LIVE: Architects strhli pražské Forum Karlín. Skákala i obsluha barů

Vydáno 01.02.2019 | autor: Nicola Bernard

Britští metalcoreoví mágové Architects se po roce vrátili do Prahy, aby znovu rozvášnili Forum Karlín. Tentokrát představili nové album Holy Hell (v překladu svaté peklo), vydané na počest zakládajícího člena kapely, Toma Searla. Ten před třemi lety prohrál svůj boj s rakovinou. 

LIVE: Architects strhli pražské Forum Karlín. Skákala i obsluha barů LIVE: Architects strhli pražské Forum Karlín. Skákala i obsluha barů


ARCHITECTS

31. 1. 2019
FORUM KARLÍN, PRAHA

V roce 2016 nahráli Architects album All Gods Have Abandoned Us a vydali se na americké turné. I přes doporučení lékařů nechtěl Tom Searle přestat hrát, ačkoli se dlouho potýkal s nemocí. Do posledních dnů s kapelou vystupoval, sám prý říkal, aby jela dál ve znamení svatého pekla.

Metaloví mágové Architects představili ve Foru Karlín nové album

I když skupina uvažovala, že po jeho smrti skončí, nakonec pokračuje dál. Pro Toma. "Holy hell tour 2019 je jenom pro Tebe," napsal do komentářů pod fotku Toma na sociální sítí frontman. Tragická událost je nezastavila, naopak se do tvorby ještě víc opřeli a v listopadu vydali novou studiovku, pojmenovanou symbolicky Holy Hell.

Přesně po roce se vrátili do pražského Fora Karlín. Přivezli s sebou luxusní support, nabitý playlist, hromadu tepelných zdrojů a perfektní show. Jediné, s čím se trochu nedokázali popasovat, byl zvuk - ale zvládli to vykompenzovat jinak!

Pro rakovinu není nikdo moc mladý, Tom Searle z Architects jí podlehl v osmadvaceti

Mosh pity totiž vznikaly takřka okamžitě, tedy ještě před tím, než se vůbec z beden začala ozývat tvrdá muzika doplněná kytarovými riffy. Předkapele Polaris to opravdu šlapalo tak, jak se od ní očekávalo. Přestože měla i ona problémy se zvukem, poradila si a předvedla skvělé vystoupení.

Po Polaris rozohnili sál Beartooth. Pyšnili se dobrým kytarovým zvukem, což jejich surový styl potřeboval. Bylo trochu znát, že měl zpěvák drobné problémy s hlasivkami, což svými vokály vyvažoval basák. Show jako taková byla nadupaná.

To Architects měli hned při první písničce problémy se zvukem, ovšem každým trackem to bylo lepší a lepší. Předvedli se tak, jak je známe - tedy se stoprocentním nasazením. Koncert byl precizně zahraný, stejně tak odzpívaný a nechyběl ani kontakt s fanoušky. Kdo by čekal dlouhé proslovy o Tomovi, mýlil by se. Došlo pouze na představení skupiny a poděkování za to, že můžou na tomto místě znovu stát a hrát. 

Architects měli geniálně propracovanou scénu - od světel po pohyblivé animace na backdropu. Přestože to chvílemi připomínalo Pink Floyd, každý si našel to své. Samozřejmě nechyběly ani plamenomety a videoprojekce na dvojitém plátně. Světelná show byla opravdu dechberoucí, na své by si přišel nejeden fotograf. Pódium zdobily i efekty z laserů, což byla nádherná pastva pro oči.

Nejvíc ale kapela samozřejmě zabodovala repertoárem - od starých pecek až k těm z nového alba. Největšího ohlasu se muzikantům dostalo během Doomsay, kdy skákali jak všichni na place, tak i všichni pracovníci, včetně obsluhy barů. Nechyběla ani exploze konfet. Taková show se jen tak nevidí.

text: Nicola Bernard, foto: Michal Ivanega

Témata: Architects, Forum Karlín, Holy Hell

4,00

čtenáři

hlasuj
zavřít