Zdeněk Borovec - Známý textař psal pro hvězdy tuzemské pop music. Je také spoluautorem dnes již zlidovělé písně Vánoce, Vánoce přicházejí

Vydáno 12.12.2020 | autor: Roman Jireš

Zdeněk Borovec napsal během svého života přes dva tisíce písňových textů. Mezi jeho nejslavnější díla patří skladby Jdi za štěstím, A ty se ptáš co já či Když máš v chalupě orchestrion, které nazpívali Karel Gott, Helena Vondráčková či Waldemar Matuška, pracoval ale také na textech k muzikálům. "Ideální text je ten, bez nějž si písničku nedovedeme představit," prohlásil skladatel.

Zdeněk Borovec - Známý textař psal pro hvězdy tuzemské pop music. Je také spoluautorem dnes již zlidovělé písně Vánoce, Vánoce přicházejí Zdeněk Borovec - Známý textař psal pro hvězdy tuzemské pop music. Je také spoluautorem dnes již zlidovělé písně Vánoce, Vánoce přicházejí

Když se ve velké síni strašnického krematoria kulturní veřejnost na konci února před devatenácti lety loučila s textařem Zdeňkem Borovcem, namísto smutečních projevů při pietním aktu posledního rozloučení zněl pop. Na počest Borovce, který zemřel 18. února 2001 ve věku 69 let, zazpívali Leona Machálková melodii z muzikálu Monte Cristo Proč nejsi tam, kde já, Karel Černoch a Daniel Hůlka přispěli známou písní Erika Claptona Tears in Heaven. Bylo to logické, vždyť Borovec byl autorem neuvěřitelných zhruba 2500 písňových textů a zasloužil se o úspěch nejedné tuzemské hvězdy pop-music. Byl autorem písní k desítce muzikálů, mezi nimi k Les Misérables (Bídníci), Draculovi nebo Monte Cristo.

Hity pro Karla Gotta

Pracovitý Borovec odešel uprostřed rozdělaných textů k muzikálu Michala Davida Kleopatra. Na něm se podílel společně se svojí dcerou Lucií Stropnickou a Lou Fanánkem Hagenem. "Znamenal pro mě neuvěřitelný kus mého života, spolupracovali jsme spolu od roku 1964. Patřil k absolutní špičce. Byl básníkem, romantikem, ale dokonale ovládal i hitový slogan. Proto jsem ho oslovoval ve chvílích, kdy mi opravdu na něčem záleželo. Jeho texty byly totiž zárukou kvality ve všech směrech," uvedl mnohonásobný zlatý Český slavík Karel Gott.

Karel Gott - Sinatra Východu, který kromě domácího publika zpíval i pro Němce, Kanaďany nebo Japonce

Ten využil například Borovcovy texty Když jsem já byl tenkrát kluk, Je jaká je, Léta prázdnin, Jdi za štěstím nebo Máš-li s kým ráno vstát. "Spočítal jsem si, že Zdeněk Borovec pro mě napsal 112 písňových textů. Polovina z nich byly hity. Jsem šťastný, že jsem ho vůbec potkal," dodal Gott.

Zlidovělé písně Vánoce, Vánoce přicházejí

Borovec psal téměř zásadně texty na hotovou muziku. "Ideální text je ten, bez nějž si písničku nedovedeme představit," prohlásil. Vedle hitů pro Gotta mu z úspěch svých písní vděčí například Helena Vondráčková (A ty se ptáš, co já, Dvě malá křídla tu nejsou, Přejdi Jordán, Kam zmizel ten starý song), Yvetta Simonová (Butterfly, Já jsem zamilovaná), Naďa Urbánková (Blonďák s červenou bugatkou), Marie Rottrová (Hodina H, Ten vůz už jel, Zřejmě letos nikde nejsou kytky), Hana Zagorová (Já jsem tvá neznámá, Můj čas), Waldemar Matuška (Když máš v chalupě orchestrion), Jiří Korn (Zpívat jako déšť, Té, co snídá, Žal se odkládá), Heidi Janků (Když se načančám), Eva Pilarová (Kabaret), Karel Zich (Máš chuť majoránky) a další.

Jeden ze  starých textů Jezdím bez nehod, který kdysi napsal pro Milana Chladila, zazněl v původní verzi orchestru Karla Vlacha ve filmu Filipa Renče, Rebelové. Málo se ví, že Borovec je také spoluautorem dnes již zlidovělé písně Vánoce, Vánoce přicházejí.

Hlava mazaná

Skromný a nenápadný Borovec se narodil 7. ledna 1932. Patřil k osobnostem spjatým s Dismanovým rozhlasovým dětským souborem. Studoval dramaturgii a scenáristiku na filmové a televizní fakultě Akademie múzických umění v Praze. Zahrál si i v několika pražských divadlech a také ve filmech (Kluci na řece, Na dobré stopě, Jan Roháč z Dubé). Po absolutoriu v roce 1955 působil jako filmový dramaturg, ale po čtyřech letech odešel na volnou nohu. Začínal jako textař swingové éry, byl historicky prvním textařem z profese. "Kouká se na mne jako na raritu a já z toho, kolik jsem počmáral papíru, zrovna radost nemám," komentoval v jednom z rozhovorů velké množství svých písňových textů registrovaných Ochranným svazem autorským (OSA).

V pražském Divadle Broadway byla v roce 2002 Borovcovi odhalena pamětní deska. "Táta by měl radost. Byl to vždycky srandista a hlava mazaná," komentovala to jeho dcera Lucie Stropnická s odkazem na text z muzikálu Les Misérables (Bídníci).

Text: Roman Jireš, foto: nc-zpevnik.wz.cz
Témata: Zdeněk Borovec, Karel Gott, Helena Vondráčková, Waldemar Matuška, Leona Machálková, Michal David

zavřít