Struny podzimu rozezní Prahu. Poprvé budou také na vodě

Vydáno 10.06.2020 | autor: redakce

Mezinárodní hudební festival Struny podzimu reaguje na současnou situaci a svůj čtyřiadvacátý ročník dělí do dvou bloků. První z nich se odehraje v září ve venkovních prostranstvích, v listopadu pak zamíří hudební příznivci do koncertních sálů. Pořadatelé zároveň hlásí, že se nevzdávají ani zahraničních hvězd. Na podzim tak do Prahy přijedou například kontrabasista Avishai Cohen, houslista Daniel Hope, kontratenorista Andreas Scholl nebo doyen české scény Jiří Suchý se svým recitálem.

Struny podzimu rozezní Prahu. Poprvé budou také na vodě Daniel Hope

Letošní neobvyklý rok sice zhatil kulturním institucím mnohé plány, zároveň však nahrává neotřelým nápadům a dává vzniknout jedinečným počinům. A tak se pořadatelé festivalu Struny podzimu rozhodli vůbec poprvé uspořádat také venkovní koncerty, na nichž zahraniční festivalové hvězdy poctí svými vystoupeními k životu se probouzející Prahu.

Struny podzimu přinesly výjimečné zážitky. Od recitálu až po hiphopovou party v podání De La Soul

Zářijovou open-air část festivalu zahájí 11. září jazzový basista Avishai Cohen s projektem Gently Disturbed a s výjimečnou sestavou, která je mnohými považována za tu vůbec nejsilnější – s bubeníkem Markem Guilianou a pianistou Shaiem Maestrem.

Vyvrcholením venkovního programu festivalu pak bude 19. září unikátní koncert Prague Sounds again/Hope for Prague s britským houslistou Danielem Hopem, který se odehraje na plovoucí scéně na Vltavě. Festival Struny podzimu myslel také na podporu českých hudebníků, Daniela Hopa tak na pódiu obklopí domácí Epoque Orchestra. „Letošním sloganem festivalu je „Prague Sounds (again)“ a tento optimistický vzkaz pošleme do celého kulturního světa. Mimořádný koncert Hope for Prague/Hope for Europe odehrávající se v jedinečné pražské scenérii a před siluetou pražských mostů a Pražského hradu, odvysílá evropský kulturní kanál TV ARTE v koprodukci s Českou televizí do celého světa,“ těší zakladatele a prezidenta festivalu Marka Vrabce.

Listopadové koncerty v sálech  

Tradiční program Strun podzimu v pražských sálech zahájí 1. listopadu v DOX+ kapela Brandt Brauer Frick Ensemble. Berlínská formace původně vystupovala jako trio, dnes však její ansámbl čítá celkem deset osob. V uskupení najdeme klavíristu, harfistu nebo tři perkusionisty.

Struny podzimu přinesly unikátní zážitky. Většinu umělců představily v Česku vůbec poprvé

Příznivci klasiky s přesahem se mohou 6. listopadu těšit na koncert kontratenoristy Andrease Scholla, který společně s klavíristkou Tamarou Halperinovou vstoupí do neprobádaných repertoárových vod lidové hudby. Komorní a intenzivní zážitek pak nabídne 8. listopadu v Divadle X10 kytarista, zpěvák a skladatel Vinicius Cantuaria, který festivalovému publiku zahraje a zazpívá písně Antonia Carlose Jobima v sólovém recitálu.

Závěrečný koncert letošních Strun podzimu obstará 21. listopadu v Rudolfinu živoucí legenda Jiří Suchý. „Reprízu výjimečného scénického Recitálu Jiřího Suchého uvedeného na Strunách podzimu v premiéře v minulém roce zařazujeme jako dárek divákům, přestože zpravidla neuvádíme dva roky pro sobě stejný projekt. Letošní rok je ale výjimečný, stejně jako je naprosto výjimečnou osobností české kultury bezmála devadesátiletý Jiří Suchý. Nedovedu si představit lepší způsob, jak si na konci tohoto zvláštního roku zlepšit náladu," uvedl Vrabec, který je zároveň autorem tohoto projektu.

„Pevně věříme, že Struny podzimu přispějí k renesanci kulturního a společenského života, a že díky novému formátu rozezní Prahu víc než kdykoliv předtím," uzavřel Vrabec.

 
PROGRAM FESTIVALU STRUNY PODZIMU

Venkovní open air koncerty, září 2020

11. 9. 2020 Avishai Cohen: Gently Disturbed w/ Mark Guiliana & Shai Maestro (Jazz)

19. 9. 2020 Daniel Hope: Vivaldi Recomposed (New Classical)

Koncerty v koncertních sálech, listopad 2020

1. 11. 2020 Brandt Brauer Frick Ensemble (Acoustic Electronica)

6. 11. 2020 Andreas Scholl & Tamar Halperin: Twilight People (Classical)

8. 11. 2020 Vinicius Cantuaria: Jobim (Recital)

21. 11. 2020 Jiří Suchý: Recitál

text: TZ

Témata: Struny podzimu, Avishai Cohen, Gently Disturbed, Daniel Hope, Brand Brauer Frick Ensemble, Andreas Scholl, Tamar Halperin, Vinicius Cantuaria, Jiří Suchý, jazz, new classical, classical, recitál

zavřít