Příběh českého hitu: Marek Ztracený - Naše cesty

Vydáno 29.07.2021 | autor: Aleš Materna

Píseň Naše cesty vydal Marek Ztracený na podzim roku 2019. Ona samotná i příběh k ní natočeného videoklipu chytl za srdce jeho fanoušky natolik, že si ji následující rok v únoru během zpěvákových vyprodaných koncertů v O2 aréně zpívala celá hala. Režii klipu si vzali na starost Jaroslav Zderadička a Daniel Horník, v hlavních rolích se představili Patricie Pagáčová a Matouš Ruml.

Příběh českého hitu: Marek Ztracený - Naše cesty Příběh českého hitu: Marek Ztracený - Naše cesty

Když jsme s Markem Ztraceným přemýšleli, kterou z jeho zásadních písní přiblížit fanouškům, padla jasná volba na Naše cesty. „Je pro mě naprosto zásadní. Nejen, že jde podle mě o vůbec můj nejlepší klip, mám ho navíc spojený s několika pro můj život velmi důležitými událostmi. Příběh je o lidech, kteří se rozhodli v době komunistické nadvlády emigrovat, ale já, když jsem skládal písničku, vůbec jsem ten text nevýmýšlel s tímhle podtextem. Když pak Jaroslav Zderadička přišel s námětem, že by video mohlo být o útěku přes železnou oponu, strašně jsem se zaradoval, protože to strašně prožívám."

ROZHOVOR | Marek Ztracený: Máme novou písničku Moje milá, klip má překvapivý závěr. Fanouškům ji představíme na letním turné

Právě téma emigrace je zpěvákovi velmi blízké. "A to z několika důvodů: Vyrůstal jsem přímo v místech, kde ta železná opona byla. Když mi bylo tak čtyři pět let, chodil jsem s tátou do lesa na houby a na borůvky a často nás vyváděli se samopalem. Navíc můj strejda emigroval do západního Německa, takže to bylo téma, které jsme u nás v rodině řešili. Když tedy občas věčer, když už jsme byli s tátou doma, vylétla světlice z lesa, tak jsme věděli, že se zase někdo pokouší o útěk, a drželi jsme palce, ať to dobře dopadne," prozradil Ztracený, který zároveň podotkl, že i v jeho rodině se právě o emigraci přemýšlelo.

„Vzpomínám si, že se tohle intenzivně řešilo. Strejda emigroval v roce 1988, což už si možná mohl odpustit. (smích) Po pěti letech se z Německa vrátil, ale opravdu moc nechybělo, aby jsme neemigrovali také. Možná bychom tedy tento rozhovor vůbec nedělali. Anebo možná ano, ale v němčině," uvedl se smíchem zpěvák, který videoklip k singlu Naše cesty, který s ním během koncertu v O2 aréně zpívala celá hala, natáčel skutečně v místech, kde k emigraci docházelo - v jeho rodné Železné Rudě. Dodnes má v paměti ostnaté dráty a betonové zátarasy proti tankům.

Videoklip má Ztracený spojený s významnými životními událostmi. „Klip jsme začali natáčet v době, kdy jsme se chystali vyhlásit, že jsme vyprodali první O2 arénu a chystáme se prodávat lístky na druhý koncert v této hale. A pak ve stejný den přišla zpráva, že zemřel Karel Gott. Takže to byl pro mě šok. Navíc, jak chceš odkomunikovat radostnou zprávu, když přijde ve stejný den takto smutná zpráva, že zemřela legenda. Takže já mám klip spojený se silným příběhem o neuvěřitelné odvaze lidí, kteří se rohodli emigrovat, ale také s O2 arénou a Karlem Gottem.“

Text: Aleš Materna, foto: Bára Nosková
Témata: Marek Ztracený, Naše cesty, Příběh českého hitu, Patricie Pagáčová, Matouš Ruml

zavřít