Jiří Šlitr - Workoholik a milovník žen, který ovlivnil směřování populární hudby i divadla

Vydáno 05.01.2019 | autor: Dominik Pavliš

Jiří Šlitr se pyšnil širokým uměleckým záběrem - byl hudební skladatel, virtuózní klavírista, zpěvák, herec i výtvarník. Kromě toho patřil k nositelům titulu JUDr. Velkou měrou se zasloužil o utváření podoby české populární hudby. Jeho smrt dodnes není objasněna. Nejpravděpodobněji se jeví varianta, že se čirou náhodou udusil plynem.

Jiří Šlitr - Workoholik a milovník žen, který ovlivnil směřování populární hudby i divadla Jiří Šlitr - Workoholik a milovník žen, který ovlivnil směřování populární hudby i divadla



Smrt si říká rock'n'roll (368.) - Jiří Šlitr

Narodil se 15. února 1924 v Zálesní Lhotě u Jilemnice do starého mlynářského rodu. Jeho otec se živil jako učitel, Jiří prožil dětství na samotě. I když byl vystudovaný právník, tomuto povolání se nikdy nevěnoval. V pubertě ho okouzlilo malování a také hudba - právě tuto lásku zdědil po svých rodičích a stala se jeho obživou. Spoluzaložil Rychnovský dixieland, který v Praze hrával pod názvem Czechoslovak Dixieland Jazz Band. Vystupoval také s Akord clubem - právě zde se seznámil s Jiřím Suchým. Později se společně proslavili svým angažmá v divadle Semafor. 

SMRT SI ŘÍKÁ ROCK'N'ROLL: PŘÍBĚHY ZESNULÝCH HVĚZD

Spolu se Suchým utvořili stabilní tvůrčí a herecké duo, které u diváků slavilo velké úspěchy. Svými skladbami a hrami ovlivnili hudbu i divadlo šedesátých let a započali éru takzvaných divadel malých scén. Publikum si ho jako herce oblíbilo také proto, že dokázal vždy zachovat kamennou tvář. Pracoval dvanáct až patnáct hodin denně a odpočinek mu nic neříkal. Jeho velkým cílem bylo dostat se na Broadway.

Prahnul po svobodě a nezávislosti jak v profesním, tak i v soukromém životě. Za svůj život vystřídal mnoho milenek, avšak ženit se nikdy nechtěl - dle jeho slov by ho to připravilo o volnost. Dívky se u něj střídaly jak na běžícím páse, takových, ke kterým se vracel opakovaně, bylo málo. Jedna z nich se jmenovala Sylva Daníčková a živila se jako konferenciérka divadla Laterna Magika. Další takovou byla Bohumíra Peychlová, se kterou měl dceru Dominiku. Se žádnou z nich se však neoženil. Před vlastními rodiči dokonce tajil, že má potomka.

V životě Jiřího Šlitra nemělo kouření, pití či jiné návykové látky místo. Ve společnosti byl však nesmírně zábavný a velice mu záleželo na stylu oblékání. Jako jeden z prvních začal v Praze nosit džíny. Za svůj poměrně krátký život stihl složit dohromady asi 350 skladeb, podílel se na jednadvaceti divadelních hrách, revue a recitálech. Ilustroval na dvě desítky knih. Svá díla vystavoval po celém světě. 

Smrt ho dostihla o Vánocích 26. prosince 1969, když se ve svém ateliéru zřejmě nechtěně otrávil plynem. Spekulovalo se o možné sebevraždě, ovšem jeho blízcí tuto možnost vyloučili. Jeho odchod byl proto oficiálně označen za nehodu. Je pochován na Vinohradském hřbitově v Praze.

"Já sám mám od něho obrázek, který jsem dostal poštou k Vánocům. Bylo to den po tom, kdy jsem se dozvěděl, že Šlitr umřel. Otevíral jsem vánoční poštu a mezi ní jsem od něj našel obrázek takového vousatého pána v buřince, vousy mu jdou až na podlahu, sedí na kanapíčku, a pod tím bylo napsáno a stále je napsáno: 'Všecko nejlepší, pane Wérich (s dlouhým é). Šlitr.'

A tu už byl... to už tady nebyl, když jsem tohle otvíral. Bylo mně moc smutno, protože jsem byl na Šlitra fanda, když hrál, tak jsem se mu vždycky smál, tomu jeho nehybnému obličeji,“ řekl o něm Jan Werich.

text: Dominik Pavliš

Témata: Jiří Šlitr, Semafor, Jiří Suchý

zavřít