Příběh českého hitu: Like-It - Nádech

Vydáno 22.03.2022 | autor: Andrea Štipčáková

Skladba Nádech se v roce 2018 stala nejhranější v českých rádiích a otevřela pomyslné dveře na scénu kapele Like-It z Třebíče. Do té doby partička kamarádů hrající zejména v klubech, dostala najednou šanci vystoupit na velkých českých festivalech a splnit si svůj sen. A jako bonus navíc si vyslechla, jaké je to slyšet vlastní song z úst fanoušků. O pozadí vzniku písně jsme si popovídali s frontmanem Dominikem Křížem.

Příběh českého hitu: Like-It - Nádech Příběh českého hitu: Like-It - Nádech

Like-It jsou partou kamarádů, kteří spolu hrají již několik let. Znají se už od základní školy a možná i proto jsou si tak blízcí. Zatímco název formace v minulosti změnili, členové v ní zůstali stejní. „Svoje vlastní písničky jsme ale začali psát až, když jsme se naučili aspoň trochu naladit kytary a dostali jsme touhu to všechno posunout kousek dál. A měli jsme docela štěstí, protože jsme napsali jen několik písní, se kterými jsme objeli pár soutěží, sem tam něco vyhráli a pak jsme napsali Nádech. Píseň, která vznikla asi po dvou letech od začátku našeho snažení a bez větší nadsázky nám změnila život,“ popsal pro iREPORT zpěvák Dominik Kříž.

Příběh českého hitu: Like-it – Křídla

Nádech vydali Like-It v roce 2018, do dnešního dne singl nasbíral na Youtube přes dva miliony zhlédnutí a dal by se označit za průlomový. Pomohl kapele splnit si její velký sen – píseň se dostala do povědomí posluchačů a na festivalech si ji s nimi pravidelně publikum zpívá.

„Hrát festivaly a dostat se do rádií, byl náš velkej sen. Tak to má snad každá skupina. Ono psát si písničky v pokojíčku, a pak si je hrát, je super, ale aby vás bavily hrát pořád dokola, stokrát po sobě, na to už jsou potřeba lidi, kteří je zpívají s vámi. A jak se mění publikum, mění se i atmosféra a ta stejná píseň má pokaždý jiný kouzlo.“

Videoklip sestava natáčela pod taktovkou Ondřeje Soukupa. Pro Dominika Kříže šlo o jeho hereckou premiéru. Původně si měl ve vizuálu zahrát někdo jiný, jenže na poslední chvíli odpadl, a tak zpěvákovi nezbylo nic jiného než se role ujmout. „V podstatě mi nikdo nevěřil, že to dám, ale ve finále to snad nedopadlo nejhůř,“ uvedl.

Na to, že tam plno věcí nebylo domyšlených a všechno se prakticky zařizovalo až na místě, to dopadlo nad očekávání. Vyšlo nám krásné počasí, mě navlíkli do riflovky, ušpinili mi tričko olejem a řekli ‚hraj‘. Tak jsem hrál. A přesto, že nejsem žádnej herec, je to náš nejúspěšnější vizuál. Z dnešního pohledu by asi nejdražší položkou na klipu byla faktura za Chevrolet Impala, poctivej benzínovej osmiválec, se kterým se jelo z Českých Budějovic do Krkonoš a zase zpět. Ale vyplatilo by se to i tak, protože Nádech byl dlouhou dobu nejhranější českou písničkou v našich rádiích a na našich koncertech si ho už nezpíval jenom někdo, ale všichni,“ těší Kříže.

Text: Andrea Štipčáková, foto: BrainZone
Témata: Like-It, Nádech, Dominik Kříž, Příběh českého hitu

zavřít