Zemřel Radim Hromádko, fotograf a srdcař, který muzice a pomoci druhým obětoval téměř vše

Vydáno 30.10.2020 | autor: Jarda Hudec

Ve věku 54 let nás náhle opustil dlouholetý kolega a kamarád Radim Hromádko. Fotograf respektovaný nejen hudební scénou, ale také skateboardovou komunitou, v níž vyrůstal. Miloval a fotil i divadlo a v rodné Poličce ho znali jako správného patriota. Zde také pracoval ve speciální škole pro děti s tělesným a mentálním postižením. 

Zemřel Radim Hromádko, fotograf a srdcař, který muzice a pomoci druhým obětoval téměř vše Radim Hromádko

Radim fotil pro iREPORT od roku 2016, už předtím spolupracoval s Deníky Bohemia a jinými médii. Během festivalové sezóny trávil prakticky každý víkend „v terénu“, aby nám zprostředkoval co nejautentičtější zážitky – dokázal brilantně zvěčnit účinkující kapely a koncerty jako takové, přičemž jeho specialitou bylo dokumentování festivalového publika, spontánní reakce či pózy extravagantních i méně nápadných fans. Fotoreporty z Brutal Assault nebo Masters Of Rock budiž toho důkazem.

Když se ještě mohlo ven | Radim Hromádko vzpomíná na Kiss nebo českého Lemmyho

Poslouchal klasiku typu Pink FloydU2, AC/DC, Dead Kennedys, ale měl rád i domácí scénu v čele s WohnoutHentai CorporationThe AtavistsHarlej nebo Vypsanou fiXou.

Během roku projížděl Česko křížem krážem – přes den a po večerech fotil. A zatímco se ostatní ještě bavili, on se posléze místo after party věnoval selekci a postprodukci, aby mohlo jít kýžené dílko co nejdřív „ven“. Z Vysočiny vyrážel do Prahy a jiné koncertní štace i třikrát týdně. Ostatní čas věnoval nejen přítelkyni a synům, ale hodně energie předával řadu let také postiženým dětem ve Speciální mateřské a základní škole v Poličce.

Samostatnou kapitolu by si zasloužil Radimův vztah ke skateboardingu. Byl de facto jedním z průkopníků tohoto režimem nevítaného sportu, stál například u zrodu legendární skateové rampy v lese u Poličky, kterou znáte mimo jiné z ceněného filmu King Skate.

Při vší úctě k ostatním kolegům fotografům: obětavějšího a zapálenějšího profíka, než byl Radim, jsme v našich řadách neměli. Jeho pracovnímu nasazení jsem v duchu zatleskal třeba během loňského MFF v Karlových Varech, kde jsem s ním sdílel hotelový pokoj. Zatímco já usínal, Radim seděl dlouho do noci nad fotkami u svého otlučeného notebooku. A když jsem se probouzel, můj starší parťák už zase balil své nádobíčko, aby vyrazil mapovat další festivalový den...

Do roka a do dna! Třem sestrám na branické oslavě asistovali Horkýže slíže, Mňága a Žďorp a mnozí další

Radim se v posledních letech potýkal se zdravotními problémy. Na podzim loňského roku prodělal plicní embolii. Dýchací problémy byly hlavní příčinou jeho skonu. Nákazu virem Covid 19 chtěl zvládnout doma, bez nutnosti hospitalizace. Byla to jediná, leč bohužel fatální věc, kvůli které se na něj můžeme zlobit.

Před dvěma týdny se mě nesměle zeptal, zda by bylo možné sehnat podepsaný zpěvník Mira Žbirky. Odpusť Radime, za Mekym jsem ještě dojet nestihl, ale myslím na tebe.

Na Radima Hromádka vzpomínají mnozí hudebníci, kamarádi a kolegové:

Honza Křížek:
Radima jsem znal skoro dvacet let. Poznali jsme se přes skate komunitu, potkávali jsme se na závodech, později pravidelně i na hudebních akcích. Před dvěma týdny mi zavolal a přijel na zkoušku s novým kytaristou do naší nové zkušebny udělat pár fotek pro iReport.

U Honzy Křížka ve zkušebně. Kapela dře, chystají nový singl Devadesátky

Ještě před týdnem mi psal, jak moc se mu líbí videoklip Devadesátky, že by se mnou rád objel, až skončí koronavirová krize, všechny aktéry a udělal společné fotky. Bohužel to už nestihneme. Radim byl moc hodnej člověk s neskutečně pozitivní energií. Zpráva o jeho odchodu mě totálně zaskočila a do teď nevím, jak si tím mám poradit. Odpočívej v klidu a pokoji, kamaráde!

Kuba Ryba:
S Radimem jsme se naposledy viděli v půlce září při natáčeni klipu, který vyjde až na jaře 2021. Netušil jsem, že to bude naposledy. Na mě vždy působil jako pokornej, milej a hodnej človek, jehož neskutečně bavilo a naplňovalo jeho poslání fotografa. Bude nám tu chybět.

