Příběh českého hitu: David Stypka, Ewa Farna - Dobré ráno, milá

Vydáno 20.08.2020 | autor: Alena Kaňová

Album neboj. Davida Stypky se setkalo s vřelým přijetím nejen posluchačů, ale i hudebních kritiků. V rádiích jsou často slyšet jeho skladby Jericho nebo Vrány, bezkonkurenčně ale vyhrává hit Dobré ráno, milá, který hudebník nazpíval s Ewou Farnou. I tento podmanivý duet má svůj příběh.

Příběh českého hitu: David Stypka, Ewa Farna - Dobré ráno, milá Příběh českého hitu: David Stypka, Ewa Farna - Dobré ráno, milá

Před natáčením milostného duetu se David Stypka s Ewou Farnou neznali. Když však zpěvák píseň několikanásobné bronzové Slavici poslal, ihned ji zaujala. „Má nádherný text, a když mi zněla v hlavě týden v kuse, ozvala jsem se, že se jí nemůžu zbavit a jdu do toho. Jsem za to moc ráda. David má uhrančivý hlas, tvůrčí talent a já se zase mohla projevit v jiné poloze, než ve které jsem častěji k slyšení," prozradila Farna.

VIDEO: David Stypka a Ewa Farna vás uhranou silou svých hlasů v duetu Dobré ráno, milá

Stejně jako na ni song zapůsobil i na posluchače. Píseň plná emocí se opravdu skoro přes noc stala hitem. Měla během krátké doby několik miliónu zhlédnutí a Davida Stypku pomyslně vyvezla výtahem do vyšších pater českého showbyznysu.

Stejně jako hit Toulavá muzikanta Sebastiana se ani song Dobré ráno, milá, neobešel bez narážek na ne zcela dokonalý text. Předmětem diskuze se například stala pasáž v koupelně jsou vlasy, měl jsem zase stavy.“ „Vlasy – stavy, zvláštní rým," říkali kritikové, kterým Stypka poslal jednoznačnou zprávu.

„Píseň jsem psal před mnoha lety a už tehdy jsem věděl, že je to špatně. I přesto jsem tam to slovo ale chtěl dát. Je to můj vzdor rýmování a tomu, že všechno musí lícovat, protože mě vždycky bavilo být autor, být za danou věc zodpovědný a udělat to tak, jak chci já. A čím víc lidé hudbu posuzují a různě prochází kritikami, a svůj názor na ni mají i posluchači, tím víc si vážím toho, že jako autor můžu napsat něco, co je proti všem pravidlům. To by umělci měli dělat. Měli by vrtat do zažitých konvencí a zdí a zkoušet, jestli za nimi něco není,“ uvedl Stypka v rozhovoru pro neovlivni.cz.

Nikoho asi nenechá na pochybách, že je Dobré ráno, milá o žárlivosti, často až chorobné, kdy člověk přestává být sám sebou a vše podřizuje tomuto boji s větrnými mlýny. „Ještě jsem nespal, milá, a už asi nezaberu. Ne, prášky nechci, možná jen ty, co už se po nich neproberu."

Ewa Farna v O2 universu dojímala i rozesmívala, za zády měla Karlovarský symfonický orchestr

Stypka často uvádí, že si v jeho písních každý může najít to své. On sám si po těžkém období, kterým si prošel, uvědomil, že říci "dobré ráno, milá," není samozřejmost. „Memento mori mi pomáhá: je možné, že mám před sebou třeba jen tři sta posledních dní. A víš, co to znamená? Znamená to, že když se každé další ráno vzbudím a můžu si říct, ty vole, mě nic nebolí!, tak to je krása," přiblížil zpěvák pro reportermagazin.cz.

Prvotním záměrem Stypky však skutečně bylo poukázat na nezdravou žárlivost, nedůstojnou pro milovaného člověka. To ostatně podtrhuje i videoklip, který natočil Jonáš Červinka alias LIPO. Inspirací mu byly černobílé fotografie Josefa Sudka a Františka Drtikola, díky kterým vznikl vizuál, z nějž až mrazí. Naprosto totiž podtrhuje opravdovost emocí obou interpretů. Věříte jim každé slovo.

Text: Alena Kaňová

Témata: David Stypka, Ewa Farna, Dobré ráno, milá

zavřít