Zemřela Jitka Šuranská, třemi Anděly oceněná zpěvačka a houslistka. Bylo jí 41 let

Vydáno 28.10.2019 | autor: redakce

Ve věku pouhých 41 let zemřela Jitka Šuranská, která proslula zejména interpretací moravských lidových písní. Ve sbírce měla tři ceny Anděl. Smutnou zprávu potvrdil na sociální síti Jiří Plocek, se kterým v minulosti tvořila ve dvojici. 

Zemřela Jitka Šuranská, třemi Anděly oceněná zpěvačka a houslistka. Bylo jí 41 let Zemřela Jitka Šuranská, třemi Anděly oceněná zpěvačka a houslistka. Bylo jí 41 let

"Dnes ráno z tohoto světa odešla po těžké nemoci Jitka Šuranská. Zůstávají s námi její písně. Těžko se mi teď o mé výjimečné kamarádce a muzikantské parťačce píše něco víc..." uvedl na Facebooku Jiří Plocek. S ním zpěvačka a houslistka vystupovala v duu od roku 2004. Za album Písňobraní z roku 2005 získali Anděla v kategorii world music. 

Smrt si říká rock'n'roll: Příběhy zesnulých hvězd

Později se absolventka brněnské konzervatoře a členka Filharmonie Bohuslava Martinů ve Zlíně věnovala sólové dráze. Druhého Anděla, opět v žánrové kategorii world music, získala za desku Nězachoď slunečko v roce 2013.

Od roku 2014 vedla vlastní Trio, ve kterém kromě ní byli mandolinista Martin Krajíček a kontrabasista Marian Friedl, který hraje i na lidové flétny a cimbál. Vydali dvě desky - Divé husy a Beránci a vlci. Druhé jmenované bylo rovněž oceněno žánrovým Andělem.

jm

Témata: Jitka Šuranská, Anděl, folk, world music

zavřít