K Davidu Stypkovi letí do hudebního nebe tři Andělé

Vydáno 28.04.2022 | autor: iREPORT

Přestože mezi favority letošních Andělů patřila se čtyřmi nominacemi Ewa Farna, nakonec s albem Umami zvítězila jen v kategorii Sólová interpretka. Zato ke skladateli a zpěvákovi Davidu Strypkovu byli členové České hudební akademie právem štědří, takže za ním do hudebního nebe letí hned tři Andělé. Stypka, který pro album Dýchej všechny písničky napsal a připravil, ale těsně před natáčením v lednu roku 2021 podlehl těžké nemoci, uspěl v kategoriích Album, Sólový interpret a jeho píseň Farmářům je skladbou roku. Rozpracovanou nahrávku za něj dokončili jeho spoluhráči z kapely Bandjeez společně s producentem Martinem Ledvinou.

K Davidu Stypkovi letí do hudebního nebe tři Andělé K Davidu Stypkovi letí do hudebního nebe tři Andělé

"I bez smutných okolností, které provázely jeho vznik, je to mimořádné album, na kterém David znovu připomenul, že popová nahrávka nemusí být triviální, ale s chytlavostí se naopak může vázat i vnitřní síla, hloubka a duše," nechal se slyšet předseda rady České hudební akademie Honza Vedral.

O vítězích letos pod dohledem notáře rozhodovalo 461 akademiků. Skupinou roku se na slavnostním vyhlášení v pražském Veletržním paláci stali Mirai za desku Maneki Neko. Kapela v čele se zpěvákem a skladatelem japonského původu Mirai Navrátilem se již v roce 2018 díky debutovému albu Konnichiwa stala objevem roku cen Anděl. 

Opět uspěl i Vladimír Mišík, který před dvěma lety získal šest cen Anděl za nahrávku Jednou tě potkám. Tentokrát s tradičně vynikajícím albem Noční obraz zvítězil v kategorii Folk.

Členové akademie, která je složena z muzikantů, producentů, dramaturgů, novinářů a dalších osobností tuzemské hudební scény, do Síně slávy uvedli skladatele, pianistu a zpěváka Jaroslava Uhlíře. Uhlíř je tak autorem a často i interpretem přibližně 700 písní včetně pecek jako jsou Holubí dům, Není nutno, Dělání nebo Severní vítr. Skladby původně určené dětem nebo do televizních filmů vzniklé často ve spolupráci se Zdeňkem Svěrákem si zpívají i rockeři na festivalech, kam Uhlíře přivedla v roce 2004 kapela Tři sestry. "Původně jsem si myslel, že mě tam to publikum zmlátí, ale opak se stal pravdou," komentoval svoji účast na občas hezky rozjetých akcích Uhlíř.

V mnoha kategoriích cen Anděl letos bodovaly mladé hudebnice. Podobně jako loni se tak vyhlášení cen stalo pro některé diváky České televize první možností, jak se seznámit s tvorbou nové generace. Objevem se stala zpěvačka Annabelle, jejíž singl Runnin’ Out Of F* Time v současnosti úspěčně pronikl i do českých rádií. S videoklipem Bylo nebylo v režii Jaroslava Moravce zase uspěla zástupkyně tuzemské r’n’b a hiphopové scény Annet X, která tak navázala na zisk ceny hudební kritiky Apollo za album Až budu velká, chci být Aneta Charitonová.

V kategorii Alternativa a elektronika akademiky nejvíce zaujala křehká písničkářka Amelie Siba, v jazzu klavíristka Nikol Bóková, která stojí za pozoruhodným projektem Prometheus. Slovenské album roku  Blossoms of Your World natočilo duo Lash & Grey, ve kterém zpívá Kristin Lash.

Cenu Anděl v oblasti klasické hudby si odnesl fenomenální klavírista Ivo Kahánek za nahrávku kompletního klavírního díla Antonína Dvořáka. V o poznání drsnější kategorii Rock uspěla jedna z nejzajímavějších kapel současného českého metalového undergroundu Sněť s deskou Mokvání v okovech přinášející kvalitní  death metal. Její členové však cenu odmítli převzít kvůli jednomu ze sponozorů cen Anděl, kterým je Ochranný svaz autorský. Součástí cen Anděl je tradičně multižánrová Cena fanoušků, o jejímž vítězi rozhodovala veřejnost prostřednictvím on-line hlasování. Letošním vítězem se stal rapper Smack, který s albem Chimera Pt. 3: Snake zvítězil také v kategorii Rap.

Na tvářích mnohých přítomných bylo znát, jak je těší, že se ceremoniál po dvou letech navrátil k tradičnímu přímému televiznímu přenosu s živou muzikou. O tu se mimo jiné postarali Ewa Farna s písničkou Tělo, Mirai (Vedle tebe usínám), David Koller (Pouta) nebo Smack (Další rok). Písničkář Pokáč zaujal skladbou Putin je vrah.

Vzpomínkové vystoupení pořadatelé věnovali Miro Žbirkovi. Legendární Atlantídu zazpívali za doprovodu symfoniků Michal Malátný a Katarína Knechtová. Průvodcem večera byl bavič a influencer Martin Mikyska. Příjemně neokoukaný mladík je známý především z internetového pořadu Mikýřova úžasná pouť internetem. A závěr byl pro letošní Anděly symbolický - Kateřina Marie Tichá s Bandjeez zazpívala pro nepřítomného vítěze Farmářům.

 

Výsledky

SÍŇ SLÁVY

Jaroslav Uhlíř

ALBUM

David Stypka & Bandjeez – Dýchej

SKLADBA

David Stypka & Bandjeez – Farmářům

SKUPINA

Mirai – Maneki Neko

SÓLOVÁ INTERPRETKA

Ewa Farna – Umami

SÓLOVÝ INTERPRET

David Stypka – Dýchej

OBJEV

Annabelle – Runnin’ Out Of F* Time

VIDEOKLIP

Annet X – Bylo nebylo (režie Jaroslav Moravec)

SLOVENSKÉ ALBUM

Lash & Grey – Blossoms of Your World

ALTERNATIVA A ELEKTRONIKA

Amelie Siba – Love Cowboys

FOLK

Vladimír Mišík – Noční obraz

JAZZ

Nikol Bóková – Prometheus

KLASIKA

Ivo Kahánek – Antonín Dvořák: Kompletní klavírní dílo

RAP

Smack – Chimera Pt. 3: Snake

ROCK

Sněť – Mokvání v okovech

 

Text: Roman Jireš, foto: Lukáš Knoll

Témata: Anděl, Ceny Anděl, Ewa Farna, Ben Cristovao, Kateřina Marie Tichá

zavřít