Příběh českého hitu: Ventolin – Disco Science

Vydáno 18.09.2021 | autor: Hana Bukáčková

Genialita, bizár, ale i kult. O kom je řeč? O Davidu Doubkovi, který přes den učí a v noci hraje a baví lidi. Jeho umělecké jméno je Ventolin. Jeho deska Vitajte se točí kolem tématu nejistoty a nechází se na něm i hit Disco Science, který se těší dvěma milionům zhlédnutí. Že je to nic v poměru s mainstreamem? Ale tohle je alternativa, a ne ledajaká.

Příběh českého hitu: Ventolin – Disco Science Příběh českého hitu: Ventolin – Disco Science

Písnička, která předčila očekávání a klip jakbysmet, vyšla v roce 2017. „Měl jsem víc než půlku písniček na desku hotovou a Prokop Holoubek (z labelu Bumbum Satori, člen Midi Lidi, pozn. red.) říkal, že jsou fajn, ale že by to chtělo ještě nějaký hit – mně se přitom v hlavě převaloval ten rým ‚Disco Science – pro všechny mládenc‘, tak jsem si řekl ze srandy: ‚OK, tak slogan mám, zkusím udělat hit. A taky jsem si tehdy pořád zpíval písničku od LCD Soundsystem You Wanted a Hit but Maybe We Don‘t Do Hits,“ říká svéráz Ventolin.

Ventolin interview: Mí studenti chodí na moje koncerty rádi

„Nejdřív jsem měl hudební motiv s basovým riffem, který byl takový funky, disco a hledal jsem k němu dobrý slogan. Říkal jsem si tak, tady mám takové disco a já sám jsem vědec, to je dohromady disco science. A k tomu mě odněkud napadlo ‚pro všechny mládenc‘ a rozesmálo mě to. To byl takový základ, ze kterého pak vznikla celá písnička.“

Ve skladbě jsou využité rozmanité disco prostředky jako syntezátor MFB Synth lite II, baskytara, cowbell a Simmons drums a živé bicí, které nahrál Michal Janík. Inspirováno je to starou disco scénou ze sedmdesátých a osmdesátých let, kdy poslouchal taky Kerrier District a jeho konceptuální disco album Kerrier District 4.

Za vizuálem písně stojí Petr Marek s Johanou Novotnou. Odráží v něm šílený nápad s viditelnými, jakože nepovedenými střihačskými efekty.  „Petr říkal, že ho tehdy zrovna strašně bavily různé amatérské greenscreeny, a že bychom něco takového mohli zkusit. Natáčelo se to dva dny, kdy jeden den Petr s Johanou točili v Semilech v jednom starém domě interiéry a exteriéry, a pak na statku Johana pobíhala s kozou, kterou držela za ocas, a Petr to točil a druhý den ve studiu se natočily před greenscreenem herecké akce, a pak se to na sebe nasadilo. Petr měl spoustu práce se stříháním a dobarvováním, ale natáčení proběhlo za víkend a byla přitom hrozná legrace, což je myslím na videu poznat.“

Je veřejným tajemstvím, že v klipu hraje partnerku Petrova maminka Jana Provazníková. „Celkový nápad a obsazení klipu je Petrova práce a Johana Novotná se scénografem Dádou Němečkem mu hodně pomáhali a paní Provazníková dodala svou nezaměnitelnou auru,“ uzavírá Ventolin.

Text: Hana Bukáčková, foto: promo foto
Témata: Ventolin, Disco Science

zavřít