LIVE: Bláznivý víkend v Bohnicích: Mezi ploty vládl Divokej Bill, liják i indisponované Rybičky 48

Vydáno 30.05.2016 | autor: Hana Bukáčková

Po osmi měsících pražské Bohnice ožily dvoudenním rodinným festivalem Mezi ploty, který se vrátil zpět k jarnímu termínu. Již 24. ročník proběhl v areálu zdejší psychiatrické nemocnice.

LIVE: Bláznivý víkend v Bohnicích: Mezi ploty vládl Divokej Bill, liják i indisponované Rybičky 48 Na Mezi ploty vystoupila i kapela Divokej Bill. Foto: Petr Tibi

MEZI PLOTY
PSYCHIATRICKÁ LÉČEBNA BOHNICE, PRAHA
28. - 29. 5. 2016

Návštěvníci si mohli vybrat z několika scén - kromě hlavní nechyběla ani rodinná stage, street music (PSH, James Cole, Pio Squad, Smola a Hrušky), alternativní scéna (Monikino Kino, Michal Prokop Trio, Květy, Lenka Dusilová, The Prostitutes). Bylo možné navštívit i divadelní představení či debaty na různá témata.

LIVE: Ewa Farna na festivalu Mezi ploty mile překvapila

SOBOTĚ VLÁDL DIVOKEJ BILL I SLEJVÁK

Sobotní program načala skupina Lake Malawi v čele s frontmanem Albertem Černým, která příjemná nastartovala festivalové dění. Začátek doprovázelo krásné letní až tropické počasí. Lidé posedávali se svými ratolestmi na dekách a poslouchali pohodovou hudbu od mladých nadějných muzikantů. Slovem na hlavní stage doprovázela, stejně jako loni, osvědčená moderátorka Tereza Tobiášová.

vložte odkaz, text nemažte

Poté přišla na řadu ostřílená úvalská parta Divokej Bill, která byla hlavním lákadlem sobotního programu. Přišly se podívat stovky lidí. Z pohodlných dek fanoušci vstali, začali poskakovat s muzikanty do rytmu a zpívat nejen osvědčené hity, ale i ty novější jako Vstávej a Všemi deseti. Udělali si reklamu ke koupi svého nového DVD, které se vloni natáčelo při jejich koncertu v rodných Úvalech. Při písni Plakala si přizvali na pódium dva borce z České Lípy, kteří je doprovodili především tanečně na nafouknuté kytary.

Divokej Bill interview: Nejsme žádné rychlokvašky, úspěch jsme si vyjezdili

Po nich zahrála svoje nejznámější hity Mňága a Žďorp. Na pódiu křepčil jako vždy optimistický Petr Fiala, který ke konci setu zmínil, že je to poslední věc před tím, než se nechají ve zdejších prostorách vyšetřit.

Další na řadě byli Fast Food Orchestra, kteří o sobě tvrdí, že hrají ska a ryze komerční pop. Rozpařili všechny přítomné a ukázali, jakou skvělou show umí udělat na pódiu. Po jejich koncertu zasáhla festival průtrž mračen a z oblohy se začal sypat nekonečný proud vody, který odradil některé návštěvníky, kteří chvátali do svých domovů.

LIVE: Fast Food Orchestra v Plzni tančili ve spodním prádle

Několik stovek lidí si počkalo na čím dál populárnější Eddie Stoilow, kteří dali ochutnat skladbou Sun Is Shine ze své nové desky Jupiter, která vyšla před pár týdny. Čekání se vyplatilo a skupina předvedla dokonalý zvuk svých písní, které jsou směsicí různých stylů.

NEDĚLE VE ZNAMENÍ INDISPONOVANÝCH RYBIČEK

Nedělní program zahájila na hlavní stage zpěvačka Tonya GravesMonkey Business se svým sólovým projektem. Jednalo se o příjemné poobědové jazz-soulové rozjímání, u kterého vynikl její podmanivý sametový hlas.To Imodium předvedli svůj tradiční rockový nářez, který zvedl na nohy několik stovek přísedících. Zpěvák Tom dával "na tajňačku" několika fanouškům napít svého oblíbeného alkoholu.

Bohnice obsadily hudební hvězdy: Na Mezi Ploty vystoupili Divokej Bill, Pipes And Pints a další

Po nich to měli rozbalit Rybičky 48, jenže zpěvák Kuba přišel o hlas a kytarista Breny skončil hospitalizován v nemocnici na zahraniční dovolené. Na pomoc si proto přizvali svého manažera a Pekaře a ještě pár svých kamarádů. V rámci svých možností vystoupení nějakým způsobem zvládli odehrát, protože nechtěli zklamat své fanoušky a celkově tento festival. Patří jim cena za odvahu, na to, jak zněl začátek hrozně, z toho nakonec celkem se ctí a humorem sobě vlastním vybruslili obstojně. Kuba vtipně poznamenal, že si fanoušci můžou zakoupit zpěvník s jejich písněmi, technik v zákulisí ho prý právě píše.

VIDEO: Rybičky 48 děkují za turné Slibuju, že nebudu pít

Po Rybičkách se dostalo spíše na děti, a to vystoupením Jardy Uhlíře s kapelou. U koncertu si i dospělí zavzpomínali a zazpívali oblíbené písničky z dob, když byli mladí a bezstarostní. Na rodinné scéně zazářili Circus Problem se svojí živelnou balkánskou dechovkou, která roztančila všechny přítomné. Tato skupina se poslední dobou těší čím dál větší oblibě a přízni fanoušků.

Po nich přišel na řadu multitalentovaný zpěvák a muzikant Ondra Ruml, který využívá během svého vystoupení nástroj looper, jímž nahrává všelijaké zvuky a s jehož pomocí nepotřebuje vůbec doprovodnou skupinu, protože si ji vytvoří sám. Mezitím na hlavní stage hráli svůj set Sto zvířat.

Festival zakončil Michal Hrůza, který patřil mezi největší lákadla tohoto ročníku. Svými písněmi tak zpříjemnil závěr vskutku bláznivého víkendu.

text: Hana Bukáčková

5,00

čtenáři

hlasuj
zavřít