Janis Sidovský:
Radima jsem potkával roky a budu si ho pamatovat jako skvělého fotografa, který neznal hudební bariéry. Cenil jsem si jeho obyčejného přístupu, napsal nebo zavolal a přijel fotit, žádné tance kolem. Dokázal vytvořit fotoreportáž z punkového doupěte i z muzikálového koncertu v nablýskaném divadle. Naposledy jsme se setkali před třemi týdny, kdy v Litomyšli pro iReport fotil shodou okolností poslední koncert 4 Tenorů před vládním zákazem kulturních akcí. 

Brutal Assault nahradil festival Josefoff. Fanoušci si užili prohlídku města i metalovou show

Kolegové ze SMŠ a ZŠ Polička:
Radim Hromádko pracoval jako učitel ve Speciální MŠ a ZŠ Polička 12 let. Vyučoval žáky se středně těžkou a těžkou mentální retardací. Svou práci i žáky měl velmi rád, pracoval srdcem. Pro školu především fotil, zařizoval každoroční kalendář školy s fotkami žáků a hlavně také zařizoval benefiční koncerty. Výtěžky z těchto koncertů mohla škola využít na školní vybavení nebo na zaplacení výletů pro děti. Byl to dobrák a milý kolega. Bude nám všem moc chybět.!

Tonda Rauer:
Myslím, že každá kapela má okruh blízkých spolupracovníků, ze kterých se průběhem času stávají přátelé, a to samozřejmě platí i o fotografech. Těch pár, které potom nikdo nevnímá tak, že je tam „někdo zvenčí“, ale může se cítit přirozeně jako mezi svými. Pro Harlej byl jedním z těch nebližších Radim Hromádko, člověk, který s námi byl při natáčení několika videoklipů a v podstatě asi na většině důležitých koncertů z posledních pár let.

Vzpomínkový koncert na Vláďu Šafránka vydělal přes milion korun. Výtěžek byl věnován na léčbu plicní hypertenze

Radim Hromádko byl právě ten typ fotografa, kterého jste na pódiu ani nevnímali. Byl tam prostě jako jeden z nás. Pomocí fotek, který udělal, nám zvěčnil spousty vzpomínek na krásný zážitky, a díky němu si je budeme moci nejen my, ale i naši fandové vždycky připomínat. Stejně tak, jak si budeme moci připomínat Radima. Až tahle pitomá doba jednou skončí, půjde nahradit většina věcí, ale nikdy nepůjdou nahradit lidi, který světu ta blbá nemoc vzala. Radime, vždycky nám tady budeš chybět.

Kateřina Králová:
Je mi to nesmírně líto. Nemohu tomu uvěřit. Radim byl dobrá duše koncertů, natáčení klipů, festivalů. Byl u toho, když se něco zajímavého dělo a vždy z toho byly krásné fotky s atmosférou. Zaujetí pro věc. Osobní nasazení. Žádná cesta za dobrou fotkou nebyla pro Radima dlouhá. Byl a zůstane pro mě ztělesněním slova „srdcař“. Pohodář. Takových lidí je jak šafránu. Radime, byl jsi kamarád, skvělý fotograf, dobrá duše. Dík za tvé fotky a společnost. Respekt a čest tvé vzpomínce. Sílu tvým blízkým…

Martin Řehoř:
Zpráva o skonu Radima mě zasáhla. Před pár týdny jsme se viděli na natáčení klipu a je těžké uvěřit tomu, že to bylo naposledy. Radim byl neuvěřitelně hodnej, skromnej chlap a přitom moc šikovnej fotograf, který muzikou žil, což se naplno odráželo v jeho nádherných fotkách. 

Tomáš Kraus:
Radima jsem potkával na hudebních akcích pravidelně, nechyběl snad u ničeho. Kdy jsi proboha spal? Vždy milej a pracovitej chlápek, kterého jsem měl možnost poznat hlouběji (paradoxně po těch letech) teprve nedávno, když mě odvážel ze streamu Troublegangu v době začátku pandemie. Tehdy mně vyprávěl o svém vyučování a starání se o postižené děti v Poličce a já se nestačil divit, co je to za užasného člověka s velkým srdcem. Tolik práce má za sebou a tolik toho chtěl ještě udělat... Radime děkuji!

Kateřina Černá:
Musím říct, že mě tato smutná zpráva velmi zasáhla. Radima jsem poznala zhruba před 35 lety ve skejtové komunitě a zažila s ním mnoho bujarých večírků a zábavy. Znovu jsme se setkali při realizaci filmu King Skate, kde figuroval jako jeden z hlavních archivářů. Byl to velký kronikář a díky tomu nám mohl poskytnout mnoho cenných archivních videomateriálů a fotografií. Fim King Skate by bez Radima nikdy nebyl takový, jaký ho nakonec diváci mohli vidět. Smutná doba...

 
Text: Jarda Hudec, foto: Radim Hromádko, Martin Hanáček, Tomáš Klíma a FB

Témata: Radim Hromádko, Honza Křížek, Kuba Ryba, Janis Sidovský, Tonda Rauer, Harlej, Martin Řehoř, Kateřina Králová

zavřít