Zemřel zpěvák Terry Hall z The Specials

Vydáno 20.12.2022 | autor: redakce

Ve věku 63 let zemřel zpěvák Terry Hall z The Specials. Přes nelehké dětství se v osmdesátých letech stal jedním z nejvýraznějších představitelů britského 2-tone ska. Jeho úmrtí potvrdili muzikantovi spoluhráči.

Zemřel zpěvák Terry Hall z The Specials Zemřel zpěvák Terry Hall z The Specials

„S velkým smutkem oznamujeme, že nás opustil Terry, náš skvělý kamarád, brácha a jeden z nejlepších zpěváků a skladatelů, který se kdy narodil v téhle zemi,“ uvedla sestava na Twitteru. „Terry byl skvělým manželem a otcem. Byl jedním z nejmilejších, nejzábavnějších a nejgeniálnějších lidí. V jeho hudbě a vystupování byla shrnuta samotná esence života… Radost, bolest, humor, boj za spravedlnost, ale hlavně láska.“

Smrt si říká rock'n'roll: Příběhy zesnulých hvězd

Terry Hall se přidal k The Specials v roce 1977. Kapela patřila k průkopníkům 2-tone ska, tedy žánru silně ovlivněného punkem. Předskakovala například The Clash. V roce 1981 se formace poprvé rozpadla. V následujících letech se opakovaně dávala zpět a rozcházela se, členové se však obměňovali. V té době už Hall působil v kapele Fun Boy Free, kde s ním hráli spoluhráči z the Specials Lynval Golding a Neville Staple.

„Věděli jsme, že na tom Terry nebyl zdravotně dobře, ale až nedávno jsme zjistili, jak vážné to bylo,“ uvedl Staple. Další ze zakládajících členů The Specials Jerry Dammers dodal: „Terry byl příliš mladý, moc mě to mrzí. Bylo řečeno mnohé, v původní sestavě Specials jsme si s Terrym ale výborně rozuměli.“

Do The Specials se Hall vráti v roce 2008, kdy bylo oznámeno obnovení kapely. Ta o rok později oslavila třicet let od svého založení a v roce 2012 hrála na olympiádě. Své zatím poslední album sestava vydala v roce 2021 pod názvem Protest Songs 1924 – 2012.

red, foto: FB The Specials
Témata: Terry Hall, The Specials, 2-tone ska, smrt

zavřít