Příběh československého hitu: Peter Nagy – Kristínka iba spí

Vydáno 05.01.2022 | autor: Andrea Štipčáková

Kristínka iba spí Petera Nagyho patří mezi nejsmutnější písně na československé písně. Skladba o dívce, která se zřítila ze skály, si získala srdce fanoušků hned po vydání. V roce 1984 s ní zpěvák v premiéře vystoupil na Bratislavské lyře, kde za ni obdržel cenu jak od diváků, tak novinářů. O tom, zda se za textem schovává skutečný příběh, Nagy dlouho mlčel. Jaké je tedy pozadí skladby?

Příběh československého hitu: Peter Nagy – Kristínka iba spí Příběh československého hitu: Peter Nagy – Kristínka iba spí

„Spíš Kristínka snáď len spíš / Neverím poď a vstaň ten pád bol možno len klam / Spíš Kristýnka snáď len spíš / Ty musíš hore ísť k oblakom sme už na dotyk,“ zní refrén skladby Kristínka iba spí, která vznikla v roce 1983, vydaná pak byla o rok později. Smutný příběh o děvčeti, které by mělo o dva roky delší vlasy, kdyby se nezřítilo ze skály, dojímal nejen ženské, ale i mužské pokolení.

Peter Nagy slavil v Českých Budějovicích šedesátiny. Diváky zvedl ze sedadel

Nagy dlouho tajil, zda je příběh mladé dívky pravdivý. A jestli měl s danou Kristínkou něco společného. S pravdou vyšel ven až v době, kdy se úspěšného hitu chytila kapela No Name a začala s ním vystupovat. Skutečnost je taková, že Kristínka doopravdy existovala. Jak totiž zpěvák přiznal, jmenovala se tak jeho přítelkyně.

Příběh, který s sebou skladba nese, však pravdivý není. „Příhodu o Kristínce jsem si vymyslel v roce 1983. Byl to můj první producentský počin. Tímto se veřejně omlouvám všem dětem, který daly maminky moje jméno,“ uvedl v rozhovoru pro žena-in. Jak přiznal již dříve ve své knize Milenci na snehu, song byl marketingovým tahem.

Během svého mládí Nagy ale s jednou Kristínkou skutečně chodil. Jednoho dne se s ním však rozešla a Peter byl tak zničený, že ji nechal zahynout alespoň v písni. „Náš rozchod byl úplně obyčejný, tak, jak to mezi dvěma lidmi často chodí. Já jsem to v té skladbě jen trochu pozměnil.“

S nahrávkou Nagy soutěžil v roce 1984 na Bratislavské lyře, kde ji zazpíval v premiéře. Získal na ní Cenu novinářů a Cenu diváka. Dodnes po ní matky pojmenovávají své děti. V rozhovoru pro televizi Markíza v roce 2007 uvedl: „Do cesty mi vešla strašně krásná teenagerka a říká: ‚Vy jste pan Nagy?‘ Říkám: ‚Zatím ano.‘ A ona: ‚Já jsem tak strašně ráda, že vás vidím. Mně moje maminka dala jméno podle vaší písničky. Já jsem Kristínka, děkuji.‘ Je to krásná poklona, když se podle mé písničky jmenuje nějaký člověk.“

I přestože Nagy uvedl, že šlo o marketingový tah, mnozí mu nechtějí věřit. Dokázal by napsat tak srdcervoucí text, kdyby nebyl pravdivý?

Text: Andrea Štipčáková, foto: peternagy.sk
Témata: Peter Nagy, Kristínka iba spí, píseň, Příběh českého hitu

zavřít