Pavel Chrastina - Baskytarista a textař tvořil autorskou dvojici s Petrem Jandou. Napsal slova k hitům Želva, Snad jsem to zavinil já nebo Dej mi víc své lásky

Vydáno 01.01.2022 | autor: Roman Jireš

Přestože kapelu Olympic zpěvák, baskytarista a především textař Pavel Chrastina neopouštěl v roce 1969 v dobrém, patří mezi její nejvýznamnější členy. Baskytarista, který působil v hudebním seskupení Karkulka (KARlínský KULturní KAbaret), od roku 1963 již v Olympiku, jenž spolu s Petrem Kaplanem a dalšími založil, zemřel 28. prosince ve věku 81 let. Zůstaly po něm nezapmenutelné texty k písním jako Pták Rosomák, Želva, Snad jsem to zavinil já, Dej mi víc své lásky nebo Krásná neznámá.

Pavel Chrastina - Baskytarista a textař tvořil autorskou dvojici s Petrem Jandou. Napsal slova k hitům Želva, Snad jsem to zavinil já nebo Dej mi víc své lásky Pavel Chrastina - Baskytarista a textař tvořil autorskou dvojici s Petrem Jandou. Napsal slova k hitům Želva, Snad jsem to zavinil já nebo Dej mi víc své lásky

"V šedesátých letech byl Pavel můj velký kamarád. Potom jsme se trochu rozkmotřili, ale když se po letech vrátil z emigrace, opět jsme se sešli. Dokonce jsme spolupracovali, na každé nové desce Olympiku měl jeden text. Vyjma té poslední. To už mi říkal, že na tom není zdravotně dobře a že se na psaní nemůže soustředit," řekl deníku Právo Janda.

Příběh českého hitu: Olympic - Želva

Pražský rodák Chrastina má významné místo v dějinách Olympiku zejména díky textu k jeho prvnímu vlastnímu hitu Dej mi víc své lásky. Napsal ho v roce 1965 v době, kdy se kapela rozhodla přejít k vlastní česky zpívané tvorbě. "Pavel sám přes noc, já už spal, napsal onen první a nejslavnější text Olympiku Dej mi víc své lásky. Když jsem se ráno probudil, ten text ležel na stole a já bezpečně věděl, že je to přesně to, co chci," vzpomíná Janda v knize Olympic 50.
Píseň měla koncertní premiéru 12. června 1965 v Hořovicích. Byla to na programu jediná česky zpívaná píseň a kapela měla z jejího uvedení obavy. A výsledek? Olympic třikrát přidával!

Sehraná dvojice Chrastina/Janda pak stojí za prvními alby Olympiku Želva a Pták Rosomák. Chrastina, který působil i jako doprovodný zpěvák a hráč na baskytaru, po neshodách kapelu opustil v roce 1969. Nebylo to bez problémů. O tom, že dostal výpověď, se dozvěděl během koncertu Olympiku v Blansku a ostatním členům skupiny dalo moc přemlouvání, aby vystoupení dokončil.

Neznamenalo to však konec spolupráce navždy. Například v roce 1994 přispěl třemi texty Chrastina na album Olympiku Dávno, byla mezi nimi i slova k hitu Jednou. Spolu s dalšími bývalými členy Olympiku Ladislavem Kleinem a Františkem Ringo Čechem se Chrastina v roce 2017 zúčastnil v zaplněné O2 areně v Praze vzpomínkového koncertu, na kterém Olympic připomněl 55 let své existence.

Zájmy mimo hudbu

Pavel Chrastina narozený 25. dubna 1940 jako student elektrotechnické fakulty, založil roku 1958 na zámku v Poděbradech skupinu Samuel's Band, spolu se spolužákem Petrem Kaplanem a Jiřím Doležalem. Jako člen pražských kapel EP-Hifi a Studijní skupiny big beatu se významně podílel na podobě tehdejší české hudební produkce.

Jak se žije na šňůře | Olympic: Největší srandista všech dob byl Ferda. Ponorky jsme vždy zvládli, důkazem toho je, že oslavíme příští rok šedesát let

V roce 1962 stál u zrodu skupiny Olympic, kde setrval do roku 1969. "Sedm let ve skupině mi hodně dalo, ale i vzalo. Ctižádost kapely být nejlepší mi vyhovovala, objevit v sobě textaře bylo také dobré, ale když jste se stejnými lidmi bezmála každý den od rána do noci, tak to dříve nebo později začne skřípat," řekl Lidovým novinám.

Podle něj stály za odchodem z kapely dva důvody. "Té první se říká ponorková nemoc. Tohle zničilo nejen Beatles, ale i jiné slavné sestavy. Druhý důvod byl složitější. Zkoušel jsem psát jiné texty než písňové. V roce 1967 jsem s nimi šel k přijímačkám na FAMU. Fotografie a filmařina mě totiž zajímaly také. Přijali mě na dokumentaristiku a já jsem nastoupil u profesorů A. F. Šulce a Viktora Růžičky," uvedl.

Po ukončení studií pracoval v televizi. Počátkem 80. let z Československa emigroval a do vlasti se vrátil v roce 1994 a začal hrát klasický rokenrol Petrem Kaplanem a jeho Mefistem. Zkusil i televizní režii a věnoval se internetové žurnalistice. Nejvýrazněji se ale na tuzemské kulturní scéně zapsal jako originální textař.

Text: Roman Jireš, foto: Martin Pekárek
Témata: Pavel Chrastina, Olympic, Petr Janda

zavřít