Struny podzimu začínají. Nabídnou světovou premiéru z hladiny Vltavy i dva koncerty Avishaie Cohena

Vydáno 11.09.2020 | autor: redakce

Mezinárodní hudební festival Struny podzimu rozezní Prahu už tento pátek. Vůbec poprvé ve své historii se odehraje pod širým nebem. Na střeše Lucerny vystoupí se svým triem Avishai Cohen, který se v Praze kvůli velkému zájmu představí hned dvakrát. Přímo na řece Vltavě pak vznikne unikátní scéna s panoramatem Pražského hradu, která přivítá houslistu Daniela Hopa. V úvodu večera navíc v premiéře zazní skladba Vltava na Vltavě.

Struny podzimu začínají. Nabídnou světovou premiéru z hladiny Vltavy i dva koncerty Avishaie Cohena Struny podzimu začínají. Nabídnou světovou premiéru z hladiny Vltavy i dva koncerty Avishaie Cohena

Avishai Cohen se svým příznivcům představí už v pátek 11. září. První ze svých koncertů odstartuje v šest hodin odpoledne, druhý pak o dvě hodiny později. Hudebník, jehož popularita dávno překonala hranice jazzové komunity, vystupuje obvykle ve velkých sálech. Fanoušci si ho tak budou moci na střeše Lucerny vychutnat z bezprostřední blízkosti.

Struny podzimu rozezní Prahu. Poprvé budou také na vodě

Velkou pozornost poutá i druhý koncert venkovní série Prague Sounds again! oslavující společně sdílené živé hudební zážitky. Unikátní plovoucí scéna přímo na hladině Vltavy s panoramatem Pražského hradu v pozadí a mistrovské umění britského houslisty Daniela Hopa v programu Vivaldi Recomposed, novodobé verzi Čtvera ročních období britského sklada­tele Maxe Richtera – to je zážitek, na který se příznivci klasiky těší už od června.

Pořadatelé nově oznámili, že v úvodu večera zazní ve světové premiéře skladba Vltava na Vltavě. Jedná se o úpravu Smetanovy Vltavy od skladatele a laureáta ceny Anděl Jiřího Slavíka v provedení Epoque Orchestra. Smetanův originál se ve Vltavě na Vltavě odráží někdy velmi zřetelně, jindy pouze okrajově. Podobu skladby totiž ovlivňuje i složení ansámblu, v němž nefigurují žádné žesťové nástroje ani perkuse.

„Některé původní Smetanovy scény, jako lesní hon či dnes již neexistující Svatojánské prou­dy, nahrazuje zcela nová hudba, která vyjadřuje přítomnost lesní zvěře v povodí Vltavy či scéna topícího se člověka ve studených vltavských proudech. Podobně jako v originálu se však řeka Vltava postupně rozproudí, proplu­je venkovskou svatbou a doprovodí tančící víly, aby se poté od hradeb Vyšehradu majestátně ubírala směrem k Labi,“ prozrazuje Slavík, který se v úvodní skladbě večera ujme i diri­gentské taktovky.

Avishai Cohen míří do Prahy. Na střeše Lucerny odehraje koncert pro 250 lidí

Záznam koncertu Hope for Prague odvysílá 26. září ČT Art a 4. října mezinárodní kulturní televizní kanál TV arte. „Vzkaz, že Praha opět zní – Prague Sounds again! – tak vyšleme doslova do celého světa,“ těší prezidenta festivalu Marka Vrabce.

Čtyřiadvacáté Struny podzimu se uskuteční ve dvou blocích – po zářijových venkovních koncertech se festival v listopadu přesune do koncertních sálů. V listopadové části se představí berlínští průkopníci akustického techna Brandt Brauer Frick Ensemble, kontratenorista Andreas Scholl, nejčistší brazilskou bossa novu zahraje Vinicius Cantuaria a na závěr návštěvníky festivalu potěší doyen české hudební scény Jiří Suchý ve scénickém Recitálu. Vstupenky na všechny koncerty jsou k dispozici na webu Strunypodzimu.cz a v předprodejní síti GoOut.

PROGRAM FESTIVALU

Venkovní open air koncerty, září 2020

11. 9. 2020 – Avishai Cohen, střecha Lucerny (18:00, 20:00)
19. 9. 2020 – Daniel Hope, plovoucí scéna na Vltavě (19:30

Koncerty v koncertních sálech, listopad 2020

1. 11. 2020 – Brandt Brauer Frick Ensemble, DOX (20:00)
6. 11. 2020 – Andreas Scholl & Tamar Halperin: Twilight People, Rudolfinum (20:00)
8. 11. 2020 - Vinicius Cantuaria: Jobim, Divadlo X10 (DUP39)
21. 11. 2020 – Jiří Suchý: Recitál, Rudolfinum (20:00)

TZ

Témata: Struny podzimu, Avishai Cohen, Daniel Hope, Lucerna

zavřít