Marek Ztracený

Vydáno 14.10.2019 | autor: Alena Kaňová

Marek Ztracený Marek Ztracený

Marek Ztracený, český zpěvák a skladatel, na sebe poprvé upozornil hitem Ztrácíš. Úspěch tohoto hitu ho vynesl takřka přes noc na výsluní. Netrvalo dlouho a přišel další singl Něco končí, který se následně objevil na debutovém albu Ztrácíš. Fanoučci Ztraceného zvolili Objevem roku v anketě Český slavík Mattoni 2008. Cenu za nejvyšší počet prodaných desek v kategorii Objev roku si odnesl také z předávání cen Deska roku Allianz 2008.

Marek Ztracený se narodil 26. února 1986 v Železné Rudě jako Miroslav Slodičák. Už jako malý všem tvrdil, že bude zpěvákem, kterého budou hrát rádia. "V sedmi letech, když mi táta pustil videokazetu kapely Queen, padla mi brada. Řekl jsem si: Nic jinýho dělat nechci! Skákal jsem u televize s tyčkou, jakou měl  Mercury a napodoboval jeho gesta. Ale zpívání jsem se nevěnoval. Hrál jsem na piano, pak studoval skladbu na konzervatoři, chodil na soutěže, vystupoval jsem s kapelou Kredenc. Náš největší hit se jmenoval Kopla mě kobyla! Ten jsme si napsali sami a nečekaně neměl moc velký úspěch." uvedl Marek Ztracený v médiích.

Do Prahy přišel jako "kluk ze Šumavy s jednou písničkou". Právě díky veleúspěchu tohoto hitu byl už po půl roce označován za "rychlokvašku" a zpěvákem jednoho hitu. I když se snažil nabídnout rádiím své další písně, nesetkal se s nadšením. Téměř do roka a do dne přichází s druhou deskou nazvanou Pohledy do duše. Ta stejně jako deska Ztrácíš vznikala pod dohledem Martina Ledviny. Žádná z písní se ovšem nepřiblížila k úspěchu písně Ztrácíš a celá deska byla hodnocena rozporuplně. O rok později se mu s partnerkou Marcelou Skřivánkovou, bývalou moderátorkou Óčka narodil syn Marek.

Velké štěstí, že se mi pak v roce 2011 narodil syn. Největší zásluhu má on. Je mojí největší inspirací. Zpětně si  uvědomuju, že nebýt jeho, asi bych neskončil úplně dobře.“ uvedl Ztracený v jednom z rozhovorů. V roce 2013 vydává desku V opilosti, o dva roky později vychází deska Pády. Ta se dočkala dobrého přijeti jak fanoušků, tak kritiky. Všechny písničky na tuto desku napsal na jeden zátah a tentokrát na kytaru. Návrat k rádiovým hitům přichází v roce 2018 s deskou Vlastní svět. Obrovský úspěch měla píseň Léto 95. V klipu k této písni si zahrálo spousta slavných osobností včetně Karla Gotta. Následovali písně Minulost, To se mi líbí a nebo nejnovější klip Dvě láhve vína, kde se do role zpěváka „vtělil“ Zdeněk Godla (populární díky seriálu Most).

Kromě CD Vlastní svět vydal Marek Ztracený také záznam ze svého koncertu ve Fóru Karlín. Šlo o jeho doposud největší koncert, na kterém jako host vystoupil Karel Gott, což bylo překvapení i pro samotného Ztraceného. Metu v podobě Fóra Karlín se Marek Ztracený pokusí překonat v únoru roku 2020, kdy zahraje v pražské O2 aréně. Přidal i druhý koncert.

Kromě vlastní tvorby se věnuje i skládání pro další interprety. Během koncertu ve Fóru Karlín dostal nabídku zkusit napsat píseň pro Karla Gotta. „Jednou jsem seděl na Šumavě, o Karlovi jsem si něco načítal, začal jsem hrát a složil první verše: Ty jsi pro mě ta pravá a já tvůj muž, když bylo líp i když bylo hůř. Trochu jsem se do něj převtělil a otevřel truhlu s frázemi a verši, které bych jako zpěvák nemohl použít.“ Podle Karla Gotta to byla píseň, na kterou dlouho čekal a z písně Ta pravá se stal hit. O ten se postaral i Haně Zagorové. Ta ho sama kontaktovala se žádostí o písničku na svou zatím poslední desku. Vznikla tak píseň Já nemám strach.

Diskografie:
Ztrácíš (2008)
Pohledy do duše (2010)
V opilosti (2013)
Pády   (2015)
Vlastní svět (2018)
10 let od Ztrácíš – Forum Karlín (DVD) (2018)

Další články interpreta

zavřít