviny. "Jeho význam pro tuzemskou a mezinárodní kariéru Karla Gotta je neprávem opomíjen. Ladislav Štaidl byl jedním z hlavních aktérů, díky jehož melodickým nápadům, manažerským, dramaturgickým a producentským schopnostem, obchodnímu talentu a nosu na hit i na spolupracovníky se utvářel v letech 1965 - 1989 repertoár a veškeré domácí a zahraniční dění okolo Karla Gotta," uvedl už před jedenácti lety při příležitosti supraphonské kompilace Mží ti do vlasů hudební publicista Jan Adam.

Skladatel i zpěvák

Největší úspěchy Štaidl slavil v 70. a 80. letech jako autor i vedoucí hudební skupiny, která nesla jeho jméno a dvakrát vyhrála kategorii skupin v anketě Zlatý slavík. Na začátku 90. let ze světa hudby odešel a věnoval se podnikání. Jako kapelník a interpret se rozloučil s veřejností v roce 1988, když přenechal svůj orchestr pianistovi Pavlu Větrovcovi. Jako skladatel, textař a producent ukončil činnost v roce 1994 albem Ivety Bartošové Malé bílé cosi.

Štaidl byl autorem přibližně 200 písní a hudby k mnoha seriálům a filmům. Uspěl i jako zpěvák. Jeho původního eponymního alba vydaného v roce 1981 svého času prodalo vydavatelství Supraphon bezmála 40 000 nosičů. "Byl nepochybně jedním z nejvýraznějších melodiků naší hudební scény, nejen skladatel, ale také velice zajímavý zpěvák. Zpívat začal úplnou náhodou, protože písničku Mží ti do vlasů napsal původně pro Karla Gotta, ale jemu se moc nelíbila. Tak ji nazpíval sám a měl první zpěvácký hit," vzpomínal hudební publicista Miloš Skalka.

Kolegové z hudební branže na Štaidla vzpomínají jako na kamaráda a výborného muzikanta. "Byl to můj mnohaletý kamarád a spolupracovník, napsal mi mnoho krásných písniček, s jednou jsem dokonce vyjela na festival do Japonska. Nezkazil žádnou legraci, byl to výborný muzikant, organizátor a manažer. Budu mít na něj tu nejhezčí vzpomínku. A je mi to líto, že ten boj se zákeřnou nemocí nevyhrál," sdělila Helena Vondráčková, která mimo jiné slavila úspěchy se Štaidlovou písní Když zabloudíš, tak zavolej.

Jeho dlouholetý spoluhráč ve Skupině Ladislava Štaidla, Felix Slováček sdělil, že Štaidl spolu s Karlem Gottem nastartoval jeho životní kariéru. "Je mi to strašně líto, byl to jeden z nejlepších lidí v mém životě," prohlásil.

Z Jevan do Las Vegas

Ladislav Štaidl se narodil 10. března 1945 ve Stříbrné Skalici nedaleko Sázavy, jeho otec míval továrnu, o kterou ale po únoru 1948 přišel. Spolu s o dva roky starším bratrem Jiřím, který se proslavil hlavně jako textař, chodil na hodiny klavíru k bratrovi houslového virtuosa Rafaela Kubelíka. Štaidlova dlouhá kariéra začala v divadle Apollo.

"Rozjel to takzvaný Jevanský klan, tedy brácha Jirka, Karel Gott a já. Jako mladí kluci jsme dostali šanci založit vlastní divadlo, pro nějž jsme sami začali tvořit. Naštěstí jsme si tenkrát neuvědomovali, jaká je to obrovská odpovědnost a riziko, protože v téhle branži se reparáty nepovolují. Vyšlo to a díky Apollu, kde nás viděl švýcarský agent Schmidt, jsme se dostali s Karlem (Gottem) a kapelou až do Las Vegas," vzpomínal před lety Štaidl, který v roce 2003 vzbudil pozornost vzpomínkovou knihou Víno z hroznů. V memoárech, které Karel Gott označil za Štaidlův "duševní striptýz", vzpomínal třeba na zástupy svých milenek, především z řad populárních zpěvaček. Exmanželku Annu vinil z alkoholismu, u Bartošové zmínil nevěru a pokusy o sebevraždu.

Smrt si říká rock'n'roll: Příběhy zesnulých hvězd

Od poloviny 70. let se stalo jeho další aktivitou skládání filmové hudby, například k muzikálu Ladislava Rychmana Hvězda padá vzhůru, k hudební revue Zbyňka Brynycha Romance za korunu, k filmu režiséra Jaromila Jireše Mladý muž a bílá velryba natočeného podle románu Vladimíra Párala. Také mimo jiné vytvořil hudbu a titulní píseň k filmu Radost až do rána režiséra Antonína Kachlíka. Štaidlova muzika se objevila i ve snímcích Parta hic, Hra o královnu, Ten svetr si nesvlíkej, Tchán a mnoha dalších. S režisérem Jiřím Adamcem spolupracoval na seriálech Zkoušky z dospělosti a Bylo nás šest, režisér Jaroslav Dufek si Štaidla vybral k napsání hudby pro seriály Malý pitaval z velkého města, Bambinot a Případ pro zvláštní skupinu a pro Evžena Sokolovského zkomponoval hudbu k seriálu Chlapci a chlapi.

Z hudebníka podnikatel

Po listopadu 1989 přestal být v šoubyznysu pro mnohé vítanou osobou, neboť v televizi odsoudil protirežimní demonstrace. "Po vystoupení, kdy jsem naivně zatoužil po tom, aby moje děti vyrůstaly v klidu a míru, jsem byl pochopitelně ze světa kultury vytěsněn...," řekl k tomu začátkem 90. let a dodal, že jen "pár statečných" vědělo, že se nedopustil ničeho opovrženíhodného.

Po roce 1989 se Štaidl věnoval hlavně podnikání. Mimo jiné patřil k průkopníkům prodeje pražené kukuřice v českých kinosálech. Působil například i ve firmě vyrábějící střešní tašky. Štaidl je znám jako milovník výtvarného umění, vlastnil hodnotnou sbírku.

"Už ve svém mládí Láďa dokázal koupit od později ještě proslulejších malířů několik výborných obrazů, čímž se výrazně odlišil od většiny kolegů na popové scéně. Myslím, že jsem se od něho mnohému naučil, některé rady do pomíjivého života mi v uších zní dnes ještě hlasitěji. Svou úctu k židovskému náboženství vyznal ve svých báječných knihách Víno z hroznů a Desátý klíč. Málokdo věděl, že jeho talent nebyl jenom muzikální, dokázal napsat chytré texty a byl by jistě čteným spisovatelem, kdyby ho v mládí nechytla muzika," uvedl ve vzpomínce pro deník Právo galerista Miroslav Korecký.

Štaidl měl také blízko k některým představitelům sociální demokracie. Bývalý předseda ČSSD Jiří Paroubek mu pak před lety pokřtil knihu Desátý klíč, Štaidl zase nechyběl mezi hosty na oslavě Paroubkových 55. narozenin. V říjnu 2015 mu prezident Miloš Zeman udělil Medaili Za zásluhy za zásluhy o stát v oblasti umění.

Text: Roman Jireš, foto:
Témata: Ladislav Štaidl, Iveta Bartošová, Karel Gott, Helena Vondráčková

zavřít