Česká hudební scéna přišla v roce 2020 o Ivana Krále, Evu Pilarovou i Radima Hromádka

Vydáno 04.01.2021 | autor: Andrea Štipčáková

V roce 2020 jsme přišli o mnoho osobností, které byly spjaty s českou hudební krajinou - ať už to byl Ivan Král coby muzikant, který se za oceánem aktivně účastnil sepisování dějin rockové hudby, nebo Radim Hromádko, jenž s obrovskou dávkou energie a nadšení objížděl koncerty a festivaly, aby je mohl fotit pro iREPORT. Vzpomínáme.

Česká hudební scéna přišla v roce 2020 o Ivana Krále, Evu Pilarovou i Radima Hromádka Česká hudební scéna přišla v roce 2020 o Ivana Krále, Evu Pilarovou i Radima Hromádka

Ivan Král

Ve věku 71 let zemřel 2. února Ivan Král. Český hudebník se mezinárodně proslavil po boku Patti Smith, zahrál si však i s Iggy Popem nebo Davidem Bowiem. Příčinou úmrtí byla rakovina.

RECENZE: Posmrtné album Ivana Krále Smile je nedokonalé a krásné

Jan Vyčítal

Pouhý týden před svými 78. narozeninami svět opustil country zpěvák a textař Jan Vyčítal, který napsal písně pro Hanu Zagorovou nebo Věru Martinovou. Zakladatel skupiny Greenhorns zemřel 1. března.

Jan Vyčítal z Greenhorns - Průkopník české country, úspěšný textař i karikaturista a autor kreslených vtipů

Eva Pilarová

Dne 14. března zemřela jedna z nejuznávanějších českých zpěvaček, Eva Pilarová. Populární zpěvačka se proslavila v šedesátých letech a vedle popu se věnovala také jazzu. Na svém kontě měla spolupráce s Karlem Gottem či Waldemarem Matuškou, za své vzory pak považovala Evu Fitzgerald nebo Louise Armstronga.

Eva Pilarová - Pěvecká legenda oslovila popové publikum, Škvoreckého, Louise Armstronga i rockery v Trutnově

Miloš Veselý

Krátce po Pilarové, 18. března, odešel do hudebního nebe také Miloš Veselý. Hudebně vychoval desítky předních hráčů na bicí, i proto byl tedy často nazýván „tátou českých bubeníků“.

Dušan Vančura

Zpěvák a kontrabasista skupiny Spirituál kvintet, Dušan Vančura, zemřel 16. dubna ve věku 82 let. Podle informací, které přinesl server iDnes.cz, byl příčinou smrti zánět zubu.

Dušan Vančura - Zpěvák a kontrabasista byl přes půl století členem Spirituál kvintetu. Jeho doménou byly texty

Jiřina Fikejzová

V úctyhodném věku 93 let zemřela 2. září významná česká textařka Jiřina Fikejzová. Její slova zpívaly největší hvězdy Československa. Pro Waldemara Matušku napsala skladbu Sedm dostavníků, Marie Rottrová má v repertoáru její texty Markétka nebo To mám tak ráda, Karel Gott zpíval méně populární píseň E 14.

Stanislav Staněk

Stanislav Staněk byl považován za jednoho z prvních představitelů bigbítu v Česku. Působil v kapelách Labyrint, Kole nebo G&B, objevil se pak také ve formacích Tom Petty 52 či Experiment. Zemřel 14. září.

Karel Fiala

V roce 2020 přišla Česká republika také o svého filmového Limonádového Joa. Jeho představitel Karel Fiala zemřel 3. října v 95 letech.

Radim Hromádko

Ve věku 54 let nás 29. října opustil dlouholetý kolega Radim Hromádko. Respektovaný fotograf pracoval pro iREPORT od roku 2016 a během festivalové sezóny trávil prakticky každý víkend „v terénu“. Jeho specialitou bylo dokumentování festivalového publika.

Zemřel Radim Hromádko, fotograf a srdcař, který muzice a pomoci druhým obětoval téměř vše

Jan Konopásek

V noci na 14. listopad zemřela jedna ze zakladatelských osobností českého jazzu, Jan Konopásek. Podílel se na LP Thundering Herd, které bylo v roce 1974 oceněné Grammy.

František Prošek

Legendární trampská formace Mustangové, která se proslavila Baladou O Sedmi Statečných, přišla v sobotu 21. listopadu o svého kapelníka a zakladatele Františka Proška. Bylo mu 79 let.

Zemřel František Prošek z legendární trampské kapely Mustangové

Svatopluk Karásek

„Už domachroval,“ přál si mít ve svém epitafu Svatopluk Karásek, který zemřel 20. prosince. Patřil k nejvýznamnějším osobnostem českého undergroundu, komunistickou policií byl za minulého režimu donucený k vystěhování z vlasti.

Svatopluk Karásek - Duchovní spjatý s českým undergroundem, originální písničkář a občanský aktivista

Text: Andrea Štipčáková, foto: archiv iREPORT
Témata: Ivan Král, jan Vyčítal, Eva Pilarová, Miloš Veselý, Dušan Vančura, Jiřina Fikejzová, Stanislav Staněk, Karel Fiala, Radim Hromádko, Jan Konopásek, František Prošek, Svatopluk Karásek

zavřít