Zemřel písničkář Svatopluk Karásek. „Už domachroval,“ chtěl mít ve svém epitafu

Vydáno 20.12.2020 | autor: redakce

V osmasedmdesáti letech zemřel Svatopluk Karásek, český písničkář, evangelický duchovní a signatář Charty 77. Patřil k nejvýraznějším postavám českého undergroundu, komunistickou policií byl za minulého režimu donucený k vystěhování z vlasti.

Zemřel písničkář Svatopluk Karásek. „Už domachroval,“ chtěl mít ve svém epitafu Zemřel písničkář Svatopluk Karásek. „Už domachroval,“ chtěl mít ve svém epitafu

Svatopluk Karásek se v české undergroundové hudbě začal angažovat v roce 1973. Velmi brzy se dostal na seznam StB jako „nepřátelská osoba“ a posléze byl z politických důvodů odsouzený k odnětí svobody, oficiálně za výtržnictví. Tehdejšímu režimu se totiž znelíbily jeho texty, které zpíval na koncertech s Ivanem Martinem. Dále hudebně spolupracoval s kapelami Oboroh, Pozdravpámbu či Čárlím Soukupem a Dášou Vokatou.

Smrt si říká rock'n'roll: Příběhy zesnulých hvězd

Až do své emigrace v roce 1980 pracoval manuálně, po nuceném vystěhování pak působil v Curychu jako evangelický farář. V roce 2002 byl zvolený do Poslanecké sněmovny, dlouhodobě se hlásil k monarchismu.

V roce 1998 vydal knihu Víno tvé výborné, ve které s humorem sobě vlastním zodpověděl na otázku možného epitafu. „Mám od Ellen Jilemnické takový keramický předmět - knedlík, vepřovou, zelí a pivo, tak jsem si říkal, že si to dám předčasně jako veselý náhrobek: tady jednou bude ležet Sváťa Karásek, a na tom ten talíř a pivo... Ale epitaf? Já si vzpomenu... Aha, tohle: SVÁŤA KARÁSEK (1942-) - UŽ DOMACHROVAL!“  

Příčina Karáskova úmrtí není známá. Před deseti lety prodělal středně těžkou mozkovou příhodu, v posledních měsících ho pak trápily také problémy se srdcem, kvůli kterým ho lékaři v září operovali.

red
Témata: Svatopluk Karásek, Charta 77, emigrace, Oboroh, Pozdravpámbu

zavřít