Zemřel Pavel Chrastina, spoluzakladatel a bývalý baskytarista Olympiku

Vydáno 28.12.2021 | autor: Andrea Štipčáková

V 81 letech zemřel spoluzakladatel a baskytarista skupiny Olympic Pavel Chrastina. O jeho smrti informovala jeho manželka Eva Dudková, ČTK pak zprávu potvrdil také Petr Janda. Spolu s ním se Chrastina podepsal pod hity Dej mi víc své lásky, Snad jsem to zavinil já nebo Želva.

Zemřel Pavel Chrastina, spoluzakladatel a bývalý baskytarista Olympiku Zemřel Pavel Chrastina, spoluzakladatel a bývalý baskytarista Olympiku

Pavel Chrastina byl členem Olympiku pouhých sedm let, podepsal se však pod jeho největšími hity. Skupinu společně s Petrem Kaplanem založil v roce 1962, předtím dvojice působila čtyři roky v Samuel's Band, ve které hrála s bubeníkem Jiřím Doležalem.

Příběh českého hitu: Olympic - Želva

"Byl to kamarád, od roku 1958 jsme se opravdu intenzivně přátelili. Už si nepamatuju, jak jsme na to přišli, každopádně jsme zjistili, že on je básník a já hudební skladatel. Naše první spolupráce byla písnička Dej mi víc své lásky, a pak už to jelo. Začali jsme skládat společně a nevím, jak by to s Olympicem v začátcích bylo, kdybych ho nepotkal,“ uvedl Petr Janda pro iDnes.cz.

Po odchodu z Olympicu emigroval Chrastina do Austrálie, později do Spojených států amerických. Zpátky do vlasti se vrátil v roce 1994, kdy chtěl obnovit původní Olympic, přání se mu však nevyplnilo.

Podle Blesk.cz zemřel Chrastina na následky nehody v metru, kde spadl a zlomil si ruku. Následně dostal zápal plic. "Jak už to bývá v tomto věku, byl s ním amen," řekl pro server Janda.

red, foto: Martin Pekárek
Témata: Pavel Chrastina, Olympic, Petr Janda

zavřít