Karel Štědrý - Hvězda Semaforu, která se až po čtyřiceti letech Jiřímu Suchému omluvila za svůj odchod

Vydáno 11.11.2017 | autor: Hana Bukáčková

S brýlemi, úsměvem od ucha k uchu a neutuchajícím životním optimismem - tak si budeme pamatovat zpěváka Karla Štědrého. Pražský rodák, který se vedle zpěvu věnoval i herectví nebo moderování, patřil do "staré" gardy Semaforu. Byl ale i úspěšným podnikatelem či milovníkem sportu a starých českých filmů. 

Karel Štědrý - Hvězda Semaforu, která se až po čtyřiceti letech Jiřímu Suchému omluvila za svůj odchod Karel Štědrý - Hvězda Semaforu, která se až po čtyřiceti letech Jiřímu Suchému omluvila za svůj odchod


Smrt si říká rock'n'roll (320.) - Karel Štědrý


Karel Štědrý se narodil 10. dubna 1937 do učitelské rodiny. Od mlada s bratrem tíhnul k hudbě, ale rodiče tomu nebyli zrovna dvakrát nakloněni, proto pod jejich tlakem vystudoval železničního inženýra s vidinou jízdenek zdarma pro celou rodinu a pražců na topení.

Zemřel Karel Štědrý, odešel ve věku 80 let po dlouhé nemoci

V roce 1958 se právě díky bratru Ivanovi, který hrával v kapele, potkal s Jiřím Suchým a Jiřím Šlitrem. S nimi si sedl natolik, že rok nato spolu založili věhlasné divadlo Semafor, které bylo líhní na hvězdy. Štědrý byl součástí jeho zlaté éry a generace. V Semaforu fakticky působil tři sezóny, ale písničky z jeho éry ho provázely celým životem. A to doslova, však po nich pojmenoval i svoje dvě dcery - Zuzanu a Terezu. Jména převzal z nesmrtelných evergreenů, které měl na svědomí jeho kumpán Waldemar Matuška. Kdyby měl další dceru, jistojistě by to byla Babeta. Ve třetím manželství se mu narodil syn Karel.

NEŠŤASTNÝ KONEC V SEMAFORU

Odchod ze Semaforu nebyl šťatný a uvědomělý, ale vzniklý zbrkle a impulzivně. Když totiž ze Semaforu odcházeli jeho nejvěrnější spolupracovníci Waldemar Matuška a Eva Pilarová, se kterými vystupoval hojně ve trojici, divák z hlediště se ho zeptal, zda s nimi odchází také. V hlavě mu problesklo, že když Matuška s Pilarovou odchází, tak tam přece bez nich nezůstane. Bezmyšlenkově odpověděl, že odchází taky. Tenkrát se na něj Jiří Suchý nechápavě podíval a na to konto mu napsal dopis, že si myslí, že mu to měl říci dříve osobně, než aby se to dozvěděl touto formou. Čtyřicet let trvalo, než mu Štědrý na ten dopis odpověděl. Nakonec se ale omluvil a přiznal, že to nebylo z jeho strany korektní jednání. 

Mezi jeho nezapomenutelné hity patří krom Mám malý stan s Waldemarem Matuškou i Milenci v texaskách s Josefem Zímou, Písmena či Meziměsto, spolupracoval s Pavlínou Filipovskou, Karlem Gottem, věnoval se swingu, především s Yvettou Simonovou či Karlem Hálou.

Postupně se z interpreta šlágrů převtělil i do jiných rolí. Jeho působení v Redutě, Semaforu i v Rokoku bylo lemováno množstvím úspěšných písní i hereckých rolí. Zahrál si v Kdyby tisíc klarinetů, Noc na Karlštejně, Oliver Twist, Píseň pro Rudolfa III. a tak dále. Zabydlel se v rozhlase a v televizních estrádách. Uváděl pořady Vysílá Studio A, Diskotéka pro starší a pokročilé, Kabaret U dobré pohody, Písničky z obrazovky. V roce 1974 zakotvil na dlouhých patnáct let jako zpěvák a konferenciér orchestru Karla Vlacha, kterému dělal i řidiče. 

Charismatický zpěvák se v 90. letech nebál manuální práce a s úbytkem kšeftů začal jako jeden z prvních podnikat s nápojovými automaty a delikatesami. I přes doprovodné pokračování umělecké činnosti mu to zajistilo živobytí. 

I přes neutuchající optimismus se s ním život nemazlil. O první manželku Janu, kterou poznal na plovárně v Podolí, přišel kvůli rakovině. S druhou ženou si on ani jeho děti nerozuměli. Dvakrát musel čelit zhoubnému nádoru, bojoval s nemocným srdcem a v posledních letech i s Alzheimerem. Rodinné štěstí našel až v třetí ženě Evě, se kterou byl až do konce života. Ve svých osmdesáti letech 7. listopadu 2017 Karel Štědrý v obklopení milované rodiny zemřel. 

Text: Hana Bukáčková

Témata: Karel Štědrý, Waldemar Matuška, Kdyby tisíc klarinetů, Semafor, Jiří Suchý, Jiří Šlitr, Eva Pilarová

zavřít