Zemřel Karel Gott, největší ikona české pop music

Vydáno 02.10.2019 | autor: redakce

Ve věku 80 let zemřel dlouhodobě nejpopulárnější český zpěvák Karel Gott. Majitel dvaačtyřiceti zlatých slavíků podle informací ČTK odešel v úterý těsně před půlnocí v rodinném kruhu. 

Zemřel Karel Gott, největší ikona české pop music Zemřel Karel Gott, největší ikona české pop music

Gott, který během své kariéry nahrál kolem tisícovky písní a své publikum měl i v zahraničí, trpěl zdravotními potíži od roku 2015. Tehdy mu byl diagnostikován takzvaný Non-Hodgkinův syndrom a zpěvák absolvoval onkologickou léčbu. Ta byla sice úspěšná a Slavík se vrátil na pódia, ovšem před několika týdny oznámil, že se léčí s akutní leukémií.

Karel Gott rozezpíval Sázavafest, Monkey Business předvedli nové kostýmy

Své poslední koncerty rušil. Například očekávané vystoupení na festivalu Benátská! v Liberci letos v červenci odřekl kvůli zdravotním problémům jen pár dní předem. 

Na vrcholu popularity se Karel Gott držel od šedesátých let. V anketě Zlatý slavík, později známé pod názvem Český slavík, poprvé zvítězil v roce 1963 a na první příčku se opakovaně vracel. Kraloval i poslednímu ročníku dnes již zrušené soutěže v roce 2017.

V posledních letech se obklopoval mladšími hudebníky, písně mu skládali Marek Ztracený nebo naposledy Richard Krajčo. Skladba Srdce nehasnou, kterou nahrál se svou dcerou Charlotte Ellou, má na YouTube za několik měsíců už přes čtrnáct milionů přehrání.

Podle Wikipedie vydal celkem 293 alb a prodal zhruba padesát milionů nosičů, což z něj dělá nejúspěšnějšího zpěváka historie české pop music.

jm

Témata: Karel Gott, Český slavík

zavřít