VIDEOROZHOVOR | Jiří Suchý: Hrozně rád bych lenošil, ale já to nedovedu, jsem workoholik

Vydáno 30.01.2024 | autor: Jarda Hudec

Když se před nedávnem Jiří Suchý nechal slyšet, že své mimodivadelní aktivity, zájezdy, vernisáže i mediální prezentace omezí na minimum a zaměří svou pozornost výhradně na Semafor, nemohl mu to mít nikdo za zlé. Významnějšího a plodnějšího tvůrce, herce, zpěváka a impresária, který by byl tak činný i po devadesátce, naše kultura nikdy neměla a pravděpodobně mít ani nebude. O to větší ctí pro nás bylo přivítat jej v hanspaulském studiu Polas a zprostředkovat vám tento exkluzivní rozhovor.

VIDEOROZHOVOR | Jiří Suchý: Hrozně rád bych lenošil, ale já to nedovedu, jsem workoholik VIDEOROZHOVOR | Jiří Suchý: Hrozně rád bych lenošil, ale já to nedovedu, jsem workoholik


To nejlepší z Jiřího Šlitra

Na svou poslední štaci klasik česko-slovenské kultury tedy rozhodně nepomýšlí. A pokud přece jen, míní tím stejnojmenné představení – aktuální remake hudební komedie Poslední štace, původně z roku 1968, tehdy v režii Jiřího Menzela a v poslední roli Jiřího Šlitra. Odehrává se v nemocnici, „kde počet nebožtíků překračuje veškeré meze“

Jiří Suchý si postěžoval, že mu jeho chorobná závislost na tvůrčí činnosti a práci pro divadlo nedovoluje lenošit a užívat si zaslouženého odpočinku, což demonstruje na úsměvné příhodě ze své údajně jediné dovolené u moře...
Alespoň tedy zredukoval počet odehraných představení a výjezdy mimo Prahu už pořádá jen zcela výjimečně.

Jiří Šlitr - Workoholik a milovník žen, který ovlivnil směřování populární hudby i divadla

Nás může těšit, že v semaforském repertoáru zůstávají šlágry jako Dobře placená procházka, Černá kočka-Bílý pes a také - pro hudební fanoušky zřejmě nejzajímavější titul - Devatenáct tváří jazzu, v nichž účinkují obě kapely Semaforu, pod vedením intendanta a šéfa orchestru Jiřího J. N. Svobody.  

Rád se sbližuju s rockery

Ve třetí ze čtyř částí videorozhovoru je řeč o Michalu Malátném a Chinaski, o spolupráci s Ivanem Králem nebo o Michalu Pavlíčkovi a dosud nerealizovaném muzikálu Faust a Markétka, zkrátka o tématech dokumentujících mistrův vztah ke kytarové muzice. (Mimochodem, o Suchém se hovoří i jako o otci českého rock’n’rollu, vždyť textoval klasiku tohoto žánru už od poloviny 50. let.)

Karel Štědrý - Hvězda Semaforu, která se až po čtyřiceti letech Jiřímu Suchému omluvila za svůj odchod

A vzhledem k tomu, že pan Suchý přijal účast na finále Žebříku v Plzni, nemohli jsme se ho coby tamního rodáka nezeptat právě na léta strávená na západě Čech.

Závěr poutavého, bezmála půlhodinového povídání, se týká vzpomínání na legendární zájezdy Semaforu do různých koutů republiky. Na úplný konec se „muž sedmi profesí“ stylově znovu vrací na „domácí hřiště“, kde nedávno provedl doslova dramaturgický převrat, a rozpovídá se o budoucí plánech divadla a jeho návratu k SEdmi MAlým FORmám.

Jiří Suchý a Orchestr Divadla Semafor budou vzácnými koncertními hosty vyhlášení Hudebních cen Žebřík – 5. dubna v DEPO2015 v Plzni.

Zvýhodněný předprodej běží na Ticketlive.

Rozhovor: Jarda Hudec, video: Karel Holubička & Polas
Foto: Irena Zlámalová, Radoslav Vnenčák, Dušan Dostál, Ivan Englich, Petr Sankot, Tomáš Klíma, Jiří J. N. Svoboda, Martin Kubica, Petra Liehne

Témata: Jiří Suchý, Divadlo Semafor, Jiří Šlitr, Michal Malátný, Chinaski, Ivan Král, Michal Pavlíček

zavřít