TOP 5 písní, které napsal Ivan Král. Nazpívali je Patti Smith, Iggy Pop, David Bowie, Pearl Jam i U2

Vydáno 03.02.2020 | autor: Aleš Harazim

Král je mrtev... Ivan Král, asi nejslavnější český hudebník v zahraničí, zemřel na rakovinu. Je to velmi smutná událost, ale naštěstí po něm zůstala řada skvělých songů. Připomeňme si ty nejlepší.

TOP 5 písní, které napsal Ivan Král. Nazpívali je Patti Smith, Iggy Pop, David Bowie, Pearl Jam i U2 TOP 5 písní, které napsal Ivan Král. Nazpívali je Patti Smith, Iggy Pop, David Bowie, Pearl Jam i U2


Dancing Barefoot

Iva Král nesložil větší hit než právě Dancing Barefoot. Napsal ho ještě v Praze před emigrací, v New Yorku ho věnoval Patti Smith, která ho zařadila na své album Wave z roku 1979. Dodnes patří k jejím největším peckám, ale song si začal žít svým vlastním životem. Své coververze nazpívali U2, Pearl Jam nebo First Aid Kid. Časopis Rolling Stone písničku zařadil mezi 500 nejlepších songů všech dob.

Zemřel nejslavnější český rocker Ivan Král. Pracoval s Patti Smith, Iggy Popem i Davidem Bowiem


Pissing in a River

Skladba Pissing in a River původně vyšla na albu Radio Ethiopia od Patti Smith. Song se objevil v několika filmech a seriálech a slavný DJ Shadow si úvod propůjčil do svého songu Blood on the Motorway.

Ivan Král interview: Anděl strážný stál vždy při mně


Ask the Angels

Další hit z alba Radio Ethiopia od Patti Smith z roku 1976. Song se líbil například kapele Distillers, která vytvořila cover pro potřeby svého debutu.

Legendární rocker Ivan Král dostal v brněnském Metru od fanynky podprsenku


Bang Bang

Když Ivan Král skončil u Patti Smith, přijal nabídku pracovat s Iggym Popem. Pro jeho album Party z roku 1981 složil song Bang Bang. Ten se zalíbil také kamarádovi Iggyho Popa, Davidu Bowiemu, který svou coververzi vydal na svém albu Never Let Me Down v roce 1987.

Ivan Král sklidil ve Vysokém Mýtě opakovaný aplaus, diváky rozezpíval


Pumpin' For Jill

Další hit Iggyho Popa, na kterém se podílel Ivan Král při práci na albu Party. Král si ho později zařadil na první místo svých kompilací.

Text: Aleš Harazim

Témata: Ivan Král, Iggy Pop, David Bowie, Patti Smith, Pearl Jam, U2, hity

zavřít