Příběh českého hitu: Pokáč – Mám doma kočku

Vydáno 20.05.2021 | autor: Hana Bukáčková

Jan Pokorný alias Pokáč je studnicí na hity. Hitmaker současné doby patří mezi vyhledávané autory. Pro nejmenované mainstreamové rádio píše songy na aktuální témata, která hýbou společností, jak na běžícím pásu. Ve známost vešel díky spolupráci s Voxelem, pro kterého psal texty, či ukulele písněmi vysílanými z pokojíčku. Na svém kontě má dvě úspěšné desky Vlasy a Úplně levej, třetí Antarktida vyjde koncem května.

Příběh českého hitu: Pokáč – Mám doma kočku Příběh českého hitu: Pokáč – Mám doma kočku

Mezi Pokáčovy největší hity patří bezesporu skladba Mám doma kočku, která je povinnou položkou v každém jeho koncertním playlistu. Pochází ze zpěvákova debutového alba Vlasy vydaného v roce 2017. „Písničku o kočce jsem měl v plánu napsat už dlouho. Říkal jsem si, že to je fajn téma, že kočku má doma dost lidí. Tak jsem jednou sednul doma na postel, zkusil takovej trochu punkovej rytmus, základní akordy,“ zasvěcuje do původu songu písničkář.

LIVE: Národní divadlo zažilo největší koncert ve svých dějinách. Vystoupili Chinaski, Lucie, Václav Neckář s Thomem Artwayem nebo Pokáč s Annou Slováčkovou

„‚Mám doma kočku mám ji rád, je to skvělý kamarád‘, to mi přišlo fajn, i když rým rád-kamarád už je trochu na hraně Šlágr TV. Ale když se to obalí dalším textem, snad to bude cajk. Když jsem písničku dopsal, což bylo cca po dvou hodinách, přišla mi fajn. Žádnej zázrak, ale žádná hrůza.“

A žádná hrůza to opravdu není. Píseň se těšila a stále těší nebývalé popularitě. Po vydání desky byla dokonce několik týdnů na špici Viral Chart na Spotify. Čtyřnohý mazlíček se otiskl i do merche. Objevil se na barevných ponožkách, ale i na tričkách či roušce. Kočka prostě jede a stala se signifikantním prvkem.

Ale zpět k samotnému songu. „Tou dobou jsem jel turné jako předskokan Voxela (myslím, že to bylo cca v roce 2016) a lidi na ten song naprosto skvěle reagovali. Záznam z koncertu, co někdo natočil na telefon, měl pak na Youtube několik desítek tisíc zhlédnutí, což mi přišlo šílený. Když jsme písničku nahrávali na desku Vlasy, moc jsme se s ní nepárali, je to jen kytara, nějaký chrastítka, navíc je tam takovej smích na úvod, což jsme de facto zapomněli vystřihnout.“

Nejde o jedinou raritu, která píseň doprovází. Vtipně zpracovaný vizuál v podobě animovaného klipu vytvořila Alžběta Göbelová. Ten názorně ukazuje, jak může domácí mazlíček proměnit majiteli život v peklo. Autorka vtipně ilustruje zpívaný text, přičemž si na své přijdou hlavně diváci, kterým klip potvrdí jejich vlastní, ne vždy zcela příjemné zkušenosti. Do klipu byla zakomponována hádanka v podobě písmen, ze kterých se měla složit tajenka. Písmena nešla popořadě, ale musela se přeházet. Tajenkou bylo "felem habeo domi" - latinsky "mám doma kočku". O těžkém levelu svědčí i pouhých pět správných odpovědí bez využití nápovědy.

 

Animovaný klip popularitu songu jenom podpořil, aktuálně má jedenáct milionů zhlédnutí a zapsal se jako písničkářův nejsledovanější klip. „Když se na koncertě zeptám lidí, co chtějí zahrát, půlka všech automaticky zakřičí ‚Kočku!‘ Fakt bych neřekl, že tenhle, podle mého názoru vlastně průměrnej song, bude vlastně nejzásadnější v mý dosavadní kariéře Díky fanouškům a naší kočce,“ uzavírá talentovaný třicátník.

Text: Hana Bukáčková, foto: promo interpreta, Jana Braunová, archiv iREPORT
Témata: Pokáč, Mám doma kočku, Příběh českého hitu

zavřít